reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

urodziny_155.jpg
urodziny_155.jpg

Dużo zdrówka Dzielny Krasnalu :*Zobacz załącznik 379038Zobacz załącznik 379038

Ostatnia edycja:
reklama
Problem z kaszlem jest od dłuższego czasu, Nasza pulmonolog proponowała mi podrzucanie, łaskotanie, różne takie cuda-wianki. Wczoraj powiedziałam jej ze na Frania to nie działa. Pokazała mi wiec jak mam naciskac na jego krtań, żeby wywołac kaszel. Udaje mi się już w 80% ! Mało tego, jak mówie małemu od wczoraj: 'Franuś, musisz kaszleć' on juz podnosi lekko bródkę, wie że będę naciskała na krtań. Nie wiem czy to kwestia "tresury" od wczoraj rana czy może jemu to odkaszlniecie przynosi ulge i czeka, abym mu pomogła?? W każdym razie to działa i to najwazniejsze.
Mam nadzieje, że dzieki temu "chwytowi" mały nie bedzie miał już takich problemów z zaleganiami i będzie rzadziej chorował.
Beti, a jak u Alexa z kaszlem? Daje radę?

Są momenty że Aleksowi w piersi gra, przeważnie po spaniu, ale on szybko odkasłuje i jest ok
Mam nadzieję że jak zostanie już trochę spionizowany to to przejdzie.

Duzo zdrówka dla Frania z okazi 2 urodzin. A kinderbal bedzie jeszcze nie jeden...
A dla Ciebie Aguś - odrobiny prowdziwego odpoczynku. Nie jestes robotem dlatego dopada cię czasem "ciemna strona mocy". Ty od 2 lat funkcjonujesz na najwyszych obrotach, na największym napięciu i masz prawo do czasem do tego, by zadawać pytania, wątpić. A jako akademik wiesz, że "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi udzielane przez zarozumiałych i nieprzygotowanych nauczycieli akademickich":-D. Uścicki
Co do badania błędnika z takich rutynowych prób najczęściej wykonuje się próbę mechaniczną i termiczną i ta u Frania jest możliwa do wykonania. Nie jest przyjemna (miałam ją po wykonywana po urazie głowy) ale nie boli.

PRÓBA MECHANICZNA
- podczas tej próby do przewodu słuchowego zewnętrznego wkłada się tzw balon Politzera ? jest to mała gumowa piłeczka o kształcie oliwki
- wkłada się ją w ten sposób, że szczelnie przylega do ścian przewodu
- następnie poprzez naciśnięcie zwiększa się ciśnienie powietrza w uchu, potem uchwyt zostaje zmniejszony i ciśnienie zmniejsza się
- w ten sposób można sprawdzić czy została uszkodzona kostna część błędnika
- jeśli część kostna jest uszkodzona, to podczas naciskania piłeczki u chorego pojawia się oczopląs po chorej stronie, a podczas puszczania po zdrowej

PRÓBA TERMICZNA
- pacjent siedzi z odchyloną do tyłu głową lub leży, a głowa przygięta jest w stronę klatki piersiowej
- każdy kanał słuchowy płukany jest na zmianę ciepłą i zimną wodą przez 30 sekund
- podczas płukania kanału zimną wodą wodą pojawia się oczopląs po przeciwnej stronie ucha, natomiast w trakcie płukania ciepłą wodą - po tej samej
- na podstawie tego testu można sprawdzić wrażliwość aparatu przedsionkowego

Odmianą bardziej cywilizowaną (nowoczesniejszą) próby teramicznej jest badanie ENG
Badanie ENG = elektronystagmograficzne = badanie funkcji błędników
Badanie ENG
jest nieinwazyjną metodą pozwalającą na przeprowadzenie szczegółowej oceny funkcji części przedsionkowej błędnika, czyli struktury anatomicznej, która bierze udział w zachowaniu równowagi ciała w spoczynku i podczas ruchu. Badanie trwa około 30 minut i służy diagnostyce uszkodzenia błędnika. Błędnik jest elementem ucha wewnętrznego, a jego uszkodzenie powoduje wystąpienie zawrotów głowy i często również zaburzeń równowagi, może także być objawem wielu poważnych schorzeń, głównie neurologicznych.
Istotą badania jest pobudzenie błędnika bodźcem kalorycznym (poprzez nalanie ciepłej i chłodnej wody do przewodu słuchowego zewnętrznego czyli do ucha) i następnie komputerowy zapis ruchów gałek ocznych (nystagmografia). Przedsionkowa część błędnika jest czynnościowo powiązana z narządem wzroku w ten sposób, że zaburzenia funkcji przedsionka skutkują wystąpieniem oczopląsu, co pacjent odczuwa jako zawrót głowy. Wywołanie u pacjenta niewielkiego, przemijającego oczopląsu podczas badania ENG (po sparametryzowaniu przy pomocy odpowiedniego programu komputerowego), pozwala na szczegółową ocenę funkcji błędnika i po odpowiedniej interpretacji przez specjalistę otolaryngologa pomaga w ustaleniu przyczyny dolegliwości zgłaszanych przez pacjenta.

Ostatnia edycja:
Sto lat dla naszego dzielnego Wojownika.!!!! :-)

Aga masz prawo do gorszych dni, nie wiem czy zerkasz wstecz na swoje wpisy tutaj, jeśli nie to zerknij, zobaczysz jakich cudów dokonaliście z Franiem, zgrana z Was para :-D

Kochany malutki Franusiu :)
Wszystkiego najlepszego dla Ciebie w dniu drugich urodzin :) Całusy za ogrom walki jaką podejmujesz kazdego dnia, całusy za to że jesteś i że jesteś taki jaki jesteś :)

I dla mamy Twojej bo bez niej.... ani Ciebie by nie było ani nie byłbyś tu gdzie dzis jesteś :)

Jak podrośniesz pokażemy Ci ten wątek na bb, co byś wiedział jak to kiedyś było i żebyś pamiętał co ta kobita dla Ciebie zrobiła zanim zechcesz jej pysknąć :)

a dziś, wielki wojowniku sto lat :) buziaki i do zobaczenia jak wrócicie z turnusu :)

reklama
Do góry