reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Dziewczyny, generalnie jestem lewa w wypiekach, ale się zaparłam, ze zrobie sernik na rodzinny obiad za tydzien :) Znalazłam ten przepis:
Sernik nowojorski (New York Style Cheesecake) i bede próbować go nie zepsuć. A ponieważ to będzie mój pierwszy sernik w życiu, więc mam pytanie do bardziej wprawionych w boju - jaki ser jest najlepszy na sernik? Wiem, że są takie gotowe sery, ale której firmy jest najsmaczniejszy?
to byl pierwszy sernik jaki robilam :-) wyszedl fantastyczny, nie boj sie na pewno bedzie dobry. Ja polecam pieczenie dluzej w nizszej temperaturze :tak:
 
Arica- ja robię czesto ten sernik i uzywam sera President albo dr Oetker z wiaderka. No i tak jak Koriander piękę dłużej niż w przepisie- ok.2h!! president-twarog-smietankowy-poltlusty-1kg-Full.jpg
 

Załączniki

  • Twarog-aksamitny-4664-list.jpg
    Twarog-aksamitny-4664-list.jpg
    2,8 KB · Wyświetleń: 173
Ostatnia edycja:
Dziewczyny, generalnie jestem lewa w wypiekach, ale się zaparłam, ze zrobie sernik na rodzinny obiad za tydzien :) Znalazłam ten przepis:
Sernik nowojorski (New York Style Cheesecake) i bede próbować go nie zepsuć. A ponieważ to będzie mój pierwszy sernik w życiu, więc mam pytanie do bardziej wprawionych w boju - jaki ser jest najlepszy na sernik? Wiem, że są takie gotowe sery, ale której firmy jest najsmaczniejszy?

Apetytu mi zrobilas:)

to byl pierwszy sernik jaki robilam :-) wyszedl fantastyczny, nie boj sie na pewno bedzie dobry. Ja polecam pieczenie dluzej w nizszej temperaturze :tak:

Kochana a jakich uzylas ciasteczek? hhhmmm chyba w poniedzialek go zrobie:0 jak wyjdzie pyszny to na swieta go zaserwuje:)
 
Lenko a jakis przepis na pyszne pierniczki??????
najlepiej zeby twarde nie byly...i oczywiscie prosty przepis hihi:)
PIERNICZKI:)


  • 50dkg miodu ja daje taki z domowej pasieki
  • 30dkg cukru
  • 10dkg masła
  • 2 jajka
  • szcypta soli
  • 1kg mąki
  • 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kopiaste przyprawy do piernika lub do ciastezek korzennych
  • W garnku podgrzewasz miód z cukrem i masłem, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy (nie dopuszczając do zagotowania). Przestudzić. Rozmącić jajka ze szczyptą soli i dodać do masy miodowej. Następnie dodać przyprawę do piernika lub do ciasteczek korzennych, proszek do pieczenia, przesiana mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i powycinca i gotowe;).
Tzn jezcze upiec tak ok 15 min max w 190 * z termoobiegem ja zawsze wszystko pikę;)
 
Dla mnie obowiązkowe ciasto świąteczne
STEFANKA
- przepis stąd (bo nie chce mi się wklepywać:wink:)Stefanka - Przepis z modyfikacją wg tak ja je od lat robię.

Składniki:
Ciasto miodowe:
2 jajka i 2 żółtka
125 g masła
300 g cukru pudru
150 g naturalnego miodu (najlepiej w półpłynnej konsystencji, ja lubię rzepakowy)
750 g mąki pszennej
3 łyżeczki sody
1 torebka cukru waniliowego2 łyżeczki kakao
Masa:
1/2 litra mleka
6 łyżek kaszy manny
1 torebka cukru waniliowego
cukier puder - do smaku, ja zwykle ok 150 g daję.
300 g masła
1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego (KONIECZNIE!!!)

Przygotowanie:

  • Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 3 części, do jednej dodać kakao, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
  • Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Wykończenie ciasta:
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta (ja składam ciasto zawsze w blaszce do pieczenia, w której piekłam ostatni jasny podkład) Położyć drugi placek i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek polać polewą czekoladową. Zawijam w folię i wkładam do lodówki, spokojnie może stać i 1,5 tygodnia o ile da się radę je upilnować przed domownikami. :-D
 
Ostatnia edycja:
Dla mnie obowiązkowe ciasto świąteczne
STEFANKA
- przepis stąd (bo nie chce mi się wklepywać:wink:)Stefanka - Przepis z modyfikacją wg tak ja je od lat robię.

Składniki:
Ciasto miodowe:
2 jajka i 2 żółtka
125 g masła
300 g cukru pudru
150 g naturalnego miodu (najlepiej w półpłynnej konsystencji, ja lubię rzepakowy)
750 g mąki pszennej
3 łyżeczki sody
1 torebka cukru waniliowego2 łyżeczki kakao
Masa:
1/2 litra mleka
6 łyżek kaszy manny
1 torebka cukru waniliowego
cukier puder - do smaku, ja zwykle ok 150 g daję.
300 g masła
1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego (KONIECZNIE!!!)

Przygotowanie:
  • Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 3 części, do jednej dodać kakao, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
  • Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Wykończenie ciasta:
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta (ja składam ciasto zawsze w blaszce do pieczenia, w której piekłam ostatni jasny podkład) Położyć drugi placek i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek polać polewą czekoladową. Zawijam w folię i wkładam do lodówki, spokojnie może stać i 1,5 tygodnia o ile da się radę je upilnować przed domownikami. :-D

Super u mnie na pewno zagosci:)
a najlepiej ile wczesniej upiec??
 
reklama
Do góry