reklama
LeRemi, tu jest całkiem fajny filmik:
Wiazanie chusty -kieszonka - YouTube
tyle że na lalce... Ja trochę dalej wkładam materiał pod pupę, no i obciągam swoją koszulkę po włożeniu dziecka, a przed zawiązaniem, żeby plecy i brzuch nie były na wierzchu A na koniec jeszcze dociągam pod pupę te pasy, które pod nią przechodzą - wtedy kolanka się automatycznie podnoszą i dziecko tak "osiada" na chuście.
Zanim włożysz dziecko sprawdź sobie, która część Ci się dociąga jak pociągasz za poły. Zostaw luźniejszą górę, a bardziej ciasny dół - będzie Ci potem łatwiej dociągać.
Tu jest filmik z żywym dzieckiem Spotkania w chuście - Ula i Emilka (wiązanie chusty - kieszonka) - YouTube
Fajnie widać, że nie trzeba od razu rozstawiać dziecku szeroko nóg po włożeniu. Może sobie wisieć, dopóki chustę dociągasz. Jak już jesteś na ostatnim etapie dociągania - wtedy rozkładasz szeroko nóżki, a poprawiasz je jak już masz pasy zawiązane na plecach.
A jak przekładam poły chusty pod nóżkami dziecka, to odchylam się mocno do tyłu - robi się przestrzeń między nogami a moim brzuchem i nie trzeba tej chusty przeciskać czy - nie daj Boże - odchylać nóżek.
Wiazanie chusty -kieszonka - YouTube
tyle że na lalce... Ja trochę dalej wkładam materiał pod pupę, no i obciągam swoją koszulkę po włożeniu dziecka, a przed zawiązaniem, żeby plecy i brzuch nie były na wierzchu A na koniec jeszcze dociągam pod pupę te pasy, które pod nią przechodzą - wtedy kolanka się automatycznie podnoszą i dziecko tak "osiada" na chuście.
Zanim włożysz dziecko sprawdź sobie, która część Ci się dociąga jak pociągasz za poły. Zostaw luźniejszą górę, a bardziej ciasny dół - będzie Ci potem łatwiej dociągać.
Tu jest filmik z żywym dzieckiem Spotkania w chuście - Ula i Emilka (wiązanie chusty - kieszonka) - YouTube
Fajnie widać, że nie trzeba od razu rozstawiać dziecku szeroko nóg po włożeniu. Może sobie wisieć, dopóki chustę dociągasz. Jak już jesteś na ostatnim etapie dociągania - wtedy rozkładasz szeroko nóżki, a poprawiasz je jak już masz pasy zawiązane na plecach.
A jak przekładam poły chusty pod nóżkami dziecka, to odchylam się mocno do tyłu - robi się przestrzeń między nogami a moim brzuchem i nie trzeba tej chusty przeciskać czy - nie daj Boże - odchylać nóżek.
LeRemi
Fanka BB :)
Ewa na Ciebie zawsze mozna liczyc Twoje podpowiedzi juz mi sporo wyjasnily, zanim obejrzalam filmiki. Te przkladanie chusty pod nozkami i odchylanie sie do tylu - bomba uwagi, dzieki wielkie:-) No i filmik ten drugi zwlaszcza... jutro zabieram sie ostro do roboty.
Jeszcze tylko jedno pytanko: czy Wasze dzieci nie plakaly nic a nic przy pierwszych motaniach, od razu polubily chustowanie???
Jeszcze tylko jedno pytanko: czy Wasze dzieci nie plakaly nic a nic przy pierwszych motaniach, od razu polubily chustowanie???
Agnes92
Kakakarolina chyba jedyne co jest ,,zdrowsze ''w tych tetrowych z ceratka to moze poprostu to ze ten material nie wchlania i dziecko ,,co chwile prosi sie'' zeby mu ta pieluche zmienic, a w pampersie moze dluzej pobyc bo niby wchlania. Moze sie skusze na te wielorazowe, wkoncu trzeba wszystkiego sprobowac zeby moc ocenic co najlepsze Jedno jest pewne, przedwczorajszy dzien sie nie powtorzy, okropienstwo caly dzien prania i zmieniania ciuszkow Maluchowi
Poszukam jeszcze tych ceratek i sprobuje tak, choc to i tak przez caly dzien sie tych tetrowych do prania nazbiera nizle pewnie...Jejjuuuuu ja to wspolczuje naszym babciom, i mamom ktore nie uzywaly pampersow, sie kobity narobily
Jak tak podczytuje o tych chustach to coraz czesciej mysle o jej zakupie, duza wygoda.Moj wozek jest naprawde ciezki i masywny i ledwo zdolam go wciagnac na polpietro do windy(oczywiscie osobno wozek, potem Malego donosze).No i tak jak wspomniala k8libby gdy trzeba skorzystac z autobusu itp.to masakra jakas. Jak cos kasy na zbyciu bedzie to moze zainwestuje...Tylko czy chusty nadaja sie na zime lub pozna jesien??
Poszukam jeszcze tych ceratek i sprobuje tak, choc to i tak przez caly dzien sie tych tetrowych do prania nazbiera nizle pewnie...Jejjuuuuu ja to wspolczuje naszym babciom, i mamom ktore nie uzywaly pampersow, sie kobity narobily
Jak tak podczytuje o tych chustach to coraz czesciej mysle o jej zakupie, duza wygoda.Moj wozek jest naprawde ciezki i masywny i ledwo zdolam go wciagnac na polpietro do windy(oczywiscie osobno wozek, potem Malego donosze).No i tak jak wspomniala k8libby gdy trzeba skorzystac z autobusu itp.to masakra jakas. Jak cos kasy na zbyciu bedzie to moze zainwestuje...Tylko czy chusty nadaja sie na zime lub pozna jesien??
A tak z ciekawosci ...uzywa ktoras z Was pieluch tetrowych? ja wczoraj zrobilam dzien na tetrowych i...musze powiedziec ze troche czasochlonne to jest. co pol h musialam Malego przebierac, cala pielucha zalana i ubranko tez. Prania bylo przy tym tyle ze do wieczora mialam dosyc czy tylko ja tak mam??
No to faktycznie hard core - ja byłam ambitna i bawiłam się wielorazówkami przy pierwszym dziecku (kupiłam otulacze Flip i wkłady specjalne do nich)- moja zabawa trwała może 2 tygodnie i powiedziałam że nigdy więcej tego nie zrobię. miałam dość zasikanych wkładów, tetry, ciągłego prania i suszenia. O kupie w pieluszce nie wspominam nawet... Także to nie jest dla mnie.
Jednorazówki może nie ekologiczne i niezbyt zdrowe ale jakże wygodne
K8, Dzag, Zylcia, Ewa i reszta doswiadczonych chustomaniaczek dajcie pliz namiary na filmiki z youtuba do wiazania. Ale takie gdzie nie tylko pokaza jak wiazac, bo to z obrazkow wiem, ale jak usadzis i ulozyc dziecia, jak nozki podgiac.
Wpisz w googlach jak "wiązać chustę tkaną" i wyskoczy sporo różnych filmów. Jak obejżysz kilka to będziesz miała porównanie bo jednak każdy człowiek troszkę inaczej wiąże - mimo że wiązanie takie samo
czy Wasze dzieci nie plakaly nic a nic przy pierwszych motaniach, od razu polubily chustowanie???
Moja od razu polubiła i śpi jak suseł w chuście. Ale trzeba przyznać że pierwszy moment zaraz po zamotaniu troszkę popłakuje. Przestaje za minutę i śpi
Zamówiłam chustę - Natibaby kolor Elafoni czekam na przesyłkę
LeRemi
Zylcia ja juz wiem jak moja Olivka sie czuje w chuscie, wlasnie SLODKO SPI a ja pisze na forum, pije kawe i zajadam ciacho Jeju co za cudne uczucie tak miec maluszka wtulonego w siebie, czuc zapach i oddech, ach... Przy motaniu i chwilke po poplakiwala, ale smoczek pomogl i zasnela. Nie jak susel bo ona nigdy tak nie spi, ale chwala niebiosom ze w ogole zasnela pierwszy raz od rana youuuuuuuupiiiii
Co do wiazania to wyszlo mi nawet niezle pod instrukcja filmikow, ale na spacer jeszcze bym nie wyszla, bo czuje, ze porzadnie dociagniete nie jest. Ale praktyka i trening x100, juz wiem ze bede to uwielbiac Dzieki dziewczynki!!!!
Co do wiazania to wyszlo mi nawet niezle pod instrukcja filmikow, ale na spacer jeszcze bym nie wyszla, bo czuje, ze porzadnie dociagniete nie jest. Ale praktyka i trening x100, juz wiem ze bede to uwielbiac Dzieki dziewczynki!!!!
Olga RaQ
asia, ekstra wyglądacie!! ) Eddie przepiękny ja też mam jakieś ze spaceru, poszukam tylko chyba też trzeba będzie zgrać
Agnes92
Narazie wróciłam do jednorazówek:-) Jak bedę miała coś wiecej czasu to poszukam wielorazowych i tych ceratek do tetrowych i poprobuję, pewnie wrócę do pampersów, ale spróbować można
reklama
Olga RaQ
Ostatnia edycja:
Podziel się: