reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie Lutówek - przepisy

reklama
Ja mam szybki przepis dla miesozernych przy ktorym nie trzeba stac :)
Karkowke kroimy w plastry jak na kotlety, ugniatamy delikatnie pięściami (zamuast bic mlotkiem) oproszamy z obu stron sucha zupa cebulowa z woreczka (ja knorr).
Wrzucamy mieso do folii a nastepnie do piekarnika. Pieke ok 1-1.5h zalezy ile miesa w temp ok 180st.
Do tego dodatki wg uznania ;) dobrze smakuje surowka z pekinskiej;)
 
Ja mam szybki przepis dla miesozernych przy ktorym nie trzeba stac :)
Karkowke kroimy w plastry jak na kotlety, ugniatamy delikatnie pięściami (zamuast bic mlotkiem) oproszamy z obu stron sucha zupa cebulowa z woreczka (ja knorr).
Wrzucamy mieso do folii a nastepnie do piekarnika. Pieke ok 1-1.5h zalezy ile miesa w temp ok 180st.
Do tego dodatki wg uznania ;) dobrze smakuje surowka z pekinskiej;)
Ooooo dzisiaj nam surowke z pekinskiej[emoji6]

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
 
Tort mojito
Wyglada tak
1507308573-aaaaaa.jpeg

Trzeba upiec biszkopt (przepis chyba każdy zna :))
Kroimy go na 3 blaty
Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy :
2/3 szk herbaty miętowej
1/3 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek.

Krem smietankowo-limonkowy potrzebujemy:
500g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Skórka z 2 dużych limonek(ja zawsze daje z 3 albo 4)
Sok z 1 limonki dużej
Wszystkie składniki musza być schłodzone.

Umieścić wszystko w misie i ubijać do momentu uzyskania ścisłego kremu.
Ponadto potrzebujemy
Zielonego dżemu np z kiwi lub agrest lub jakieś połączenie ( kiwi wypada najsmaczniej)
I Ok 2 białych czekolad
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 blaty napączować nałożyć dżem i na to krem i tak po kolei.
Tort do okoła posmarować kremem i wysypać na całość wiórki z białej czekolady
Udekorować cząstkami cytryny ,limonki i listkami mięty ( jeśli mamy)
P.s uwaga na czekoladę jeśli mamy ciepłe ręce szybko zaczyna się rozpuszczać i kleić.

Tort jest kwaskowaty odswierzajacy i przepyszny polecam.
I jeszcze jedno, jest dużo przepisów na necie z rumem miętowym i cos tam i coś ale ten jest przeze mnie wypróbowany wielokrotnie [emoji1]




Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
 
Ostatnia edycja:
Wrzucam kolejne przepisy, które lubię, może komuś się przydadzą.
1) Krem z zielonego groszku - mega szybki, dobry, smakuje dzieciom i dorosłym :-D
Link do: Zupa Shrek – PrzystanekM (Przystanek M)
2) Mus czekoladowy - mąż pochłania w mig
Link do: Zdrowy mus czekoladowy – PrzystanekM (Przystanek M)
3) Domowe musli - lubię mieć pod ręką, dobrze zaspokaja głód na coś słodkiego
Link do: Domowe musli bez cukru – 3 moje przepisy – PrzystanekM (Przystanek M)
4) Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - robię zawsze wtedy, kiedy chcę szybko wyjść z kuchni :-D. Najczęściej na piątkowy obiad, bo pościmy. Bardzo go lubię.
Link do: Najprostszy obiad — makaron ze szpinakiem – PrzystanekM (Przystanek M)
5) Warzywa pieczone - zaskakują gości swoim smakiem, ile to już razy słyszałam "nie wiedziałam,że pietruszka jest taka dobra" :-D
Link do: Pyszne pieczone warzywa – PrzystanekM (Przystanek M)
6) Placki z cukinii - uwielbiam właśnie w takiej konfiguracji tj. śmietana, łosoś, chociaż moja mama ostatnio jadłam z cukrem (OMG! :-D)
Link do: Lekkie placki z cukinii – PrzystanekM (Przystanek M)
7) Domowe Michałki - robię na zamówienie rodziny
Link do: Domowe Michałki – PrzystanekM (Przystanek M)
8) Brownie z buraka - zaskakuje nawet ciotki 65+ :)
Link do: Bezglutenowe brownie z buraka – PrzystanekM (Przystanek M)
9) Moje ukochane batony:
Link do: Domowy baton „niebo w gębie” :) – PrzystanekM (Przystanek M)

No i w sumie pozostałe przepisy z tej strony również, ale wypisałam moje naj :).
 
Wrzucam kolejne przepisy, które lubię, może komuś się przydadzą.
1) Krem z zielonego groszku - mega szybki, dobry, smakuje dzieciom i dorosłym :-D
Link do: Zupa Shrek – PrzystanekM (Przystanek M)
2) Mus czekoladowy - mąż pochłania w mig
Link do: Zdrowy mus czekoladowy – PrzystanekM (Przystanek M)
3) Domowe musli - lubię mieć pod ręką, dobrze zaspokaja głód na coś słodkiego
Link do: Domowe musli bez cukru – 3 moje przepisy – PrzystanekM (Przystanek M)
4) Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - robię zawsze wtedy, kiedy chcę szybko wyjść z kuchni :-D. Najczęściej na piątkowy obiad, bo pościmy. Bardzo go lubię.
Link do: Najprostszy obiad — makaron ze szpinakiem – PrzystanekM (Przystanek M)
5) Warzywa pieczone - zaskakują gości swoim smakiem, ile to już razy słyszałam "nie wiedziałam,że pietruszka jest taka dobra" :-D
Link do: Pyszne pieczone warzywa – PrzystanekM (Przystanek M)
6) Placki z cukinii - uwielbiam właśnie w takiej konfiguracji tj. śmietana, łosoś, chociaż moja mama ostatnio jadłam z cukrem (OMG! :-D)
Link do: Lekkie placki z cukinii – PrzystanekM (Przystanek M)
7) Domowe Michałki - robię na zamówienie rodziny
Link do: Domowe Michałki – PrzystanekM (Przystanek M)
8) Brownie z buraka - zaskakuje nawet ciotki 65+ :)
Link do: Bezglutenowe brownie z buraka – PrzystanekM (Przystanek M)
9) Moje ukochane batony:
Link do: Domowy baton „niebo w gębie” :) – PrzystanekM (Przystanek M)

No i w sumie pozostałe przepisy z tej strony również, ale wypisałam moje naj :).
I teraz ślinka mi cieknie. Muszę poprobować tych przepisów. Zwłaszcza michalki :)
 
Cebulowa zupa krem

4 duże cebule pokroic w piórka, zeszklić na maśle, posypać 1 łyżką mąki i przesmażyć. W garnku zagotować litr bulionu, dodać cebulę i gotować 20 minut, następnie zblendować i doprawić :) do tego daje tost z serem żółtym zapiekany lub bagietkę :)
 
reklama
Ciasto żyrafa Link do: rolada żyrafa... z bitą śmietaną i bananami... - przepis ze Smaker.pl


Brownie z batata
batat (slodki ziemniak) – jeden naprawde duzy albo dwa mniejsze (ok. 300 g)
jajka – 2 duze
olej kokosowy – 1/2 szklanki
kakao – 1/2 szklanki
miód – 1/3 szklanki (u mnie erytrol - na oko)
maka kokosowa – 3 lyzki
ekstrakt z wanilii – 2 lyzeczki (ja nie daję)
soda oczyszczona – 1 lyzeczka

Batata obierz, zetrzyj na grubej tarce i dobrze wymieszaj z mokrymi skladnikami. Dodaj kakao i sode oczyszczona, a na samym koncu make kokosowa. Przelóz do okraglej albo prostokatnej foremki (nie za malej), wlóz do pieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie oblednie, pamietaj o zaryglowaniu drzwi przed sasiadami :-)

Daj ciastu ostygnac jakies 10 minut, zanim wyciagniesz je z foremki. Gorace jeszcze brownie mozesz posypac starta drobno gorzka czekolada i wiórkami kokosowymi. Jesli wolisz bardziej gorzki i mocniejszy czekoladowy smak, mozesz dodac wiecej kakao. Wilgotnosc koncowego ciasta zalezy bardzo od ilosci maki kokosowej, im jej wiecej, tym ciasto bardziej suche.
 
Ostatnia edycja:
Do góry