reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gorączka bez objawów

reklama
Przy mykoplazmie CRP było zdecydowanie wyższe - tak w granicach 50-100.
Około 10 - wskazuje na wirusa.

U mnie też ostatnio rodzina się pochorowała. U męża przez ok tydzień była wysoka temperatura, w zasadzie niczym się zbić nie dawała. Potem zaczął kaszleć, dostał antybiotyk. Nic nie przechodziło - zrobiliśmy RTG płuc + wyszło CRP 17. Dostał inny antybiotyk. Już drugi tydzień go męczy, ale widać już poprawę.
Testy covid, rsv, grypa - cały czas ujemne.

Jeśli reaguje na leki (ibuprom, paracetamol), to ja bym się wstrzymała z kolejną wizytą. Jeśli zacznie kaszleć - to wówczas do lekarza, Rozumiem, że wczoraj osłuchowo była czysta?
Tak osłuchowo była czysta. Dziś znowu poszłam do lekarza do przychodni. Mówi że gardło zaczerwienione i zatkany nos. Crp zrobili wyszło 12. I jeszcze jej dała antybiotyk... Nie zamierzam jej podawać ale nie wiem co robić dalej bo gorączka Caly czas wraca. Chyba muszę iść do innego lekarza . Myślę czy to nie zapalenie zatok przez ten przypchany nos z którego nic nie leci .

A czy przy tej mykloplazmie (nie wiem czy dobrze napisałam) było wysokie crp? Bo dziś byliśmy u lekarza i wyszło 12 crp. I gardło lekko zaczerwienione i przypchany nos. Gorączka nad występuje....
Mój miał więcej niż 12 a mianowicie 30.
Kataru wcale nie miał i nie ma ani zapchanego nosa. Tylko ten nieszczęsny kaszel duszący. Ani w dzień ani w nocy syn nie może normalnie funkcjonować.

Dostałaś te skierowanie na RTG?

Mój miał więcej niż 12 a mianowicie 30.
Kataru wcale nie miał i nie ma ani zapchanego nosa. Tylko ten nieszczęsny kaszel duszący. Ani w dzień ani w nocy syn nie może normalnie funkcjonować.

Dostałaś te skierowanie na RTG?
Oczywiście że nie. Jak nie przejdzie do czwartku mamy iść na kontrolę...

My idziemy jutro na kontrolę.
Obserwuj dziecko w takim razie bo nic Ci innego nie pozostało..
Kocham naszą służbę zdrowia 🤐
Ale jakie masz zastrzeżenia do tej służby zdrowia? Jeżeli nie ma wskazań to po co skierowanie na RTG? Ludzie, no bez przesady. Wiem, że polskie matki bardzo często są przewrażliwione, ale nie myślałam, że do tego stopnia.
@ibag0311 podaj antybiotyk, to nie koniec świata. Jeżeli gorączka cały czas wraca to znaczy, że coś się dzieje i organizm próbuje walczyć.
Przede wszystkim nie przegrzewaj dziecka. Jak moja córka ma temp to wręcz śpi odkryta w lekkiej pidżamie. Do tego witaminy i dużo nawodnienia.

Ale jakie masz zastrzeżenia do tej służby zdrowia? Jeżeli nie ma wskazań to po co skierowanie na RTG? Ludzie, no bez przesady. Wiem, że polskie matki bardzo często są przewrażliwione, ale nie myślałam, że do tego stopnia.
@ibag0311 podaj antybiotyk, to nie koniec świata. Jeżeli gorączka cały czas wraca to znaczy, że coś się dzieje i organizm próbuje walczyć.
Przede wszystkim nie przegrzewaj dziecka. Jak moja córka ma temp to wręcz śpi odkryta w lekkiej pidżamie. Do tego witaminy i dużo nawodnienia.
Akurat dużo mam zastrzeżeń. Np dziecko z depresją jak nie stać rodzica prywatnie iść do psychologa czy psychiatry czeka kilka miesięcy w kolejkach a w tym czasie Bóg wie co może się wydarzyć albo do okulisty tak samo ponad rok czekania. No dużo tego jest..

A mój syn właśnie niestety jest przykładem najpierw bezobjawowego zapalenia płuc a później dopiero doszły objawy.

I nie jestem przewrażliwiona dla Twojej cennej informacji. Polskie matki, co to za określenie? Rozumiem ,że po polsku nauczyłaś się pisać, czytać a narodowości jesteś innej ?

Aha i nie twierdzę, że dziecko autorki akurat na to choruje. Piszę z własnej autopsji, podzieliłam się tym bo mojego syna spotkało a mianowicie niemożliwość zbicia gorączki.

Ja również uważam, że należy podać antybiotyk.
U małych dzieci często po infekcji wirusowej, następuje wtórna infekcja bakteryjna.

Także podawaj leki przeciwgorączkowe. Podaj też antybiotyk - i nie zapomnij o probiotyku.

I w czwartek na kontrolę.

reklama
Ja również uważam, że należy podać antybiotyk.
U małych dzieci często po infekcji wirusowej, następuje wtórna infekcja bakteryjna.

Także podawaj leki przeciwgorączkowe. Podaj też antybiotyk - i nie zapomnij o probiotyku.

I w czwartek na kontrolę.
Czyli dać ten antybiotyk mimo takiego crp?

Do góry