reklama
Klementinka
Fanka BB :)
Kajdusiu ja robilam w tym roku z PIEROGI - Pierogi z kapustą i grzybami - Przepis
tylko dalam ok 50g grzbkow suszonych
ladnnie sie sklejaja, ciasto elastyczne
a jak wyszly to dopiero 24 wieczorem bede wiedziala;-)
tylko dalam ok 50g grzbkow suszonych
ladnnie sie sklejaja, ciasto elastyczne
a jak wyszly to dopiero 24 wieczorem bede wiedziala;-)
Ostatnio robiłam śledzie dla mojego. Dziewczyny ja nie lubię tych ryb, dla mnie są nie do zjedzenie pewnie przez charakterystyczny zapach. Jednak te zjadłam nazwa adekwatna do rybki.
"Śledzie rewelka"
5 płatów matiasów 2 łyżki miodu naturalnego 4 średnie cebule – może być więcej 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju (może być mniej) sól, pieprz
Cebulę pokroić w plastry, na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić do miękkości, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów wymoczyć, pokroić na kawałki. Przedostatnia czynność to układać warstwami w salaterce czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2 dni
U mnie stały jeden dzień :-)
Przepis pochodzi z tej strony Wielkie Żarcie - Przepis - Śledzie rewelka
a komentarze mówią same za siebie :-) na Wigilię robię je jeszcze raz :-)
"Śledzie rewelka"
5 płatów matiasów 2 łyżki miodu naturalnego 4 średnie cebule – może być więcej 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju (może być mniej) sól, pieprz
Cebulę pokroić w plastry, na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić do miękkości, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów wymoczyć, pokroić na kawałki. Przedostatnia czynność to układać warstwami w salaterce czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2 dni
U mnie stały jeden dzień :-)
Przepis pochodzi z tej strony Wielkie Żarcie - Przepis - Śledzie rewelka
a komentarze mówią same za siebie :-) na Wigilię robię je jeszcze raz :-)
Izaura
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
niecała torebka cukru waniliowego
4 jajka
5 łyżek wody
ser:
50-70 dag sera białego
3 jajka ( można dać same żółtka jak ja często robię)
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła
margarynę, kakao, cukier waniliowy, cukier i wodę zagotować
odlać pół szklanki na polewę
po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wymieszać, z białek ubić piane dodać na koniec
ciasto wlać do formy
przygotować masę serową: tj połączyć wszystkie składniki
masę wlać na cisto
piec 50-60 minut w temp 180-190 st.
polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi
smacznego
to jest wersja wg której ja robię nieco zmodyfikowana przez moja mamę
oryginalna jest bez dodatku masła w serze
Wielkie Żarcie - Przepis - Izaura - ciasto które zawsze wychodzi
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
niecała torebka cukru waniliowego
4 jajka
5 łyżek wody
ser:
50-70 dag sera białego
3 jajka ( można dać same żółtka jak ja często robię)
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła
margarynę, kakao, cukier waniliowy, cukier i wodę zagotować
odlać pół szklanki na polewę
po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wymieszać, z białek ubić piane dodać na koniec
ciasto wlać do formy
przygotować masę serową: tj połączyć wszystkie składniki
masę wlać na cisto
piec 50-60 minut w temp 180-190 st.
polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi
smacznego
to jest wersja wg której ja robię nieco zmodyfikowana przez moja mamę
oryginalna jest bez dodatku masła w serze
Wielkie Żarcie - Przepis - Izaura - ciasto które zawsze wychodzi
zyrraffka
Szczęśliwa mama
dziewczyny jak gotujecie żurek? nigdy nie robiłąm bo nie lubię ale chciałam mężowi ugotować w tym roku na Wielkanoc
Ja tylko biały barszcz robię z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe13864.html przepis dla takiego żółtodzioba jak ja w sam raz i smaczny :-)
Lencja
:)
Dziewczyn, jaki znacie sprawdzony sposób na uratowanie zwarzonego kremu?
Kombinuję z kremem bezmlecznym i coś mi nie wychodzi.. Robię podstawę: margaryna + budyń. Nie wiem czy to wina bezmlecznej margaryny czy mleka owsianego, którego używam do gotowania budyniu....
Szperałam w necie ale sposoby, które znalazłam nie działają (
A chcę zrobić Neli tort urodzinowy, który będzie mogła zjeść...
Kombinuję z kremem bezmlecznym i coś mi nie wychodzi.. Robię podstawę: margaryna + budyń. Nie wiem czy to wina bezmlecznej margaryny czy mleka owsianego, którego używam do gotowania budyniu....
Lenuszka
Mamusia Gajusi
zawsze powinny miec ta samą temperaturę!Dziewczyn, jaki znacie sprawdzony sposób na uratowanie zwarzonego kremu?
Wiem ze wtedy sie bierze mase nad miske z goraca woda a jak nie działa to smietan fixy badz zelatyna!tak robiła moja mama!Jestem ciekawa co pomogło daj znac!
Lencja
:)
Lena - miały tę samą kuchenną temperaturę...
Wstawiłam do garnka z ciepłą wodą, ładnie się połączyło ale konsystencja nie była już kremowa, wyszła zupa krem, dodałam nieco żelatyny ale to już niestety nie to... Śmietana odpada - to ma być bezmleczne.
Nic to mam jeszcze 3 tygodnie na wymyślenie i przetestowanie bezmlecznego kremu.
A może ktoś ma jakieś pomysły?
Wstawiłam do garnka z ciepłą wodą, ładnie się połączyło ale konsystencja nie była już kremowa, wyszła zupa krem, dodałam nieco żelatyny ale to już niestety nie to... Śmietana odpada - to ma być bezmleczne.
Nic to mam jeszcze 3 tygodnie na wymyślenie i przetestowanie bezmlecznego kremu.
reklama
Lenuszka
Mamusia Gajusi
Lena - miały tę samą kuchenną temperaturę...
hmmm szczerze powiem, że nie wiem nigdy nie robiłam bezmlecznego kremu a co \Nelusia ma skaze??
Podziel się: