reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

Franiu to taki przystojniacha juz:)

Agnieszka a powiedz mi jakie rzeczy najlepiej "ida" na aukcjach? robie porzadki w swojej i Oli szafie, moze cos bym znalazla i dla Was:)

reklama
Allegro jest nieprzewidywalne, Marta:)
czasem ida rzeczy, o których bym nie pomyślała ze się sprzedadzą a fajne rzeczy wiszą. Zdecydowanie najtrudniej idą drogie rzeczy - biżuteria itd. Więc diamentów nie przysyłaj;-)

A tak na marginesie - ciesze się ze się odezwałaś. Trzymam kciuki za Was cały czas.

No dobra dziewczyny, to proszę mnie uświadomić jak wziąć kurdupla na ręce nie biorąc go pod pachy:szok:
Z podłogi, jak siedzi.
Bo jakby stał to jestem w stanie sobie te operacje wyobrazić, ale tak to wyobraźnia moja zawodzi..:(

Jak podnoszę Aleksa tak: jedną ręką łapię za szyję, częściowo plecki i głowa a drugą za noge w udzie tak żeby była zgieta, jeśli dobrze mi się uda podnieśc to automatycznie druga noga tez się podkurcza czo znaczy ze traci napięcie, ale sa dni że pomomo tego aleks drugą nogę ma prosta jak sztyl. Poszukam w necie moze znajde te metody podnoszenia.

W temacie Pielęgnacja niemowląt wg. NDT-BOBATH pierwsza jest "Fasolka", potem "leżenie bokiem" "siad" "leżenie na barku" i znów "Leżenie bokiem" o to ostatnie lezenie bokiem mi chodzi - tak najczęściej nosze Aleksa bo nie odegnie mi się do tyłu i przy okazji jedną rękę mam wolną

No tak Beti, noszeni eto inna bajka, tylko jak młodego podnieść? Jakos wyobraźni mi nie starcza (wina pory?:) ), rano pogadam z rehab. W każdym razie baaaaaardzo Ci dziękuję za wskazówkę:tak:

I co pokazali Ci jak Franceska podnosic???
Ja wczoraj Ci tu opisałam krok po kroku jak to robic ale jak to dzisiaj wyspana przeczytałam to zmuszona byłam usunąc ten post :-D

No własnie miałam się pytac czy usunęłas post, bo mi do skrzynki przyszła informacja o Twoim wpisie. I tak przeczytałam:) Ino zastanawiam się nad kwestia bioder kurka. nasza rehab musi mi pokazać. Niestety musiała pilnie wyjechać, dziś rano odwołała kolejne 3 wizyty:( Widzimy się dopiero w czwartek, Nic to, poczekamy.

reklama
najprościej będzie tak, możesz spróbowac

na podłodze posadz sobie Frania miedzy nogami tyłem do siebie, przełóż swoją prawą rękę pod jego prawą paszką i tą samą ręką złap za jego lewe udo od spodu 4 palce kciuk u góry i spróbuj go tak troszkę podnieśc.

A jak lezy to w zalezności od której strony podchodzisz rekę pod głowę (tak jak niemowlaka) tylko drugą ręke nie podkładasz pod pupę (bo wtedy dajemy dziecku bodziec do odgięcia) ale łapiesz za udo to które jest dalej. (eh cięzko to poisac, nie mówię Ci żebyś go tak nosiła bez konsultacji ale żebyś "jakoś" umiała zobrazowac o co mi chodzi.

Co do bioderek to jeśli będziesz nosiła Frania równomiernie po każdej stronie to chyba nie powinno się nic stac ale przypomniałam sobie że tym noszeniem kotygowałam też Aleksa jak skracał sobie stronę, zwróc uwagę (na tej fotce) jeden bok dziecka jest naciągnięty drugi skrócony, tym sposobem może udało by się też Franiuli rozciągnąc bok który sobie skraca.:confused:

Ostatnia edycja:
Do góry