reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

u nas najczęściej jest jogurt naturalny z owocami, budynie, kisiele jak pisałaś no i wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki, naleśniki.

Natomiast jeżeli Pola lubi marchewkę to polecam mini marchewkę karmelizowaną, cynamon dodaje fajnego smaku, a ilość masła i cukru możesz sobie wg uznania dodać

Just My Delicious: Karmelizowana Marchewka
u nas poza zielonym groszkiem ulubiony dodatek do dan :-) tylko ja nie robie z cukrem ale z miodem
 
reklama
Agast for you :)
Krokiety

Składniki na farsz

0,5kg pieczarek
0,5kg sera żółtego
pęczek pietruszki
2 cebulki
8-jajek



Pieczarki płukam i scieram na grubych oczkach. Cebule w kosteczkę , podsmażam i wrzucam pieczarki. Doprawiam do smaku ( pieprz, sól, ja daję warzywko lub kucharek, troche maggi)
Pod koniec smażenia wrzuca m posiekaną pietruszkę .
Jak ostygnie łącze ze serem startymi na grubych oczkach i ugotowanymi jajkami przeciśniętymi przez siteczko.

Smażę naleśniki, obtaczam w jajku i bułce, smażę i wcinam popijając barszczykiem czerwonym :-)


Smacznegę!!!
 
Agast for you :)
Krokiety

Składniki na farsz

0,5kg pieczarek
0,5kg sera żółtego
pęczek pietruszki
2 cebulki
8-jajek



Pieczarki płukam i scieram na grubych oczkach. Cebule w kosteczkę , podsmażam i wrzucam pieczarki. Doprawiam do smaku ( pieprz, sól, ja daję warzywko lub kucharek, troche maggi)
Pod koniec smażenia wrzuca m posiekaną pietruszkę .
Jak ostygnie łącze ze serem startymi na grubych oczkach i ugotowanymi jajkami przeciśniętymi przez siteczko.

Smażę naleśniki, obtaczam w jajku i bułce, smażę i wcinam popijając barszczykiem czerwonym :-)


Smacznegę!!!
jak fajnie jak ktoś pisze o swoich sposobach bo ja robię zupełnie inaczej farsz;-)
 
brzmi super, przypomina mi troche placek cyganski:tak:Kochana a jak ty robisz farsz do krokietow?? Ja do tej pory robie kartacze a la Ewusia :-D
hehe bo zarówno kartacze jak i lesny...sa naszymi regionalnymi pomysłami:D A co do krokietówm to przez te2lata zrobiłam ich tony!:D My robimy tak: farsz sklada sie z tuszonych pieczarek, polączonych z zeszkloną (pokrojoną w krateczkę) cabulka i ewentualnie można dodać tuszona kapustę kwaśna, i to wszystko połączyć (ja jak zwykle wszystko robie na oko:D 0 ale tak ok,połowa pierarki a 2 połowa cebula z kapusta(kapusta wedle uznania bo mozna i bez) i dobrze doprawiam pieprzem sola i wegeta:) (jak lubie pieprzne wiec se pieprze sporo:DDDDDDD ) potem zawijamy to w uwczesnie upieczonych plackach naleśnikowych, i smazymy w panierce: najpierw mąka, potem jajko(rozcieńczone z wodą) a potem b.tarta i podsazyc aż będą takie pieknie złote:0 a potem to mozna juz szamć:DDDDDDDDDD smacznego:**
 
reklama
a ile dajesz miodu? dzis sprobowalam i wyszlomi ciut za slodkie, choc moze z caloscia bedzie ok

emalia chetnie bym zrobila te twoje krokiety bo uwielbiam pieczary z serem ale jeszcze sie boje smazone jesc:-(
Robie "na oko":tak: ale nie daje duzo bo Lila nie lubi slodkiego, uzywam miodu plynnego i jak mam dno patelni wypelnione marchewkami na roztopionym masle to "ciurkam" odrobinke miodu, chyba musisz poeksperymentowac. Ja czasami jak mam to wyciskam odrobine soku z cytryny i w wersji dla nas posypuje suszonym chilli i swieza kolendra.
 
Do góry