reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Foteliki-kiedy wyjąć zagłówek, kiedy zmienić na większy

reklama
Pzwólcie że sięwypowiem bo spędziłam mnówstwo czasu żeby dojść do tego jak i kiedy można zmienić fotelik. Otóż jedyne źródła informacji które brzmiały bardziej rzeczowo niż "dziecku zmieniamy fotelik jak wyrośnie ze starego" pochodziły z USA. Tam mówią w wielu źródłach że dziecko może jeździć przodem do kierunku jazdy dopiero po ukończceniu roku POD WARUNKIEM że osiągnie wagę 20 funtów (zlitujcie się ale nie chce mi się przeliczać - to chyba 10kg nie?)
Przed osiągnięciem roku mięśnie i układ kostny jest na tyle słabo ukształtowany że może grozić uszkodzeniem nawet podczas gwałtownego hamowania lub niegroźnej stłuczki. Tyle znalazłam.

Problemem prawdziwym jest to że większość dzieci wyrasta z kołysek przed upływem roku...

Miałam farta, że szwagier miał spory fotelik odwracany przeód/tył i woziłam w nim Ignaśka do czasu aż skończył rok.

Więc jeśli Wasze dzieci mieszczą się jeszcze w kołyskach to lepiej je tam woźcie. Chociaż jeśli nie to chyba lepiej wozić przodem niż w za małym foteliku gdzie pasy się nie zapinają na przykład...

Powiem Wam że głupio są pomyślane te foteliki, powinny starczyć do roku.

My mamy fotelik dla Igulka Roemer, bez Isofixu, bo jakoś tak pomyślałam że to bajer nie wart takiej różnicy w cenie - i tak ten fotelik był wyjeb...cie drogi. Dla Hani mamy jeszcze kołyskę.

Widziałam wtedy że jeden fotelik miał opcję przekręcania na bok, żeby wyjąć dziecko - pomyślałam że to bajer, a już nieraz klęłam na siebie że takeigo nie kupiłam jak próbowałam śpiącego Igulka wyłuskać z tego Roemera... Zobaczymy może dla Hani taki kupimy. Nie pamiętam tylko firmy.

Agnieszka

Zgred to znajdz koniecznie, bardzo cenne sa twoje rady. Moja kruszynka (72cm wzrostu) mysle, że spokojnie bedzie jezdzić do czerwca w starym foteliku, bo teraz i na długość i naszerokość się spokojnie w kurteczce mieści. Zastanawiam się, czy mocowanie isofix jest warte inwestycji (auto mamy przystosowane) no i to przekrecanie w bok też brzmi ciekawie.

Wiesz co Ewitka nie mam pojęcia czy w przypadku ogromnego wypadku mocowanie isofix okazałoby się lepsze niż zwykłe - być może - trzeba by znaleźć testy bezpieczeństwa dla fotelików z isofixem i bez. To jest pewnie najwazniejsze, ale z kolei może lepiej kupić fotelik lepszyej firmy bez isofixu niż gorszej z isofixem jeśli wiesz co mam na myśli? Ogólnie mocowanie pasami jest bezpieczne i nie sądzę żeby były ogromne różnice w bezpieczeństwie, chociaż nie znam danych.
Drugi aspekt jest taki że isofix zwiększa znacznie koszt fotelika
danej firmy.
Trzeci aspekt to taki że isofix niszczy siedzenia samochodu. (no ale można przykryć je jakoś i zabezpieczyć)
Czwarty aspekt to taki że ja i tak kieruję się przy kupowaniu takich rzeczy snobizmem i tapicerką :-) Tzn - przyznaję się szczerze!!! - idę do Akpolu, patrzę na foteliki Roemer bo są najdroższe (ZAKŁADAM żę to znaczy że najlepsze... ;-) ) i wybieram najładniejsze obicie. (Igulek ma takie ładne sztruksowe w odcieniach szarości)
Dlatego też nie wykluczam isofixu dla Hani zobaczymy jakie będą modele.

Kupuję w Akpolu bo lubię dotknąć i pomacać zobaczyć jak ten fotelik wygląda... A głupio mi iść tam macać i kupować ten model taniej na sieci potem. Zakładam że pewien procent za macanie im się należy :-)

Aga

To chyba był ten zobaczcie na tą aukcję na allegro numer: 304717293
(Fotelik obrotowy od 9 do 18kg - Bebe Confort AXISS)

kurcze, ja nie wiem, skąd my weźmiemy kasę na nowy fotelik, jak wy tu piszecie nawet 700 zł :sorry::sorry::sorry:
jakoś Zu się jeszcze mieści, nawet w kurtce, ale do roczku chyba nie damy rady ...:no:

reklama
zgrad, ja nie lubie akpolu, tam straszny jest bałagan i syf...
ja "macać" jeżdże do MAMA I JA ( a to dopiero sklep dla snobów- haha ) A KUPUJE zawsze NA allegro...

p.s. mam nadzieje, że nie obraziłaś się zgred;-);-):zawstydzona/y:

Do góry