reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Dziewczyny, macie jakiś fajny przepis na ciasto wielkanocne? Tylko, żeby to było coś prostego, bo ja do ciast mam lewe ręce - najlepiej mi wychodzi zawsze zakalec :) Aczkolwiek odkąd dostaliśmy, a właściwie Pola - Thermomix to trochę lepiej mi cukiernictwo idzie, ale do takiej wprawy jaka mam w gotowaniu to mi jeszcze duużo brakuje :) A tak sobie pomyślałam, że zamiast kupować to fajnie by było coś zrobić i do dwóch rodzin (mojej i męża) coś 'swojego' przynieść..

Miałam podac przepis na barszcz biały:)
Potrzebne będą:
Wędzonka ( może być boczek, szynka wędzona , polęcdwica wędzona itp) - spory kawałek
ziemniaczki
1 cebula
chrzany łyżeczka
śmietana
opcjonalnie majeranek
i najważniejszy ZAKAWAS :)
Ziemniaczki trzeba pokroić w kostkę (ilosć według uznania), cebulkę przekroić na pół i obydwie połowki "przypalić" palniku ( ja kładę na najmniejszym i włączam gaz) Do garnka z wodą wrzucam wędzonkę w całości , ziemniaki i cebulkę Gotuję aż ziemniaki będą baaardzo miękkie ( ale na prawde bardzo miękkie nawet powiedziałabym że lekko rozgotowane. Nie przejmować się proszę tym bo jak się wleje zakwas to na ziemniakach zrobi się "glazura" i będą przepyszna na zewnątrz chrupkie a wewnatrz mięciutkie rozpływające się w ustach) Jak ziemniaki juz są ok wlewam zakwas i gotuję 10 -15 minut. Wyjmuję wędzonkę i kroję w kosteczkę i wrzucam spowrotem Barszcze doprawiam sola pieprzem i sporą ilościa śmietany i chrzanu łyżeczkę . Można także dodać majeranku
Na koniec do ganka wrzucam 2 łyzki masła prawdziwego. Podaję z białą kiełbaska oddzielnie ugotowaną:)
Co do zakwasu. Ja mam swój ale na 5l garnek jak kupny będziecie miały to 2 butelki:)
Kuniec:p

My śniadanie wielkanocne jemy u siebie a na obiad idziemy do rodziców więc sobie barszcz biały daruje, chyba zrobię jedynie sałatkę jarzynową do tego święconka no i babka. Znalazłam też niewykorzystaną puszkę z makiem (chyba z wigilii :-D ) znacie jakiś przepis na smaczny makowiec??

Jeśli chodzi o barszcz biały to ja robię z tego przepisu szybko i smacznie

Wielkie Żarcie - Przepis - Barszcz biały bardzo łatwy

My śniadanie wielkanocne jemy u siebie a na obiad idziemy do rodziców więc sobie barszcz biały daruje, chyba zrobię jedynie sałatkę jarzynową do tego święconka no i babka. Znalazłam też niewykorzystaną puszkę z makiem (chyba z wigilii :-D ) znacie jakiś przepis na smaczny makowiec??

Jeśli chodzi o barszcz biały to ja robię z tego przepisu szybko i smacznie

Wielkie Żarcie - Przepis - Barszcz biały bardzo łatwy

kwasek cytrynowy.... - toż to rozbój w biały dzień:)

Dziewczyny, macie jakiś fajny przepis na ciasto wielkanocne? Tylko, żeby to było coś prostego, bo ja do ciast mam lewe ręce - najlepiej mi wychodzi zawsze zakalec :) Aczkolwiek odkąd dostaliśmy, a właściwie Pola - Thermomix to trochę lepiej mi cukiernictwo idzie, ale do takiej wprawy jaka mam w gotowaniu to mi jeszcze duużo brakuje :) A tak sobie pomyślałam, że zamiast kupować to fajnie by było coś zrobić i do dwóch rodzin (mojej i męża) coś 'swojego' przynieść..

Może u mnie na blogu cos wpadnie Ci w oko:)
http://www.mojeslodkiepiekielko.blogspot.com/

reklama
Do góry