reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

Madziu, ciesze się:) UK to cywilizowany kraj jednak (przynajmniej pod tym względem;-)). Czy mogłabyś spytac lekarzy dlaczego 11.10? Czy to przesunięcie wynika z jakiś badań, że sezor RSV jednak zaczyna się wczesniej na wyspach?

reklama
Rano bylismy u p pedagog. Dostałam listę lektur (w ciągu najbliższych dni podzielę się nią), potem zaraz pędem do Instytutu dr S Masgutovej. Wizyta trwała 90 min - diagnoza oraz zalecenia.
Diagnoza b szczegółowa - dostanę ja mailem. W skrócie mogę ująć ja tak: nie jest dobrze, ale też nie tragicznie (i tego sie trzymam). W stawach obniżone napięcie, w mięśniach podwyższone, lewa ręka spastyka, z lewej nogi impulsy nie trafiają do kory prawej półkuli, wew rotacja stóp (przepraszam specjalistów tematu, jesli bełkoczę, ale późno juz jest), pełzanie fatalne, odruchy - część zbyt wygórowana, części nie ma (nie pamiętam już nazw). Dostałam jako zadanie domowe kilka ćwiczeń (nagrałam je), kolejna wizyta za jakiś miesiąc.
No to ćwiczymy. Od jutra wkraczamu na scieżke NDT + kinezjologia. Oczywiście wszystko konsultujemy z naszą rehabilitantka od NDT. Żadnej partyzantki. Chodzi przeciez o to, by pomóc Franiowi a nie mu zaszkodzić.

Nie jest tragicznie :-) i tego sie trzymac! Franiowa super ze dali wam tak dokladna diagnoze. I dodatkowe cwiczenia! Musi być dobrze!!

Co znaczy ze w lewej raczce ma spastyke? A jak z prawa nozka?? Jesli tylko z lewej impulsy nie trafiaja?? Z prawą jest ok?

Gorąco trzymam kciuki. Franula to nasz boater, pokazal ze mozna tak wiele wywalczyc :-)

Nie jest tragicznie :-) i tego sie trzymac! Musi być dobrze!!

:-)

Kari, jak będziesz miała doła, to Cie odeśle do Twoich własnych słów:)

Franek jest "strasznie pomieszany", dlatego jego rehabilitacja jest taka trudna.. To, co pomaga wiotkim stawowm, wzmaga spastyke mięśni i odwrotnie. Stąd postanowiłam spróbowac z kinezjologią, bo polega ona na wygaszaniu niewłasciwych odruchów.
U Franczeska problemem sa z jednej str nogi, obie, a z drugiej str lewa strona ciała. Babeczka potwierdziła ze Franiu już ma krótsza 1 nóżkę (lewą).. skutek wzmożonej spastyki (prawa noga stale zgięta, lewa stale napięta - wyprostowana - spastyczna). Rozumiesz? No i lewa reka spastyczna lekko, bo generalnie lewa str ciała jest slabsza. To się przekłada nawet na gryzienie - pisałam o tym juz po wizycie u dr Łady. Prawa ręka super, prawa noga nieźle. Imulsy z prawej nogi dochodza do lewej kory, z lewej nogi nie dochodzą, lub dochodza baaaardzo słabo. Tak to wygląda. Na to nakładaja sie niewłasciwe wzorce ruchu spowodowane własnie tym "pomieszaniem" Franczeska.

Jeszcze jedno kochana. Co powiedzial pedagog???????????

Że krasnal jest b spostrzegawczy, zainteresowany otoczeniem, pieknie wodzi wzrokiem itd. Właściwie same pozytywne rzeczy:) Wszystko wskazuje więc na to, że umysłowo nie będzie dużych problemów. A jak z czasem wyjda jakies dys- to...damy radę:)

reklama
Franiowa - super, że pedagog tyle optymizmu dodała, bo wiadomo, że rehabilitacja będzie lepiej przebiegać jeśli przeszkód "umysłowych" nie ma. A jeśli jeszcze zainteresowany światem, no to już w ogóle należy się cieszyć.
Co prawda pomieszany jest Twój Franek nieźle... Macie dobrych rehabilitantów i lekarzy, Ty dzielnie z nim ćwiczysz, więc klinicznie na pewno się poprawi, a na ile to sama wiesz, że nie da się powiedzieć.

Do góry