reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

Lencia prosiła o przepis na zupę koperkową (na wątku Co jeść jak się karmi.. ) więc podaje, choć wyżej już ktoś podał swój :)

Do wody wrzucam nogę z kurczaka, włoszczyznę, trochę pieprzu, vegety i pół kostki rosołowej Knorra. Jak zacznie wrzeć, to wyjmuje mięso i włoszczyznę, żeby ostygło. Wrzucam 4 łyżki ryżu i poszatkowany koperek. Jak jarzynki już nie są gorące, to marchewkę, pietruszkę i seler ucieram na dużych oczkach na tarce. Mięsko kroję na drobne kawałeczki i wrzucam do zupy.
Gotowe! :)

reklama
pychota :)

Ciasto "włoskie" - jabłkowe - BEZ MLEKA ALE Z JAJKAMI:

6 jabłek
1 szkl. cukru (jeśli jabla są słodkie to cukru mniej)

Jabłka pokroić w grubą kostkę i z cukrem odstawić na godzinę.

3 jajka
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szkl. oleju
bakalie (rodzynki, ale do słodkich jabłek polecam morele)

Do jabłek z cukrem dodać powyższe skłądniki i wymieszać drewnianą łyżką. Masa sprawia wrażenie jabłek troszkę oblepionych ciastem - tak powinno być.

To jest porcja na średnią tortownicę lub kwadratową blaszkę. Na blachę typową prostokątną wziąść 1,5 porcji. Piec w 180 stopniach ok. 45-50 min (aż wierzch będzie brązowy).

ja nie mam i nawet nigdy nie robiłam
a na wątek zaglądnęłam z myślą że wrzuciłaś jakiś nowy przepisik a tu nic ;)

Sprawdzony przepis na pyszną pizze:

Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
pół kostki drożdży babuni (50g)
2 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
łyżka oleju

Wkruszamy drożdże do ciepłej wody. Dodajemy pół szklanki mąki i pół łyżeczki cukru. Mieszamy dokładnie ( ja zagniatam lepiej się łączą składniki) zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Następnie dosypujemy 1,5 szklanki mąki, pół łyżeczki cukru oraz łyżkę oleju. Zagniatamy ciasto i pieczemy.
Gdy ciasto jest upieczone "do połowy" wyjmujemy i smarujemy je sosem zrobionym z ketchupu i oregano. Na to dodajemy dużą ilość startego sera, 4 pokrojone w plastry pieczarki, 1 pomidora i salami. Pieczemy ponownie.

Do tego polecić mogę pycha sos czosnkowy:
4 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 duża łyżka majonezu
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu

KRÓWKA

Ciasto:
pół kg mąki
1 łyżka miodu
pół szkl. cukru
pół kostki masła
2 jajka
1 cukier waniliowy (16g)
1 łyżeczka sody

Wszystko wymieszać dokładnie i podzielić na dwie części. Upiec je oddzielnie.

Krem:
pół litra smietany 30%
4 łyżeczki cukru pudru
2 mixy do śmietany (ja używam delecty)

Ubić śmietanę na bardzo sztywną. Dodać zmieszane mixy i cukier puder.

Karmel:
Dla mnie to po prostu mleko słodzone skondensowane gotowane przez 3 godziny :-D

Układamy ciasto na to krem, znowu ciasto po czym wylewamy karmel i całość posypujemy orzechami włoskimi :-) Ciasto to niebo w gębie :-D w sam raz dla koneserów słodyczy :rofl2:

Ciasto na początku będzie twarde, najlepsze jest jak poleży w lodówce jakieś 3 godziny :happy:

Ja mam przepis na rewelacyjne ciastokrówkę, poprostu wyśmienite i szybkie, gdybym nie musiała się dzielić to całe zjadłabym sama:)
oto link:-D:-D:
Krwka: przepis na ciasto => Ciasto krwka w Delecta.pl

kreatorka narobiłaś mi smaka na pizze i jutro zrobię, oraz ciasto z borówkami:

Ciasto z borówkami

Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min

Składniki

• mąka pszenna 2,5 szklanki
  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • margaryna 1 kostka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • borówki 3/4 L
Sposób przyrządzenia

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, połowę szklanki cukru, 5 żółtek, kostkę margaryny – wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1/2h do lodówki 2/3 wyrobionego ciasta, a 1/3 zamrażamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na posmarowaną i posypaną bułką blachę. Wysypujemy borówki na ciasto i rozprowadzamy na całości.
Z 5 białek i połowy szklanki cukru ubijamy pianę, po ubiciu dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, lekko mieszamy.
Połowę zamrożonego ciasta ucieramy na tarce i posypujemy borówki. Na całość wlewamy pianę i posypujemy resztą utartego ciasta na tarce.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na ok. 40 minut.

reklama
Do góry