reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie Lutówek - przepisy

reklama
Ja mam szybki przepis dla miesozernych przy ktorym nie trzeba stac :)
Karkowke kroimy w plastry jak na kotlety, ugniatamy delikatnie pięściami (zamuast bic mlotkiem) oproszamy z obu stron sucha zupa cebulowa z woreczka (ja knorr).
Wrzucamy mieso do folii a nastepnie do piekarnika. Pieke ok 1-1.5h zalezy ile miesa w temp ok 180st.
Do tego dodatki wg uznania ;) dobrze smakuje surowka z pekinskiej;)
 
Ja mam szybki przepis dla miesozernych przy ktorym nie trzeba stac :)
Karkowke kroimy w plastry jak na kotlety, ugniatamy delikatnie pięściami (zamuast bic mlotkiem) oproszamy z obu stron sucha zupa cebulowa z woreczka (ja knorr).
Wrzucamy mieso do folii a nastepnie do piekarnika. Pieke ok 1-1.5h zalezy ile miesa w temp ok 180st.
Do tego dodatki wg uznania ;) dobrze smakuje surowka z pekinskiej;)
Ooooo dzisiaj nam surowke z pekinskiej[emoji6]

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
 
Tort mojito
Wyglada tak
1507308573-aaaaaa.jpeg

Trzeba upiec biszkopt (przepis chyba każdy zna :))
Kroimy go na 3 blaty
Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy :
2/3 szk herbaty miętowej
1/3 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek.

Krem smietankowo-limonkowy potrzebujemy:
500g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Skórka z 2 dużych limonek(ja zawsze daje z 3 albo 4)
Sok z 1 limonki dużej
Wszystkie składniki musza być schłodzone.

Umieścić wszystko w misie i ubijać do momentu uzyskania ścisłego kremu.
Ponadto potrzebujemy
Zielonego dżemu np z kiwi lub agrest lub jakieś połączenie ( kiwi wypada najsmaczniej)
I Ok 2 białych czekolad
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 blaty napączować nałożyć dżem i na to krem i tak po kolei.
Tort do okoła posmarować kremem i wysypać na całość wiórki z białej czekolady
Udekorować cząstkami cytryny ,limonki i listkami mięty ( jeśli mamy)
P.s uwaga na czekoladę jeśli mamy ciepłe ręce szybko zaczyna się rozpuszczać i kleić.

Tort jest kwaskowaty odswierzajacy i przepyszny polecam.
I jeszcze jedno, jest dużo przepisów na necie z rumem miętowym i cos tam i coś ale ten jest przeze mnie wypróbowany wielokrotnie [emoji1]




Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
 
Ostatnia edycja:
Wrzucam kolejne przepisy, które lubię, może komuś się przydadzą.
1) Krem z zielonego groszku - mega szybki, dobry, smakuje dzieciom i dorosłym :-D
Link do: Zupa Shrek – PrzystanekM (Przystanek M)
2) Mus czekoladowy - mąż pochłania w mig
Link do: Zdrowy mus czekoladowy – PrzystanekM (Przystanek M)
3) Domowe musli - lubię mieć pod ręką, dobrze zaspokaja głód na coś słodkiego
Link do: Domowe musli bez cukru – 3 moje przepisy – PrzystanekM (Przystanek M)
4) Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - robię zawsze wtedy, kiedy chcę szybko wyjść z kuchni :-D. Najczęściej na piątkowy obiad, bo pościmy. Bardzo go lubię.
Link do: Najprostszy obiad — makaron ze szpinakiem – PrzystanekM (Przystanek M)
5) Warzywa pieczone - zaskakują gości swoim smakiem, ile to już razy słyszałam "nie wiedziałam,że pietruszka jest taka dobra" :-D
Link do: Pyszne pieczone warzywa – PrzystanekM (Przystanek M)
6) Placki z cukinii - uwielbiam właśnie w takiej konfiguracji tj. śmietana, łosoś, chociaż moja mama ostatnio jadłam z cukrem (OMG! :-D)
Link do: Lekkie placki z cukinii – PrzystanekM (Przystanek M)
7) Domowe Michałki - robię na zamówienie rodziny
Link do: Domowe Michałki – PrzystanekM (Przystanek M)
8) Brownie z buraka - zaskakuje nawet ciotki 65+ :)
Link do: Bezglutenowe brownie z buraka – PrzystanekM (Przystanek M)
9) Moje ukochane batony:
Link do: Domowy baton „niebo w gębie” :) – PrzystanekM (Przystanek M)

No i w sumie pozostałe przepisy z tej strony również, ale wypisałam moje naj :).
 
Wrzucam kolejne przepisy, które lubię, może komuś się przydadzą.
1) Krem z zielonego groszku - mega szybki, dobry, smakuje dzieciom i dorosłym :-D
Link do: Zupa Shrek – PrzystanekM (Przystanek M)
2) Mus czekoladowy - mąż pochłania w mig
Link do: Zdrowy mus czekoladowy – PrzystanekM (Przystanek M)
3) Domowe musli - lubię mieć pod ręką, dobrze zaspokaja głód na coś słodkiego
Link do: Domowe musli bez cukru – 3 moje przepisy – PrzystanekM (Przystanek M)
4) Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - robię zawsze wtedy, kiedy chcę szybko wyjść z kuchni :-D. Najczęściej na piątkowy obiad, bo pościmy. Bardzo go lubię.
Link do: Najprostszy obiad — makaron ze szpinakiem – PrzystanekM (Przystanek M)
5) Warzywa pieczone - zaskakują gości swoim smakiem, ile to już razy słyszałam "nie wiedziałam,że pietruszka jest taka dobra" :-D
Link do: Pyszne pieczone warzywa – PrzystanekM (Przystanek M)
6) Placki z cukinii - uwielbiam właśnie w takiej konfiguracji tj. śmietana, łosoś, chociaż moja mama ostatnio jadłam z cukrem (OMG! :-D)
Link do: Lekkie placki z cukinii – PrzystanekM (Przystanek M)
7) Domowe Michałki - robię na zamówienie rodziny
Link do: Domowe Michałki – PrzystanekM (Przystanek M)
8) Brownie z buraka - zaskakuje nawet ciotki 65+ :)
Link do: Bezglutenowe brownie z buraka – PrzystanekM (Przystanek M)
9) Moje ukochane batony:
Link do: Domowy baton „niebo w gębie” :) – PrzystanekM (Przystanek M)

No i w sumie pozostałe przepisy z tej strony również, ale wypisałam moje naj :).
I teraz ślinka mi cieknie. Muszę poprobować tych przepisów. Zwłaszcza michalki :)
 
Cebulowa zupa krem

4 duże cebule pokroic w piórka, zeszklić na maśle, posypać 1 łyżką mąki i przesmażyć. W garnku zagotować litr bulionu, dodać cebulę i gotować 20 minut, następnie zblendować i doprawić :) do tego daje tost z serem żółtym zapiekany lub bagietkę :)
 
reklama
Ciasto żyrafa Link do: rolada żyrafa... z bitą śmietaną i bananami... - przepis ze Smaker.pl


Brownie z batata
batat (slodki ziemniak) – jeden naprawde duzy albo dwa mniejsze (ok. 300 g)
jajka – 2 duze
olej kokosowy – 1/2 szklanki
kakao – 1/2 szklanki
miód – 1/3 szklanki (u mnie erytrol - na oko)
maka kokosowa – 3 lyzki
ekstrakt z wanilii – 2 lyzeczki (ja nie daję)
soda oczyszczona – 1 lyzeczka

Batata obierz, zetrzyj na grubej tarce i dobrze wymieszaj z mokrymi skladnikami. Dodaj kakao i sode oczyszczona, a na samym koncu make kokosowa. Przelóz do okraglej albo prostokatnej foremki (nie za malej), wlóz do pieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie oblednie, pamietaj o zaryglowaniu drzwi przed sasiadami :-)

Daj ciastu ostygnac jakies 10 minut, zanim wyciagniesz je z foremki. Gorace jeszcze brownie mozesz posypac starta drobno gorzka czekolada i wiórkami kokosowymi. Jesli wolisz bardziej gorzki i mocniejszy czekoladowy smak, mozesz dodac wiecej kakao. Wilgotnosc koncowego ciasta zalezy bardzo od ilosci maki kokosowej, im jej wiecej, tym ciasto bardziej suche.
 
Ostatnia edycja:
Do góry