reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki



BRZOSKWINIOWA FANTAZJA!

Biszkopt:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka octu




Masa brzoskwiniowa

0,75 l śmietany 30% ja akurat używam Łaciatej bądź Łowickiej
2 galaretki morelowe (albo brzoskwiniowe) rozpuszczone w 1 szklance wody

1 słoik gęstej konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców (około 400 ml)

3 łyżki cukru pudru




Dodatkowo:

brzoskwinie – 6 sztuk (albo 1 puszka)

2 galaretki brzoskwiniowe


Mąką przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia i octem (mieszanka zacznie pracować). Dodać do ubitych białek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać mąkę.
Blaszkę posmarować tłuszczem tylko na dole, żeby biszkopt nie odlepiał się od brzegów i nie opadał do środka.
Piec około 20-25 minut w 160 *
2 galaretki morelowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełożyć do miski i wlać do niej rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. A na koniec do śmietany porcjami dodać konfiturę z galaretką i dobrze wymieszać.
Masę przelać na ostygnięty biszkopt i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godziną, aby masa się ścięła.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Mogą być z puszki ale trzeba dobrze odcedzić:)
Ułożyć je na masie brzoskwiniowej.
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 500 ml wody.
Gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlać na brzoskwinie i blaszkę wstawić ponownie do lodówki na jakieś 2 godziny

 
reklama
SAŁATKA CHRZANOWA
images


kilka łyżeczek chrzanu jezeli ktos woli ostra to dac wiecej
kawałek twardego, żółtego sera ok 20 dag
puszka kukurydzy
6 jajek ugotowanych na twardo
łyżka majonezu
zielona pietruszka

Przyrządzenie:
- ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach
- jaja ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę
dodajemy puszkę kukurydzy tylko dobrze odsączyć

Wszystko razem mieszamy dodajemy majonez wedle uznania;)

Mozemy dodac drobno posiekana zielona pietruszkę , ale ja bardzo nie lubie;(
 
Mój piernik czeka już na święta :-)

PIERNIK STAROPOLSKI

0,5 L miodu
2 niepełne szklanki cukru
kostka margaryny (250g)
1 kg + 1 szklanka mąki tortowej
3 jajka
3 łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

2 lub 3 opakowania przypraw do piernika

bakalie

Miód + cukier + margaryna - ogrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy bakalie.
Takie ciasto powinno stać 3 tygodnie (do 4) w chłodnym miejscu - w piwnicy, komórce itp., raczej nie w lodówce. (W szklanym, emaliowanym, lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką)
Po 3 tygodniach - upiec - 40 - 45 minut w 160- 180 C.
Upieczone ciasto powinno także poleżeć - 7-10 dni - aby zmiękło. (zawinąć w ściereczkę)

Można go przełożyć powidłami, masą orzechową, a na wierzch - lukier, lub polewa czekoladowa. Co kto lubi ;)


Ze strony Wielkie Żarcie
 
Na weekned coś za mną chodziło mam na myśli sałatka i zrobiłam taki misz masz:):-)

Sałatka Leny:)

-5 jajek ugotowanych
-słoik marynowanych pieczarek
-por (zielona końcówka)
-puszka groszku
-1 winne jabłko zetrzeć na grubych oczkach
-słoik selera
-1 ugotowana duza marchewka
-odrobina kwasku
Wszystkie składniki pokroic w kostke oprócz pora:)Por pokroić w talarki posolić i odstawić na 15 min. Dodać resztę składników, przyprawić pieprzem, kwaskiem i majonezem:)
 
Dziewczyny potrzebuje przepis na ciasto. Obiecałam teściowej przynieść na Wigilię, więc musi być sprawdzone i przepyszne :-) :-) Same rozumiecie :-)
 
reklama
Dziewczyny, generalnie jestem lewa w wypiekach, ale się zaparłam, ze zrobie sernik na rodzinny obiad za tydzien :) Znalazłam ten przepis:
Sernik nowojorski (New York Style Cheesecake) i bede próbować go nie zepsuć. A ponieważ to będzie mój pierwszy sernik w życiu, więc mam pytanie do bardziej wprawionych w boju - jaki ser jest najlepszy na sernik? Wiem, że są takie gotowe sery, ale której firmy jest najsmaczniejszy?
 
Do góry