Hej babolki
Megi powodzenia jutro, oby Pawcio był dzielny i żeby nic nie bolało.
Yola pech na całego a przecież dzisiaj nie 13-ty. Najbardziej szkoda stówki ajjj :-(
Ja też lubię keczup, ale nie do wszystkiego.. bez przesady
Owieczka ja robię z "pomysłu na zapiekankę serową" winiary, ale całkiem po swojemu:-)
Pomysł rozpuszczam w 600ml zimnej wody i całej śmietanie dużej 12%.
Do tego dodaję przyprawy do smaku- maggi, pieprz, paprykę, chilli, oregano, jak leci co mam
Obieram czosnek i też dodaję przepuszczony przez praskę to też zależy czy ktoś lubi, jeśli tak to nawet całą główkę.
Doprowadzam do wrzenia.
Gotuję makaron 3/4 paczki penne wcześniej, żeby zapiekanka nie musiała w piekarniku siedzieć 2 godziny
![Sorry2 :sorry2: :sorry2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
al dente.
Kroję warzywa- paprykę czerwoną i papryczki chilli czy peperoni ostrą.
Tarkuję ser żółty taki który się dobrze topi. Jeśli ser jest słony to oczywiście sosu nie robimy bardzo słonego, a jak mało słony to mocniej doprawiamy sos.
Naczynie żaroodporne smaruję margaryną, na spód daję ugotowaną połowę makaronu, na to polowe papryki zwykłej i ostrej, i 3/4 sera żółtego.
Potem daję resztę makaronu, warzyw i wlewam sos.. na górę posypuję resztką sera żółtego. Na wierzchu można posypać też natką pietruszki, pieprzem itd.. żeby ładnie wyglądało.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu.
I zapiekanka jest gotowa kiedy roztopi się ser a na górze przyrumieni..ok pół godziny. Po 15 minutach ustawiam opiekanie z góry i wtedy szybciej
MMMmm pycha. Smacznego