reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

Domyślam się, że ciężko Wam było podjąć decyzję o rezygnacji z wyjazdu do Warszawy, ale...najważniejsze, że wszyscy odetchnęliście a decyzja podjęta. Faktycznie nie ma co narażać Franka na kolejne infekcje, skoro ledwo co sobie poradził z oskrzelami i rotawirusem.
Trzymam kciuki, żeby podjęte działania przyniosły spodziewane efekty, choć wiem, że takie jeżdżenie jest na pewno dużym wyzwaniem...

reklama
Antylopko, najważniejsze, ze Tobie i malutkiemu odpowiada ten system. Super, ze możesz wpaść do domu na karmienie. Teraz duzo sie mówi o systemie prorodzinnym we Francji, ze najlepszy w Europie itd. Faktycznie tak jest?
jest jeden minus tego systemu - krótkie urlopy macierzyńskie:( na pierwsze i drugie dziecko, bo na trzecie juz jest 26 tygodni.
Plusów jest wiele - w ciązy masz 1 dzień wolny w miesiącu na wizyte u lekarza, skrócony czas pracy o pół godziny dziennie (czyli 6,5 h pracy), z porodem i opieka nie ma problemu, ze znieczuleniem, porodem rodzinnym, nauka kąpieli, przewijania, karmienia itp... wszystko bezpłatnie w szpitalu. Pełno osób do Twojej dyspozycji.
Żłobki i przedszkola na bardzo wysokim poziomie, bardzo atrakcyjne i bezpłatne.
Są zniżki do kina, teatru, na baseny itp jeśli ma się dwójkę lub więcej dzieci.
Wszelkie zabawki, wózki, ubranka - sporo tańsze niż w pl (na naszym wózku wyszła róznica 1000 zł!!!!!! po przeliczeniu)
pediatrzy na wyciągnięcie ręki, wszystkie szczepienia bezpłatne.

a!! no i są tez zasiłki na dzieci, wysokość zalezy od zarobków, przy dwójkce max to około 370 euro/m, my póki co dostajemy 125, ale powiem Ci, że ze średnich zarobków tutaj jest dużo łatwiej żyć niz w Pl. życie jest sporo tańsze w stosunku do zarobków.

Ostatnia edycja:
No to faktycznie system rewelacyjny. Pomarzyc mozna..
A jak wyglada opieka nad dziecmi niepełnosprawnymi? Rodziny dostaja jakies zasiłki? Co ze sprzętem rehab itd? Orientujesz się?

U nas pooowolutku.. sterydy, drenaż.. sterydy..drenaż..
Dzis bylismy pierwszy raz na spacerków króciutkim z 20 min, cieplutko było, więc nie obawiałam sie nadto.

Wszystko już załatwiłam od strony organizacyjnej na najbliższy wyjazd. Ceny noclegów zwaliły mnie z nóg:( Więc żeby zaoszczędzić 1 nocleg wyjedziemy przed 5 rano. W planie warsztatów jest m.in. terapia kranio-sakralna..jestem baaaardzo ciekawa. Poza tym jeszcze diagnoza preortodontyczna dziecka, integracja odruchów (czyli to, co robię z Franiem od 4 miesięcy) i arteterapia. Beda tez wykłady dla rodziców i ćwiczenia praktyczne, kazde dziecko otrzyma diagnozę oraz indywidualny plan terapii w domu, który zostanie z rodzicem szczegółowo omówiony.
Jestem baaaaardzo ciekawa. Mamy jeszcze tydzień do wyjazdu i mam nadzieje, że do tego czasu Franula "stanie na nogi".
Aaa..i jeszcze muismy jakoś załatwic podanie synagisu na OIOMie.

Juz jutro o tym wszystkim pomyslę. Teraz mam w planach dłuuuuga kąpiel, bo coś czuję, że moje akumulatory pilnie potrzebują nowego paliwa. (akumulator pewnie nie potrzebuje paliwa, ale co tam:) Wiecie o co mi chodzi:) )

Ostatnia edycja:
No to faktycznie system rewelacyjny. Pomarzyc mozna..
A jak wyglada opieka nad dziecmi niepełnosprawnymi? Rodziny dostaja jakies zasiłki? Co ze sprzętem rehab itd? Orientujesz się?
z rehabilitacja nie ma problemu, na ubezpieczenie zdrowotne sa nawet wizyty domowe. Moi pacjenci po wyjsciu ze szpitala mają niejednokrotnie pomoc domową - robi zakupy, sprząta (oczywiście bezpłatnie), osobno pielęgniarkę, fizjoterapeute (ustala się tylko ilośc wizyt w tygodniu).
na osoby niepełnosprawne sa dodatkowe zasiłki, czy to dziecko, czy osoba dorosła. Można również się ubiegac o mieszkanie od miasta odpowiednio wyposażone.

Holly, serdecznie dziekuję!:)

Antylopko
, kurcze..pomarzyc można.. Dobrze, ze sa takie państwa:)

Dzis Franiu dostał na OIOMie OSTATNIĄ dawke synagisu!!!! Udalo się!!! Koniec tego stresu - skąd brac kasę na Synagis dla małego. Alleluja!!! Dziś wiem, że dzięki Synagisowi podanemu Franiowi przed turnusem w XII Franula jest zdrowy... W ośrodku dzieci padały na zapalenie oskrzeli, Frania nic nie złapało. Tydzień po nas pojechała znajoma wcześniaczkowa, córcia tez z dysplazją, złapała w ośrodku RSV.. teraz malutka umiera.. 2 miesiące walki, respirator... Straszne. Anulka jest tylko kilka miesięcy starsza od Frania. Za kilka dni ma 2 urodziny.. To nie jest tak, jak w naszym chorym państwie sie uważa, ze tylko najmłodsze dzieci sa narazone na RSV!! Przeciez nie bez powodu zaleca się podawanie synagisu przez pierwsze 2 lata zycia!
Pomyślcie chwilę dzis o malutkiej Aneczce i jej rodzicach..

Straszne... mam dziś taki nastrój, że siedzę i płaczę a teraz to już wogóle mnie rozbiera :-(
Pomodlimy się, cóż innego zrobić możemy :-( Niesprawiedliwe to wszystko...

reklama
To straszne, aż ciężko uwierzyć, że coś takiego się może zdarzyć. Maluch dzielnie walczy, przechodzi pierwsze, najtrudniejsze miesiące życa, a tu głupia infekcja...Wiele siły dla Ani i jej rodziców!

Cieszę się, że Wam się udało załatwić Synagis.
Swoją drogą czy wczoraj byliście we Wrocławiu?

Do góry