reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Garkuchnia

madzik, wolniej poproszę bo nie czaję :sad:
możesz tak bardziej łopatologicznie co i jak sie robi? bo ja bardzo lubię gotować i piec i czuję, ze to coś dla mnie:tak:

u nas wczoraj babka ziemniaczana z sałatą lodową ze śmietanką a dzisiaj makaron z sosem (pieczarki + cebula + sos napoli) posypane to serem tartym
a jutro może gołąbki zrobię, mniam :happy: a jak nie będę miała ochoty to odmrożę coś z moich przepastnych zapasów
jak nie mam weny i czasu to pizzę robię :tak:
 
reklama
poproszę o przepis na babkę ziemniaczaną :-p


ja jeszcze dzisiaj się porwałam na prościutki deserek w postaci galaretki z owocami i bitą śmietaną - śmietana mi wyszła jak ta co do gofrów serwują, mniam mniam uwielbiam..teraz tężnieje w lodówce..co mnie dzisiaj napadło :-D
 
Agutek, ja na oko babkę robię :-p ale postaram się:

ok 1,5 kg ziemniaków (byle nie młode)
2 średnie cebule
wszystko zetrzeć na tarce (ja mam przystawkę do maszynki do mielenia więc trwa to sekundę )
dodać 2 (duże) -3 (małe) jajka
mąka (od 1 łyżki do 4) zależy od ziemniaków, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, nie może być za gęste
dodać ok 1/2 kg boczku, wędzonki pokrojonej w kostkę (dużą)
doprawić solą i pieprzem
wszytko wlać do keksówki (uprzednio posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą)
piec w temp. 180 st na termoobiegu ok 1 godziny

mój m uwielbia taką na drugi dzień krojoną w plasterki i odsmażaną na patelni

jakby co to pytaj, postaram sie pomóc
 

Załączniki

  • __babeczka.jpg
    __babeczka.jpg
    20,9 KB · Wyświetleń: 44
  • __babeczka1.jpg
    __babeczka1.jpg
    22,5 KB · Wyświetleń: 50
robię smaka jajkami przepiórczymi obtaczanymi w mięsie mielonym:-) mięsko jak na klopsy.

fredzikmąż robił to danie i mi się przypomniało:zawstydzona/y:

w gęsiarce

plasterki boczku na spód, na to surowe ziemniaki, marchew, pitrucha, w kawałakch, kilka liści kapusty, ze dwa kotlety schabowe cienko rozbite - to obsmażyć, podlać wodą i dusić ok 1,5 h, do miękkości
wody mało, tak by wyparowała

proste ale pyszne bo warzywa przesiąkają zapachem boczku i ta skóreczka przypieczona:rolleyes2:
 
reklama
madzik, dzięki :tak: na pewno zrobię a na wierzch nic nie dajesz? naczynie żaroodporne przykrywane moze być?

a mnie się właśnie przypomniał fajny przepis na za chwilkę (jak kalafiory i brokuły ciut stanieją)

w naczyniu żaroodpornym:
różyczki kalafiora i brokuła (surowe ) układamy na dnie (ja lekko masłem smaruję )
potem mielone mięso wieprzowo - wołowe doprawione wcześniej solą i pieprzem
na to różyczki kalafiora i brokuła
na to mięsko mielone znowu
wszytko polewamy sosem (dwoma) do spaghetti carbonara lub cztery sery (ja mieszam jeden taki, jeden taki czasem)
na to posypujemy ser żółty do zapiekania (morski, złoty mazur, gouda itp)
pieczemy w piekarniku ok 3/4 godz
jak wcześniej podsmażycie mięsko to krócej


a teraz gotuje mi się gulasz z cielęciny, + pieczarki + cebula + marchewka + makaron jajeczny na koniec + śmietanka :-) i macie pyszny obiadek na dwa dni

 
Do góry