reklama
Klementinka
Fanka BB :)
Kajdusiu ja robilam w tym roku z PIEROGI - Pierogi z kapustą i grzybami - Przepis
tylko dalam ok 50g grzbkow suszonych
ladnnie sie sklejaja, ciasto elastyczne
a jak wyszly to dopiero 24 wieczorem bede wiedziala;-)
tylko dalam ok 50g grzbkow suszonych
ladnnie sie sklejaja, ciasto elastyczne
a jak wyszly to dopiero 24 wieczorem bede wiedziala;-)
Ostatnio robiłam śledzie dla mojego. Dziewczyny ja nie lubię tych ryb, dla mnie są nie do zjedzenie pewnie przez charakterystyczny zapach. Jednak te zjadłam nazwa adekwatna do rybki.
"Śledzie rewelka"
5 płatów matiasów 2 łyżki miodu naturalnego 4 średnie cebule – może być więcej 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju (może być mniej) sól, pieprz
Cebulę pokroić w plastry, na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić do miękkości, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów wymoczyć, pokroić na kawałki. Przedostatnia czynność to układać warstwami w salaterce czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2 dni
U mnie stały jeden dzień :-)
Przepis pochodzi z tej strony Wielkie Żarcie - Przepis - Śledzie rewelka
a komentarze mówią same za siebie :-) na Wigilię robię je jeszcze raz :-)
"Śledzie rewelka"
5 płatów matiasów 2 łyżki miodu naturalnego 4 średnie cebule – może być więcej 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju (może być mniej) sól, pieprz
Cebulę pokroić w plastry, na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić do miękkości, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów wymoczyć, pokroić na kawałki. Przedostatnia czynność to układać warstwami w salaterce czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2 dni
U mnie stały jeden dzień :-)
Przepis pochodzi z tej strony Wielkie Żarcie - Przepis - Śledzie rewelka
a komentarze mówią same za siebie :-) na Wigilię robię je jeszcze raz :-)
Izaura
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
niecała torebka cukru waniliowego
4 jajka
5 łyżek wody
ser:
50-70 dag sera białego
3 jajka ( można dać same żółtka jak ja często robię)
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła
margarynę, kakao, cukier waniliowy, cukier i wodę zagotować
odlać pół szklanki na polewę
po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wymieszać, z białek ubić piane dodać na koniec
ciasto wlać do formy
przygotować masę serową: tj połączyć wszystkie składniki
masę wlać na cisto
piec 50-60 minut w temp 180-190 st.
polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi
smacznego
to jest wersja wg której ja robię nieco zmodyfikowana przez moja mamę
oryginalna jest bez dodatku masła w serze
Wielkie Żarcie - Przepis - Izaura - ciasto które zawsze wychodzi
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
niecała torebka cukru waniliowego
4 jajka
5 łyżek wody
ser:
50-70 dag sera białego
3 jajka ( można dać same żółtka jak ja często robię)
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła
margarynę, kakao, cukier waniliowy, cukier i wodę zagotować
odlać pół szklanki na polewę
po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wymieszać, z białek ubić piane dodać na koniec
ciasto wlać do formy
przygotować masę serową: tj połączyć wszystkie składniki
masę wlać na cisto
piec 50-60 minut w temp 180-190 st.
polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi
smacznego
to jest wersja wg której ja robię nieco zmodyfikowana przez moja mamę
oryginalna jest bez dodatku masła w serze
Wielkie Żarcie - Przepis - Izaura - ciasto które zawsze wychodzi
zyrraffka
Szczęśliwa mama
dziewczyny jak gotujecie żurek? nigdy nie robiłąm bo nie lubię ale chciałam mężowi ugotować w tym roku na Wielkanoc
Ja tylko biały barszcz robię z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe13864.html przepis dla takiego żółtodzioba jak ja w sam raz i smaczny :-)
Lencja
:)
Dziewczyn, jaki znacie sprawdzony sposób na uratowanie zwarzonego kremu?
Kombinuję z kremem bezmlecznym i coś mi nie wychodzi.. Robię podstawę: margaryna + budyń. Nie wiem czy to wina bezmlecznej margaryny czy mleka owsianego, którego używam do gotowania budyniu....
Szperałam w necie ale sposoby, które znalazłam nie działają (
A chcę zrobić Neli tort urodzinowy, który będzie mogła zjeść...
Kombinuję z kremem bezmlecznym i coś mi nie wychodzi.. Robię podstawę: margaryna + budyń. Nie wiem czy to wina bezmlecznej margaryny czy mleka owsianego, którego używam do gotowania budyniu....
Szperałam w necie ale sposoby, które znalazłam nie działają (
A chcę zrobić Neli tort urodzinowy, który będzie mogła zjeść...
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 950
zawsze powinny miec ta samą temperaturę!Dziewczyn, jaki znacie sprawdzony sposób na uratowanie zwarzonego kremu?
Kombinuję z kremem bezmlecznym i coś mi nie wychodzi.. Robię podstawę: margaryna + budyń. Nie wiem czy to wina bezmlecznej margaryny czy mleka owsianego, którego używam do gotowania budyniu....
Szperałam w necie ale sposoby, które znalazłam nie działają (
A chcę zrobić Neli tort urodzinowy, który będzie mogła zjeść...
Wiem ze wtedy sie bierze mase nad miske z goraca woda a jak nie działa to smietan fixy badz zelatyna!tak robiła moja mama!Jestem ciekawa co pomogło daj znac!
Lencja
:)
Lena - miały tę samą kuchenną temperaturę...
Wstawiłam do garnka z ciepłą wodą, ładnie się połączyło ale konsystencja nie była już kremowa, wyszła zupa krem, dodałam nieco żelatyny ale to już niestety nie to... Śmietana odpada - to ma być bezmleczne.
Nic to mam jeszcze 3 tygodnie na wymyślenie i przetestowanie bezmlecznego kremu.
A może ktoś ma jakieś pomysły?
Wstawiłam do garnka z ciepłą wodą, ładnie się połączyło ale konsystencja nie była już kremowa, wyszła zupa krem, dodałam nieco żelatyny ale to już niestety nie to... Śmietana odpada - to ma być bezmleczne.
Nic to mam jeszcze 3 tygodnie na wymyślenie i przetestowanie bezmlecznego kremu.
A może ktoś ma jakieś pomysły?
reklama
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 950
Lena - miały tę samą kuchenną temperaturę...
Wstawiłam do garnka z ciepłą wodą, ładnie się połączyło ale konsystencja nie była już kremowa, wyszła zupa krem, dodałam nieco żelatyny ale to już niestety nie to... Śmietana odpada - to ma być bezmleczne.
Nic to mam jeszcze 3 tygodnie na wymyślenie i przetestowanie bezmlecznego kremu.
A może ktoś ma jakieś pomysły?
hmmm szczerze powiem, że nie wiem nigdy nie robiłam bezmlecznego kremu a co \Nelusia ma skaze??
Podziel się: