reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

No ale na blogu piszesz, że zdjęcia są twoją własnością...a są skopiowane, to chyba trochę nie fair...
 
reklama


Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):
5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie rum MALIBU

Masa mascarpone:
2/3 szklanki cukru pudru
1 kg sera mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
oraz:
1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej
500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
Dekoracja boki:

1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej)
2 - 3 garście małej, gotowej bezy
200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę


  • Przygotować biszkopt:
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą.
  • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany.
  • Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, aż biszkopt urośnie i będzie lekko zrumieniony. Studzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić przez 15 minut. Wyłożyć na metalową kratkę.
  • Upiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu.

  • Przygotować masę mascarpone:
  • Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej.
  • Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami (500 g).

  • Przygotować tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami nasączenia. Wyłożyć 1/3 część przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/3 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/3 część pokrojonych truskawek i 1/3 część masy. Położyć 3 krążek, nasączyć, rozłożyć ostatnią część truskawek i masy. Położyć ostatni, czwarty krążek, skropić go nasączeniem i posypać pokruszonym biszkoptem.
Udekorować boki: Ubitą zimną śmietanę kremówkę wymieszać z pokruszoną bezą i pokrojonymi truskawkami (200 g). Obłożyć boki tortu. Wierzch udekorować gotową bezą, kwiatami i truskawkami. Wstawić do lodówki.
 
Deser z malinami, bitą śmietaną i musem czekoladowym

Składniki, 6 porcji:

• około 100 - 150 g malin
• kilkanaście małych listków mięty
• 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremowej 36%, mocno schłodzonej
• 2 łyżki cukru pudru
• 100 g gorzkiej czekolady 60% - 70%
• 25 g masła

Przygotowanie:

Maliny rozerwać i rozpłaszczyć, ułożyć jedna obok drugiej warstwami w 4 średnich lub w 6 mniejszych filiżankach lub szklankach, najlepiej szklanych. Maliny ułożyć mniej więcej do 1/3 wysokości naczynia. Kilka najładniejszych malin zostawić do dekoracji. Na maliny położyć po kilka małych listków mięty.
Połowę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Włożyć ją do naczynek i wstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
W rondelku na średnim ogniu zagotować drugą połowę śmietanki kremowej, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi. Dodając po kawałku masło, miksować aż powstanie gładka masa.
Po ostudzeniu wyłożyć mus na warstwę bitej śmietany, udekorować malinami i wstawić na godzinę do lodówki. Jeśli deser trzymamy dłużej w lodówce, należy wyjąć go odpowiednio wcześniej (na około pół godziny), aby mus czekoladowy nieco zmiękł.

Deser z malinami, bitą śmietaną i musem czekoladowym.jpg

przepis pochodzi ze strony Deser z malinami - Przepis
 
Mus z białą czekoladą i malinami

Składniki, 5 porcji:

• maliny
• likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
• kakao

Mus z białą czekoladą:

• 100 g białej czekolady
• 1 duże jajko
• 3 łyżki cukru
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej

Przygotowanie:

Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.
Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.
Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.
Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.
Mus z białą czekoladą i malinami.jpg

przepis pochodzi ze strony Mus z białą czekoladą i malinami - Przepis
 
Ostatnia edycja:
gosiagro uwazam ze masz prawdziwy talent, nie tylko do robienia przysmakow ale przede wszystkim do ich prezentowania!!! Moim zdaniem to najwazniejsze aby jedzenie rowniez cieszylo oko, a u ciebie ZAWSZE cieszy :)))) Estetyczne i apetyczne! Pychotki a i maliny u nas coraz tansze, chyba sie skusze:-)
 
gosiagro - nie dobra Ty :-) ale mi smaka na Malibu zrobiłaś :-) stoi butelka w piwnicy i czeka na jakąś okazję ale teraz to się chyba nie doczeka :-(

Dziewczyny a znacie przepisy na jakieś fajne drinki??? W końcu sezon mamy :-) (mi czysta od czasu ciąży nie wchodzi niestety, cofa mnie na samą myśl o wypiciu 50-tki :-( a pomyśleć że przed ciążą to tylko czysta często też bez popity :-D )
 
gosiagro - nie dobra Ty :-) ale mi smaka na Malibu zrobiłaś :-) stoi butelka w piwnicy i czeka na jakąś okazję ale teraz to się chyba nie doczeka :-(

Dziewczyny a znacie przepisy na jakieś fajne drinki??? W końcu sezon mamy :-) (mi czysta od czasu ciąży nie wchodzi niestety, cofa mnie na samą myśl o wypiciu 50-tki :-( a pomyśleć że przed ciążą to tylko czysta często też bez popity :-D )

a to jestem ciekawa jak z Malibu smakuje, bo ja robiłam bez;-)
brrr czysta bez popitki brrrrr...:-D:-D
 
reklama
ja ostatnio glownie Mojito popijam, bo miety pelno w ogordku i jest bardzo orzezwiajace :-D nawet w wersji virgin mi smakuje :tak:

a Malibu w czasach studenckich pilam z mlekiem hehe:-)
 
Do góry