reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gorączka bez objawów

jak wraca gorączka jest marudna i płaczliwa. A jak gorączka ustąpi to się bawi jak zawsze i jest radosna. I strasznie w nosie jej charczy teraz zasnęła to słychać jak jej furczy. Lekarka przepisała nam coś do nosa ale przeczytałam na ulotce że jest od 4 roku życia. Nazywa się fanipos. Na razie zrobiłam jej inhalację z nebudose baby i psikam wodą morską hipertoniczna i odciągam ale mało co wylatuje.
To idź na konsultację do innego pediatry, skoro tutaj podwazasz kazde zalecenie.

Czasami są leki od konkretnego wieku, ale można je podawać wczesniej. Ulotki są maksymalnym zabezpieczeniem dla producenta.

reklama
To weź jej kup coś delikatniejszego, z tego co pamiętam fanipos to steryd.
Mam jeszcze nasivin baby ale wspominałam o tym lekarce ale nie skomentowała żeby go stosować. A ten steryd to może być np na zapalenie zatok? Bo tak się zastanawiam czy to może nie zapalenie zatok skoro ma taki nos zatkany 🤔

To idź na konsultację do innego pediatry, skoro tutaj podwazasz kazde zalecenie.

Czasami są leki od konkretnego wieku, ale można je podawać wczesniej. Ulotki są maksymalnym zabezpieczeniem dla producenta.
Nie podważam każdego zalecenia. Tylko dziwne to dla mnie dać antybiotyk przy crp 12 i bez żadnych badań prócz moczu który robiłam na własną rękę. Jutro jadę jeszcze zrobić jej morfologię. Czy jak podam antybiotyk coś się może zmieniv w morfologii?

Akurat dużo mam zastrzeżeń. Np dziecko z depresją jak nie stać rodzica prywatnie iść do psychologa czy psychiatry czeka kilka miesięcy w kolejkach a w tym czasie Bóg wie co może się wydarzyć albo do okulisty tak samo ponad rok czekania. No dużo tego jest..

A mój syn właśnie niestety jest przykładem najpierw bezobjawowego zapalenia płuc a później dopiero doszły objawy.

I nie jestem przewrażliwiona dla Twojej cennej informacji. Polskie matki, co to za określenie? Rozumiem ,że po polsku nauczyłaś się pisać, czytać a narodowości jesteś innej ?

Aha i nie twierdzę, że dziecko autorki akurat na to choruje. Piszę z własnej autopsji, podzieliłam się tym bo mojego syna spotkało a mianowicie niemożliwość zbicia gorączki.
Za dużo nadinterpretujesz z mojej wypowiedzi. Nie będę tego komentować bo nie ma to sensu.

Nie podważam każdego zalecenia. Tylko dziwne to dla mnie dać antybiotyk przy crp 12 i bez żadnych badań prócz moczu który robiłam na własną rękę. Jutro jadę jeszcze zrobić jej morfologię. Czy jak podam antybiotyk coś się może zmieniv w morfologii?
No to czego oczekujesz od forum? Stawiania diagnoz? Jeżeli nie ufasz lekarzowi to idź do innego.

No ale podważasz. Antybiotyk nie bo coś tam, psikanie do nosa nie, robisz na wlasną rękę.

Poważnie mowię, bo dobry pediatra to złoto, poszukaj sobie takiego, ktorego będziesz słuchac, bo mu będziesz ufać. Naprawdę. U takich dzieci leczy się objawowo i ja bym nie probowała robić po swojemu, bo sie na tym nie znam. Zresztą moja pediatra daje nam 3 rozne psikacze do nosa w zalezności od tego, co tam w nosie furczy i wiesz co, dla mnie nie ma roznicy, nie czaję czemu daje rózne, a ona widzi różnicę i daje nam konkret. Dlatego ja nie wydziwiam tylko słucham, bo dziala. I tego Wam zycze, zebyście mieli takiego pediatrę.

No to czego oczekujesz od forum? Stawiania diagnoz? Jeżeli nie ufasz lekarzowi to idź do innego.
Oczekuję podzieleniem się doświadczeniami. Tak pójdę do innego. Nikt mi nie postawi diagnozy nie oczekuję tego,ale może ktoś miał podobny przypadek. I nie ufam tej lekarce bo byłam u niej pierwszy raz z dzieckiem i nawet nie zleciła podstawowych badań tylko w ciemno dała antybiotyk.

No ale podważasz. Antybiotyk nie bo coś tam, psikanie do nosa nie, robisz na wlasną rękę.

Poważnie mowię, bo dobry pediatra to złoto, poszukaj sobie takiego, ktorego będziesz słuchac, bo mu będziesz ufać. Naprawdę. U takich dzieci leczy się objawowo i ja bym nie probowała robić po swojemu, bo sie na tym nie znam. Zresztą moja pediatra daje nam 3 rozne psikacze do nosa w zalezności od tego, co tam w nosie furczy i wiesz co, dla mnie nie ma roznicy, nie czaję czemu daje rózne, a ona widzi różnicę i daje nam konkret. Dlatego ja nie wydziwiam tylko słucham, bo dziala. I tego Wam zycze, zebyście mieli takiego pediatrę.
Kochana. Mamy swojego pediatrę któremu ufam bo od zawsze stawiał poprawnie diagnozy, badał szczegółowo od a do z. Przychodziłam z katarem czy kaszlem mierzył gorączkę, badał uszy, gardło, brzuch, osłuchał, zaglądał do pampersa. Tylko jest na urlopie a nawet gorzej nie wiadomo czy wgl wróci. Nie przyjmuje prywatnie bo już kilka razy go pytałam. I nawet gdy córka miała biegunkę 2 tygodnie nie dawał żadnego antybiotyku. Bo była po wirusie. Przejrzał badania i nie było sugestii żeby dać antybiotyk. A pojechałam prywatnie z tym samym do lekarza starszej daty to z miejsca dał antybiotyk. I nie napisałam że nie użyje psikacza tylko że pisze że jest od 4 roku życia i tak wiem że można dawać skoro lekarz przepisał ale nawet jedna pani napisała że to steryd. Ale jak robię po swojemu? Lekarka też wspomniała o inhalacjach i czyszczeniu nosa ... Tylko nie miałam okazji o tym wspomnieć. Nie napisała mi też zaleceń tylko powiedziała 3 po 3.

Kochana. Mamy swojego pediatrę któremu ufam bo od zawsze stawiał poprawnie diagnozy, badał szczegółowo od a do z. Przychodziłam z katarem czy kaszlem mierzył gorączkę, badał uszy, gardło, brzuch, osłuchał, zaglądał do pampersa. Tylko jest na urlopie a nawet gorzej nie wiadomo czy wgl wróci. Nie przyjmuje prywatnie bo już kilka razy go pytałam. I nawet gdy córka miała biegunkę 2 tygodnie nie dawał żadnego antybiotyku. Bo była po wirusie. Przejrzał badania i nie było sugestii żeby dać antybiotyk. A pojechałam prywatnie z tym samym do lekarza starszej daty to z miejsca dał antybiotyk. I nie napisałam że nie użyje psikacza tylko że pisze że jest od 4 roku życia i tak wiem że można dawać skoro lekarz przepisał ale nawet jedna pani napisała że to steryd. Ale jak robię po swojemu? Lekarka też wspomniała o inhalacjach i czyszczeniu nosa ... Tylko nie miałam okazji o tym wspomnieć. Nie napisała mi też zaleceń tylko powiedziała 3 po 3.
wiesz co, trudno, żeby dawac antybiotyk na biegunkę :) moze poszukaj jakiegoś innego polecanego pediatry?

reklama
Pytanie po co morfologia - ona raczej nie zdiagnozuje Ci infekcji.

Jak już jedziesz, to lepiej pobierz wymaz z nosa/gardła. On więcej Ci powie.

Do góry