reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Ogórki w sosie musztardowym

1 litr wody
0,5kg cukru
1szkl. octu
5 łyżek musztardy sarepskiej (lub 8 słabszej)
3 łyżki soli.

Ogórki obrać, pokroić w paski (ogórek na 4) zalać zalewą i pasteryzować 3-5min.
Proporcja na 7 słoików ( ja robie zazwyczaj razy 3-4 te produkty)
 
Ogórki w sosie musztardowym

1 litr wody
0,5kg cukru
1szkl. octu
5 łyżek musztardy sarepskiej (lub 8 słabszej)
3 łyżki soli.

Ogórki obrać, pokroić w paski (ogórek na 4) zalać zalewą i pasteryzować 3-5min.
Proporcja na 7 słoików ( ja robie zazwyczaj razy 3-4 te produkty)

A trzeba koniecznie obierac ze skórki??
 
Cytrynowiec




Masa cytrynowa:
- 2 budynie cytrynowe

- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
- 25 dkg masła
Pozostałe składniki:

- 0,5 litra śmietanki 30%
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- 3 szt. śmietan fixu
- wódka do nasączenia herbatników
- herbatniki
Spód biszkoptowy :
Składniki:
- 4 jajka

- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo :

- 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .

Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.

Masa cytrynowa:
2 budynie ugotować w 0,5 l. wody.
Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.

Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.

Namoczyć herbatniki w alkoholu i ułożyć na wierzch na śmietanie.
Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.

To jest na blaszke 23X28

PYCHOTKA:)
 
SŁODKA PIRAMIDA:)



Słodka piramida


Ciasto makowe
· 8 jajek
· szklanka mąki
· szklanka cukru
· szklanka suchego maku
· 2 cukry waniliowe
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie wszystkie suche składniki i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy 24x42cm i piec około 50 minut w temp. 175 stopni. Wystudzone przekroić na dwa blaty.
http://alicja.przepisy.net/slodka-piramida/zdjecie/1565/
Ciasto orzechowe
· 5 jajek
· 10 dag cukru
· 3 czubate łyżki mąki
· 2 łyżki bułki tartej
· 15 dag zmielonych orzechów
· cukier waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mą z proszkiem do pieczenia i orzechy z bułka tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Piec w formie tej samej wielkości co ciasto makowe około 40 minut w temp. 175 stopni.
Ciasto czekoladowe
· 4 jajka
· 4 łyżki cukru
· 2 łyżki kakao
· 4 łyżki mąki
· cukier waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie zamieszać. Ciasto upiec w tej samej formie co poprzednie ciasta, około 30 minut w temp. 175 stopni.
Masa pomarańczowa
· 3 pomarańcze
· 2 jabłka
· 1/2 szklanki cukru
· 1/2 szklanki wody
· 1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka i pomarańcze, wymieszać i gotować do lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić - nie gotować. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Masa czekoladowa
· 1/2 szklanki mleka
· 10 dag margaryny
· 10 dag cukru
· 2 łyżki kakao lub gorzka czekolada
· cukier waniliowy
· 1 kostka masła
Wykonanie
W rondelku rozpuścić mleko z margaryną, dodać cukier, kakao i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać, zagotować na bardzo wolnym ogniu, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy.
Pianka
· 1/2 litra śmietany kremówki
· 2 galaretki cytrynowe
· 1 galaretka wiśniowa
· 1 galaretka agrestowa
· puszka brzoskwiń
Wykonanie
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie brzoskwinie i pokrojone galaretki. Wszystko wymieszać.
Składanie ciasta
Na pierwszy blat makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową - wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała i nie wsiąkła w ciasto. Następnie położyć ciasto orzechowe, wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugim blatem makowym. Na ciasto makowe wyłożyć piankę i przykryć ciastem czekoladowym. Polać polewą i całe ciasto wstawić do lodówki.
 
łoo matko Lena tą piramidę to chyba cały dzień się piecze:szok::szok: :-D:-D tyle warstw;-) już nie mówiąc o tym, ze trzeba by było na jakiś kurnik napaść, żeby tyle jajek zdobyć:-):-p
podziwiam za te wypieki:tak:
 
Ostatnia edycja:
łoo matko Lena tą piramidę to chyba cały dzień się piecze:szok::szok: :-D:-D tyle warstw;-) już nie mówiąc o tym, ze trzeba by było na jakiś kurnik napaść, żeby tyle jajek zdobyć:-):-p
podziwiam za te wypieki:tak:

Ja mam dojście do swojskich jajek:)Takze nie narzekam:)To fakt długo się piecze max 2 godz ale pyszna no i efekt widać;)
 
Lena, to może wklej zdjęcie swojego ciasta, a nie zdjęcie zrobione przez kogoś innego ;-)
 
reklama
Do góry