reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

Hej,
moja Majka (7,5mca) ma skaze odkad skonczyla 2 miesiace. Walcze z tym caly czas ale kierujac sie raczej wlasnym instynktem, bo lekarze nie za duzo sie przydaja w tej kwesti... (no wylaczajac pania alergolog)
Jak mala miala silne objawy alergii, kupilam 2 ksiazki p. Ciesielskiej, ale chyba nie zabardzo potrafie z nich skorzystac... Musze dokladnie przeczytac to forum, to cos sie naucze. Chcialabym tak jak Wy karmic mala wg tych wskazowek, ale nie mam pojecia od czego zaczac! Teraz Majka je 2x bebilon pepti, obiadki (rozne warzywa, zero pszenicy) a co dziwne, to pani alergolog mi doradzila, ze bezpieczniej kupowac malej sloiczki! i komu tu mam wierzyc? I tak sama jej gotuje, a sloiki dostaja raz na jakis czas. Ogolnie jestem na 4 roku technologii zywnosci (wrocław) i troszke sie orientuje w temacie sloiczkow. Nie uwazam zeby byly zle, bo sa robione z warzyw ze specjalnych upraw, a dluga data jest wynikiem tego, ze zawartosc jest sterylizowana w bardzo wysokiej temperaturze, wiec dopóki sie nie otworzy sloiczka jest on dlugo dobry. Minusem jest to, ze taka sterylizacja zabija wszystkie witaminy i inne zwiazki, wiec sa dodawane sztucznie. Osobiscie wole gotowac, mam nadzieje ze mi podpowiecie od czego zaczac zmiany!

czekam na odpowiedzi pozdrawiam serdecznie!
 
reklama
A mam jeszcze pytanko, czy moglabym dostac namiar na tego Pana Piotra Trojniaka? On jest we wrocławiu? i czy przyjmuje prywatnie, ile sie placi itd?
 
jejku na tym blogu jest wszystko czego potrzebuje! jest swietny! W ogole po przeczytaniu tego forum jeszcze raz wrocilam do lektury P. Ciesielskiej i teraz zdecydowanie latweij to wszystko przyswajam! Dziekuje!
Mam tylko pytanie (napisalam juz na innym forum, ale nikt na razie nie odpowiedzial, wiec moze tutaj sie dowiem), a wiec: potrawy dla dziecka z alergia powinny byc rozgrzewajace tak? Skad mam wiedziec ktore przepisy sa rozgrzewajace, a ktore np oziebiajace?
 
Cieszę się, że blog przypadł Ci do gustu :-) Staram się jak mogę, żeby na bieżąco dodawać nowe rzeczy.

Odnośnie potraw rozgrzewających - ja kieruję się tabelami produktów, gdzie jest ich podział na gorące, ciepłe, neutralne, chłodne i zimne oraz sposobem gotowania danej potrawy. Innego sposobu póki co nie znam.
 
hej, a ja znowu mam pytanie:) w tablicach ktore podalas na poczatku tego watku jest napisane, ze kurczak jest cieply, a w kazdym innym zrodle pisze ze jest zimny... to jaki jest w koncu?
 
Witam:-)

Witaj Panta w naszym gronie:-):-)

jesli chodzi o konczenie potraw, to ja większośc kończę na smaku ostrym:tak: bo poprawia trawienie, czasem na smaku słodkim:tak:

Jak dla mnie to kurczak wychładzajacy i na dodatek w smaku kwaśnym więc nie polecam dla dziecka, tymbardziej ze skazą:no: najlepsza jest cielecinka albo indykj i dla dzieci ze skazą to te dwa rodzaje mięsa to właściwie na początku cały wybór:tak: ale mozna robic rózności i urozmaicac takze nie ma sie co martwic:-)
zacznij od owsianki na sniadanko i od zupek dla dzieci (w drugiej ksiązce Ciesielskiej są) one napewno są dobre dla dziecka ze skazą i rozgrzewające:tak: eliminujesz tylko buraczki i ewentulanie brokuły,a kalarepy, kalafiora czy kapusty dajesz tylko po małym kawałeczku jesli już:tak:
 
witaj Panta:) dasz rade!
/ takie szybkie pyt. na forum A.C. ktos podjal temat robienia wywaru z cieleciny i wlewania go do sloiczkow. a mnie zastanawia fakt jak ten wywar zrobic? wrzatek, kurkuma/tymianek, cielecina? gtowac 1-1,5h i juz? a wody moze byc mniej zeby wlasnie byl taki zaczatek do zupy?/
 
reklama
Do góry