reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

Z Vatem to juz pewnie wiecie - pani rzecznik MF powiedziała, ze zostanie zniesiony, ino...nie wiadomo kiedy..
W sumie to myślałam, że sukces, a tu taki...jakby to powiedzieć połowiczny :crazy: Ten podatek jest zupełnym bezsensem, przecież wiadomo, że mało kto jest w stanie płacić za takie turnusy z własnej kieszeni, i wiadomo też jak jest ciężko zebrać na nie pieniądze...

Jak widzę, czeka Was niestety znów jeżdżenie :(

Tak z ciekawości zapytam czy ten Instytut Masgutowej to jest przy Pretficza we Wrocławiu? Tyle razy tamtędy przechodziłam i dopiero niedawno zauważyłam ten napis.

reklama
Tak, na Pretficza:)

Mąż dziś próbował nam kupic bilet na IC Wrocław-Warszawa. I dupa:wściekła/y: Zawsze ten sam cyrk:wściekła/y: "Moge wybrac tylko miejsce, wagonu i przedziału nie":wściekła/y: Tym razem oprócz krasnala, walizki i torby podręcznej będę miała jeszcze wózek..:szok: więc zalezy mi na przedziale blisko wejścia, blisko przedziału konduktorskiego, zeby panowie mieli baczenie na wózek na stacjach.. Ale sie wkurzyłam... Zadzwoniłam na infolinię IC, powiedziano mi, ze wybrac można...wszystko:wściekła/y: Mało tego, IC od 1.11 wprowadziło pomoc dla niepelnosprawnych w swoich pociagach! Musze zgłosic do 24 godz przed wyjazdem, jakim pociągiem jadę i bede miała pomoc przy wsiadaniu, wysiadaniu i w czasie podróży! Z wsiadaniem problemu nie ma, przynajmniej we wrocku, ale gorzej z wysiadaniem.. Ostatnio walizka mi sie zaklinowała w drzwiach wagonu (tych koło WC), wszyscy stali za mną pomrukując ino, ze zatarasowałam wejści:wściekła/y::wściekła/y: ja z młodym na reku, pot mi sie lał po tylnej części ciała, w końcu wsciekła poprosiłam faceta za mną żeby mi pomógł:wściekła/y: A najbardziej rozbrajają mnie panowie wysiadający z przedziału w Wawie Centralnej - zmykaja szyyyybciutko, zeby mi czasem walizki z góry nie ściagnąć!:wściekła/y::szok: Co za ludzie! Dobra, wysmarowałam maila na specjalny adres IC dla niepełnosprawnych, zobaczymy co mi odpiszą.

To jest jakaś masakra - w Jeleniej o wszystkim albo nie wiedzą albo dowiadują się ostatni... Mam nadzieję, że odpiszą i pomyślnie się wszystko zakończy...

Też nie wiedziałam, że w IC takie udogodnienia, ja jeżdżę jak narazie TLK, a tam jest przedział dla matki z dzieckiem, spacerówkę wstawiałam do przedziału i mała tak sobie jechała z Warszawy... A ten przedział jest blisko wyjścia. A że ludzie to gbury i świnie to też wiem, bo jak wysiadałam z małą na rękach to mało mnie nie przewrócili, żeby tylko się wcisnąć do tego pociągu. Parę soczystych słów poleciało z moich ust w ich stronę.
Trzymam kciuki za wizyty :-)

Dorota, ale wiesz ile ja bym TLK jechała? I tak z domu wyjeżdżamy o 7.30 a w Wawie jestem o 16.30.
Z IC zero odpowiedzi. Akcja "pomocna dłoń" - chyba skonam:wściekła/y:

Wiem ile byś jechała ;-) toż to koniec świata :-D A u nas znów nie staje żaden IC, albo jeden jakiś, wszystko wylatuje w Zawierciu i leci dalej na Śląsk. Muszę więc się tłuc TLK do domu...
Ciekawe kiedy Ci odpiszą, oby zdążyli :no:

Akcja z IC zakończona. Miałam dzis i telefon i maila nawet:) Otrzymałam gwarancje pomocy przy wysiadaniu na stacji Wawa Wschodnia.
Amen:)

Wrócilismy jakies 2 godz temu od dr Łady.
Co tu dużo mówić, wg dr będzie i diplegia spastyczna (to mówiła juz ostatnio) i dysartria spastyczna.

Oto fragment notatki, jaka dr sporządziła:
(...) Kwalifikowany do grupy wysokiego ryzyka PCi.
- cechy lekkiej hypotonii oralnej z elementami hypertonii w obrębie stawów żuchwowych
- grupa wysokiego ryzyka dyzartrii spastycznej (susp.)

* dr powiedziała że dysartria bedzie, to pewne, ino młody za młody żeby już wpisać to jako rozpoznanie.
Spytałam (cos mi się po głowie kołatało jeszcze z tej dziedziny językozn.), że dyzartria to zaburzenie w artykulacji głosek, pytam ino których. Odpowiedź: wszystkich.. Ino samogłoski będa prawidłowe. ... dr Masgutowa też mówiła, ze z mowa będzie kiepsko. Trzeba uwazac żeby nie doszło do wtórnego opóźnienia w rozwoju, bo Franiu nie będzie np potrafił zadawać pytań i na skutek tego nie bedzie mógł sie rozwijac poznawczo...:(. Składnia zdania będzie ok. No i że współpraca z logopeda na lata.

I dalej:
Rozwój komunikacyjny:
- opóźnienie rozwoju mowy w stopniu lekkim
mowa bierna - w granicach wieku skorygowanego
mowa czynna - 10-12/12

Dobrze choc, ze ręce super sprawne

W piątek Masgutowa
Kłerwa, niech ktoś wreszcie powie, ze jest dobrze..

JA powiem. Jest dobrze. jest super dobrze. Przeciez miało byc 100 x gorzej, prawda?

Przeczytałam, podoba mi się ostatnie zdanie i tego się kobieto trzymaj. A co będzie czas pokaże, miało być tragicznie, jest nie najgorzej a może być (i będzie;-)) tylko lepiej :tak:
Coś mi się przypomniało, jak określono moje dziecko, ale mogę się teraz im śmiać w twarz. Nie rozpamiętujmy, idźmy do przodu :-)

Dziewczyny próbowałam dwa razy podpisać petycję o VAT, ale nie przychodzi mi weryfikacja na maila a ponoć bez weryfikacji są nieważne podpisy. Możecie mi podpowiedzieć co źle robię?

reklama
Wiesz, z potwierdzeniami jest problem. Na dole drobnym druczkiem jest napisane na jakiego maila trzeba wysłac prośbe o potwierdzenie, ludzie tam napiali...Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi, bo pora późna:)

Do góry