Nie wiem dziewczynki czy dobrze robię zakładając nowy temat, bo nasze moderatorki ostatnio masę roboty wykonały sklejając kilka tematów aby tu ładniej u Nas było.
Ostatnio wyczytałam o jakiejś książce ciąży (nie pamiętam dokładnej nazwy), że załada się to u gina. Moje pytanie: po co to jest i czy jest to konieczne?
Pamiętam też, że jak byłam ileś lat temu pierwszy raz u ginekologa to podpisywałam papierki dotyczące wyboru lekarza ginekologa, położnika i pielęgniarki. Wiem, że dwa razy w roku można chyba zmienić lekarza, czego ja robić nie będę, bo i tak chodzę obecnie prywatnie (a może właśnie muszę to zrobić, mimo iż nie korzystam z usług NFZ?). Ale teraz to już nie wiem jak z tym położnikiem/położną. Czy wybierając szpital, wtedy będę wybierać?
O macierzyńskim i becikowym kiedyś trochę czytałam. Również o zwolnieniach lekarskich (które teraz trwają całą ciążę i nie trzeba brać świadczenia rehabilitacyjnego). Jak by ktoś był ciekawy w tych tematach (pieniążki np na wózek się przydadzą zawsze) to wstawiam link do pewnej strony, na której jest masa informacji na ten temat:
Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku
A tu trochę poczytałam o sprawach dotyczących pracy i ciąży. Stronę tą prowadzi lekarz i odpowiada tam na wiele pytań dotyczących zwolnień lekarskich i spraw związanych z zusem:
Zwolnienie lekarskie w ciąży | Badania okresowe Wrocław, ZUS l4
Sądzę że ten wątek się przyda, bo po porodzie słyszałam, że też masę papierów się wypełnia (związanych z aktami urodzenia naszych maluszków), więc może doświadczone mamy podpowiedzą nam co i jak. Ale na to jeszcze przyjdzie czas.