reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalne sprawy i papierkologia

pabella jest tak jak piszesz.ja kiedyś ogólnie chciałam się dowiedzieć jakie szanse są na państwowy żłobek jakby trzeba było, to się też załamałam. dzwoniąc do 25 żłobków w krakowie, w każdym dowiedziałąm się, że miejsc nie ma, a oczekujących na liście ok 75, a w roku zwalnia się może 1-2 miejsc. Pani zadała jeszcze pytanie, na który rok bym go chciała zapisać, a ja że na ten, każda wybuchała śmiechem, że takiej możliwości nie ma. wychodzi na tom, że trzeba dziecko zapisać jeszcze przed narodzeniem jak się chce dostać, to znowu problem robią, bo chcą akt urodzenia i pesel.. brak słów
a prywatny żłobek ma właśnie taką cenę ok 1000 zł- 1200zł

reklama
Gdybym musiała korzystac z niani albo prywatnego złobka to wrociłabym do pracy tylko po to zeby na nie zarobic,wydaje mi sie to bez sensu wiec wybiore opieke babci(opieke nie wychowanie;-))

Nie wiem dziewczynki czy dobrze robię zakładając nowy temat, bo nasze moderatorki ostatnio masę roboty wykonały sklejając kilka tematów aby tu ładniej u Nas było.
brawa.gif

Ostatnio wyczytałam o jakiejś książce ciąży (nie pamiętam dokładnej nazwy), że załada się to u gina. Moje pytanie: po co to jest i czy jest to konieczne?

Pamiętam też, że jak byłam ileś lat temu pierwszy raz u ginekologa to podpisywałam papierki dotyczące wyboru lekarza ginekologa, położnika i pielęgniarki. Wiem, że dwa razy w roku można chyba zmienić lekarza, czego ja robić nie będę, bo i tak chodzę obecnie prywatnie (a może właśnie muszę to zrobić, mimo iż nie korzystam z usług NFZ?). Ale teraz to już nie wiem jak z tym położnikiem/położną. Czy wybierając szpital, wtedy będę wybierać?

O macierzyńskim i becikowym kiedyś trochę czytałam. Również o zwolnieniach lekarskich (które teraz trwają całą ciążę i nie trzeba brać świadczenia rehabilitacyjnego). Jak by ktoś był ciekawy w tych tematach (pieniążki np na wózek się przydadzą zawsze) to wstawiam link do pewnej strony, na której jest masa informacji na ten temat: Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku

A tu trochę poczytałam o sprawach dotyczących pracy i ciąży. Stronę tą prowadzi lekarz i odpowiada tam na wiele pytań dotyczących zwolnień lekarskich i spraw związanych z zusem: Zwolnienie lekarskie w ciąży | Badania okresowe Wrocław, ZUS l4

Sądzę że ten wątek się przyda, bo po porodzie słyszałam, że też masę papierów się wypełnia (związanych z aktami urodzenia naszych maluszków), więc może doświadczone mamy podpowiedzą nam co i jak. Ale na to jeszcze przyjdzie czas.

Yenn, gdy gin potwierdzi ciążę zakłada KARTĘ CIĄŻY - w niej zapisuje datę kolejnej wizyty, Twoją wagę, tydzień ciąży, wyniki badań, zlecone leki, potem dostajesz chyba w 7 czy 8 m-cu kartę ruchów do liczenia, a i w Karcie musi się podbić lekarz rodzinny i stomatolog. Jeśli leczysz się u specjalisty( neurolog, kardiolog) to pewnie też musi podbić kartę:tak:.
Położna po porodzie przychodzi od Twojego rodzinnego a druga z poradni dziecięcej - do jakiego pediatry będzie zapisane dziecko to podajesz w szpitalu po porodzie - wcześniej popytaj innych mam o sprawdzonego;-):tak:.
Jakby co to pytajcie śmiało.

Rodzinny wpisuje tylko ciśnienie i czy jesteś ogólnie zdrowa a zdrowe zęby to podstawa u każdej ciężarnej, bo po porodzie i karmieniu mogą lecieć a tak można sobie poleczyć i bez kolejki.

oo to nawet nie wiedzialam ze mozna bez koleiki:p a czy te podbicie od rodzinnego i dentysty jest tez potrzebne do becikowego?

reklama
Do góry