reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

gosha, tez mi pediatra powiedziała o tym, że te najtańsze pumpy są rakotwórcze. Ale np w takich olłejsach czy innych, tez sa te substancje pochłaniające...

reklama
LeRemi, tu jest całkiem fajny filmik:
Wiazanie chusty -kieszonka - YouTube
tyle że na lalce... Ja trochę dalej wkładam materiał pod pupę, no i obciągam swoją koszulkę po włożeniu dziecka, a przed zawiązaniem, żeby plecy i brzuch nie były na wierzchu ;) A na koniec jeszcze dociągam pod pupę te pasy, które pod nią przechodzą - wtedy kolanka się automatycznie podnoszą i dziecko tak "osiada" na chuście.
Zanim włożysz dziecko sprawdź sobie, która część Ci się dociąga jak pociągasz za poły. Zostaw luźniejszą górę, a bardziej ciasny dół - będzie Ci potem łatwiej dociągać.

Tu jest filmik z żywym dzieckiem ;) Spotkania w chuście - Ula i Emilka (wiązanie chusty - kieszonka) - YouTube
Fajnie widać, że nie trzeba od razu rozstawiać dziecku szeroko nóg po włożeniu. Może sobie wisieć, dopóki chustę dociągasz. Jak już jesteś na ostatnim etapie dociągania - wtedy rozkładasz szeroko nóżki, a poprawiasz je jak już masz pasy zawiązane na plecach.
A jak przekładam poły chusty pod nóżkami dziecka, to odchylam się mocno do tyłu - robi się przestrzeń między nogami a moim brzuchem i nie trzeba tej chusty przeciskać czy - nie daj Boże - odchylać nóżek.

Ewa na Ciebie zawsze mozna liczyc:tak: Twoje podpowiedzi juz mi sporo wyjasnily, zanim obejrzalam filmiki. Te przkladanie chusty pod nozkami i odchylanie sie do tylu - bomba uwagi, dzieki wielkie:-) No i filmik ten drugi zwlaszcza... jutro zabieram sie ostro do roboty.
Jeszcze tylko jedno pytanko: czy Wasze dzieci nie plakaly nic a nic przy pierwszych motaniach, od razu polubily chustowanie???

Kakakarolina chyba jedyne co jest ,,zdrowsze ''w tych tetrowych z ceratka to moze poprostu to ze ten material nie wchlania i dziecko ,,co chwile prosi sie'' zeby mu ta pieluche zmienic, a w pampersie moze dluzej pobyc bo niby wchlania. Moze sie skusze na te wielorazowe, wkoncu trzeba wszystkiego sprobowac zeby moc ocenic co najlepsze:tak: Jedno jest pewne, przedwczorajszy dzien sie nie powtorzy, okropienstwo caly dzien prania i zmieniania ciuszkow Maluchowi:no:
Poszukam jeszcze tych ceratek i sprobuje tak, choc to i tak przez caly dzien sie tych tetrowych do prania nazbiera nizle pewnie...Jejjuuuuu ja to wspolczuje naszym babciom, i mamom ktore nie uzywaly pampersow, sie kobity narobily:confused2:
Jak tak podczytuje o tych chustach to coraz czesciej mysle o jej zakupie, duza wygoda.Moj wozek jest naprawde ciezki i masywny i ledwo zdolam go wciagnac na polpietro do windy(oczywiscie osobno wozek, potem Malego donosze).No i tak jak wspomniala k8libby gdy trzeba skorzystac z autobusu itp.to masakra jakas. Jak cos kasy na zbyciu bedzie to moze zainwestuje...Tylko czy chusty nadaja sie na zime lub pozna jesien??:eek:

A tak z ciekawosci ...uzywa ktoras z Was pieluch tetrowych? ja wczoraj zrobilam dzien na tetrowych i...musze powiedziec ze troche czasochlonne to jest. co pol h musialam Malego przebierac, cala pielucha zalana i ubranko tez. Prania bylo przy tym tyle ze do wieczora mialam dosyc:confused2: czy tylko ja tak mam??:zawstydzona/y:

No to faktycznie hard core - ja byłam ambitna i bawiłam się wielorazówkami przy pierwszym dziecku (kupiłam otulacze Flip i wkłady specjalne do nich)- moja zabawa trwała może 2 tygodnie i powiedziałam że nigdy więcej tego nie zrobię. miałam dość zasikanych wkładów, tetry, ciągłego prania i suszenia. O kupie w pieluszce nie wspominam nawet... Także to nie jest dla mnie.

Jednorazówki może nie ekologiczne i niezbyt zdrowe ale jakże wygodne :)

K8, Dzag, Zylcia, Ewa i reszta doswiadczonych chustomaniaczek dajcie pliz namiary na filmiki z youtuba do wiazania. Ale takie gdzie nie tylko pokaza jak wiazac, bo to z obrazkow wiem, ale jak usadzis i ulozyc dziecia, jak nozki podgiac.

Wpisz w googlach jak "wiązać chustę tkaną" i wyskoczy sporo różnych filmów. Jak obejżysz kilka to będziesz miała porównanie bo jednak każdy człowiek troszkę inaczej wiąże - mimo że wiązanie takie samo :)

czy Wasze dzieci nie plakaly nic a nic przy pierwszych motaniach, od razu polubily chustowanie???

Moja od razu polubiła i śpi jak suseł w chuście. Ale trzeba przyznać że pierwszy moment zaraz po zamotaniu troszkę popłakuje. Przestaje za minutę i śpi :)

Zamówiłam chustę - Natibaby kolor Elafoni :) czekam na przesyłkę :)

Zylcia ja juz wiem jak moja Olivka sie czuje w chuscie, wlasnie SLODKO SPI:D a ja pisze na forum, pije kawe i zajadam ciacho:D Jeju co za cudne uczucie tak miec maluszka wtulonego w siebie, czuc zapach i oddech, ach... Przy motaniu i chwilke po poplakiwala, ale smoczek pomogl i zasnela. Nie jak susel bo ona nigdy tak nie spi, ale chwala niebiosom ze w ogole zasnela pierwszy raz od rana youuuuuuuupiiiii:D
Co do wiazania to wyszlo mi nawet niezle pod instrukcja filmikow, ale na spacer jeszcze bym nie wyszla, bo czuje, ze porzadnie dociagniete nie jest. Ale praktyka i trening x100, juz wiem ze bede to uwielbiac:) Dzieki dziewczynki!!!!

spacer.jpgW końcu M zgrał zdjęcia z sierpnia:no:, to ostatni sierpniowy spacer, pierwszy raz z chuście. Edddie pies - cień oczywiście jak zawsze w kadrze:-D

Narazie wróciłam do jednorazówek:-) Jak bedę miała coś wiecej czasu to poszukam wielorazowych i tych ceratek do tetrowych i poprobuję, pewnie wrócę do pampersów, ale spróbować można:-D

reklama
no, nasza fotka ze spaceru z Natalią i koleżanką :)

DSC_5946.jpg

i jeszcze Natalia, w elastycznej :)

DSC_5924.jpg

kuzynka oddała mi tkaną, wysiaduję ją sobie na krześle przed kompem :) spróbuję zawiązać sobie Natalię na plecy, bardzo by mi się to przydało przy dojściu na plac zabaw, z Hanią w gondoli a Natalią luzem będzie ciężko :p

Ostatnia edycja:
Do góry