Tort mojito
Wyglada tak
Trzeba upiec biszkopt (przepis chyba każdy zna
)
Kroimy go na 3 blaty
Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy :
2/3 szk herbaty miętowej
1/3 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek.
Krem smietankowo-limonkowy potrzebujemy:
500g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Skórka z 2 dużych limonek(ja zawsze daje z 3 albo 4)
Sok z 1 limonki dużej
Wszystkie składniki musza być schłodzone.
Umieścić wszystko w misie i ubijać do momentu uzyskania ścisłego kremu.
Ponadto potrzebujemy
Zielonego dżemu np z kiwi lub agrest lub jakieś połączenie ( kiwi wypada najsmaczniej)
I Ok 2 białych czekolad
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 blaty napączować nałożyć dżem i na to krem i tak po kolei.
Tort do okoła posmarować kremem i wysypać na całość wiórki z białej czekolady
Udekorować cząstkami cytryny ,limonki i listkami mięty ( jeśli mamy)
P.s uwaga na czekoladę jeśli mamy ciepłe ręce szybko zaczyna się rozpuszczać i kleić.
Tort jest kwaskowaty odswierzajacy i przepyszny polecam.
I jeszcze jedno, jest dużo przepisów na necie z rumem miętowym i cos tam i coś ale ten jest przeze mnie wypróbowany wielokrotnie [emoji1]
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom