reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

Ja nie wiem czy to 'ma' to efekt aparatów czy zbieg okoliczności. Zobaczymy..

Dorota, a co mówi dr Łada?

Bershka, na tym etapie sprawdza sie dziecko ilościowo a nie jakościowo. Podam Ci normy podawane przez naszą guru;-)
18m.ż - około 8 słów i tyleż produkcji dźwiękonaśladowczych; dopuszczalne zniekształcenia artykulacyjne.
21m.ż. - zasób słownictwa wyraźnie przekraczający 10 słów; konieczne pierwsze połączenia 2-elementowe /np. "mama da", "baba pa-pa", "tata brum", "to ne" itd./.
24.m.ż. - okres pierwszych pojedynczych zdań, które mogą być obciążone zarówno niedostatkami artykulacyjnymi, jaki i błędami składniowymi /"mama ja am". "tata pa-pa ne", "da baba to" itd
Do 3 r.ż. dziecko ma prawo odbiegać o 6 mies od tych norm i to tez jest w normie. Dopiero opóźnienie powyżej 6 mies jest powodem do niepokoju.
Jesli więc Kubus przy swoich 25 mies jest na etapie 19 mies to jest to tez ok.

reklama
Majka to SI u nas to teraz nic konkretnego, sama w domu dowrażliwiam, robię co mogę ale to nie wiele daje, w połowie października mamy pierwsze spotkanie z terapeutką i będzie się "tworzyć" opinia... Owszem, na pewno ma to duzo ze sobą wspólnego, ale... Na ostatniej ocenie u psychologa spytano mnie jak komunikuję się z dzieckiem... I zdałam sobie sprawę, ze praktycznie wcale :zawstydzona/y: pytam o cos Paulinkę, ona wskazuje wzrokiem, pytam ponownie ona znów patrzy w danym kierunku, potem na mnie i jak się zirytuje to krzyczy, znów zaczyna ze złości ciągnąć się za włosy :-( Dziś na spacerze pusciłam ją na trawę, potem wołałam kilka minut a ona zero reakcji,bawiła się suchym liściem. Odeszłam na 3 metry a jak się odwróciła i to zobaczyła zaczęła beczeć, wołam ją by przyszła a ona nic siedzi i beczy. Musiałam podejść, przytuliła się i nie chciała mnie puścić. Miałam ochotę wrócić do domu...

Agnieszko dr Łada dopiero 7.11, wczesniej nie było terminu:-( Ma ocenić ją na te 1.5 roku. Ocenę neurologa już ma, psychologa też. Boję się co powie, bo z jedzeniem jako tako ale reszta nie idzie w parze:-(

Vetka, b możliwe jest, że w ten weekend pojedziemy do Wrocławia po Bolusia:) Ale to narazie w 50% pewne, bo może przyjechac do nas teraz tez fotograf od artykułu, tzn cykac fotki do tego artykułu. Kurcze, ciągle podchodze do tematu jak do jeża..
Ale w razie czego moglibysmy się spotkac w ten weekend?

Aga, wstepnie tak. Masz mój nr telefonu? Poprostu wyslij smsa czy i kiedy bedzieci. Jesli tylko dam radę, to was "znajdę" i się spotkamy na chwilę:)

dziewczyny co z ta mową...kurcze no....mój mały nawija jak nie wiem ale po swojemu czyt po chinsku z arabskim ale czysto....mówi wyraźnie tylko pare słów....jak Was czytam to zastaawiam sie czy z nim nie isć i przebadac ta mowe ale gdzie i w jaki sposob badaja czy dziecko powinno juz cos mówić czy ma na to czas....poradźcie mi

Bershka moje mają prawie 2.5 roczku a też bardzo mało mówią Nikola lepiej ale Wiki ze względu na wady dużo mniej, nie idzie jej zrozumieć,raczej z mową określiłabym jej wiek na 1.5 roczku..
W sumie troszke bardziej rozkręciła się po założeniu drenów,mam nadzieje ze po przeszczepie zaczne ją rozumieć i zacznie w końcu próbować zdaniami krótkimi..
Wiki ma ciągle katar i wydaje mi się że przez to może jej się też zbierać płyn w uszkach i stąd ten niedosłuch...

FrankowaMama a czy próbowałaś zbierać 1% z podatku ??
My od tego roku zbieramy,uzbieraliśmy na 1/4 operacji zawsze to coś ...

życzę zdrówka jak najwięcej i trzymamy kciuki. Nasz maluszek tez jest wcześniakiem urodzony 22 czerwcz 2011 w 31 tydzień i tylko 1310g. wagi; dziś ponad 3 miesiace i od miesiaca jesteśmy w domu, było cięzko ale juz wychodzimy na prostą życczę Wam tego samego

Dzięki dziewczyny za dobre słowa.

Anulaa, gdyby nie 1% i pomoc fundacji to bylibyśmy w czarnej d..ziurze.

Ofca, Wam życze tego samego.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry