reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

Ja ostatnio myslalm o chuscie lub nosidelku bo z tym wozkiem czasem gdzies sie samej wtargac np.ostatnio musialam zalatwic sprawe urzedowa a tam 2 pietro i zadnej windy:dry: pozostalo mi tylko poprosic siostre aby poilnowala Malego...Ale troszke jednak kosztuje taka ,,lepsza''chusta...
A tak z ciekawosci ...uzywa ktoras z Was pieluch tetrowych? ja wczoraj zrobilam dzien na tetrowych i...musze powiedziec ze troche czasochlonne to jest. co pol h musialam Malego przebierac, cala pielucha zalana i ubranko tez. Prania bylo przy tym tyle ze do wieczora mialam dosyc:confused2: czy tylko ja tak mam??:zawstydzona/y:

reklama
Agnes, twardzielka :-D. Ja pieluch tetrowych używam jako kaftana bezpieczeństwa (znaczy się śliniaczka :-p) przy karmieniu Tymka i ogólnie do wycierania mu wiecznie zaplutej ostatnio brody. I nie mam zamiaru używać do niczego innego. No dobra, jak się zużyją będą nieocenione do samochodu :-D.
Tak często zmieniasz i Adaś zasikany? :confused: A masz do nich ceratkę?

Dzag wlasnie nie zadnych ceratek, dwie pieluchy i ubranko, babcinym sposobem...Szczerze przyznam ze to wyszlo nie z mojej inicjatywy, M powiedzial ze gadal z mama i ze ona tak robila i ze to zdrowe dla pupy i takie tam, a ja unioslam sie honorem:)-D) i caly dzien na tych tetrowych byl Maly.Ale kurcze no albo ja jakis slabeusz jestem albo to naprawde wymaga cierpliwosci. No z 10 razy przebieralam Adaska wczoraj od rana do wieczora ...Ledwo co moglam cos w domu zrobic:dry:Przeciez toto co chwile trzeba zmieniac bo to wkoncu material,nie jak pampersy chlonne i dziecko nie ulezy w tym chwile jak siusiu zrobi...No i ja chyba jednak zrezygnuje i pozostane tez przy tym ze tetrowe to sciereczki co najwyzej:-p
Olga a co to za wielorazowe? bo chyba nie slyszalam jeszcze o takich:)

Agnes, to może nie byłoby to dla Ciebie tak traumatyczne doświadczenie gdybyś miała ceratkę :-). I to nie żadna nowość, bo i ja i mój starszy brat (35 lat) tak byliśmy przewijani przez moja mamę. To są takie ceratkowe majteczki do zawiązywania. Taki jakby pampers tylko bez zawartości :-).

Agnes nie wygłupiaj się głupot o zdrowiu dla pupy Ci naopowiadali. Wyobraź sobie ciepłą zasikaną pieluchę otuloną szczelną nie oddychającą ceratą :szok: Do wieczora będziesz miała odparzenie. Mi mama mówiła, że to była prawdziwa zmora. Jednorazówki to najlepsze co mogło się mamom i pupom przytrafić. Szukaj tych niechlorowanych pampersów albo rzeczywiście wielorazówki
Ekologiczne pieluszki wielorazowe

Wielorazówki to kosmiczny koszt na początek, nie opłaca się przy niemowlaku, bo bardzo szybko wyrasta. No i co to za przyjemność babrac się w kupach, bo płukać trzeba... Wielorazowe, to raczej jak dzieć jest większy i kupy sa bardziej stałe. My na początku używaliśmy Huggisów 1, tych co w tych kartonach z chusteczkami były sprzedawane, ale dostałam w prezencie Pumpersy 2 i nie zamieniłabym ich teraz na inne. Od początku, mieliśmy tylko jedno odparzenie w szpitalu, bo jak pod lampa mały był, to w pumpie mega temperatura się robiła. Od tamtej pory nic się z dupcia nie dzieje.

Uwielbiam chustowanie. Dzisiaj byłam umówiona w parku, spakowałam małego w chustę i 4h tak chodziliśmy i kawa w międzyczasie zaliczona i potem męża w biurze odwiedziliśmy... gdzie ja bym z wózkiem musiała po pietrach biegać, no i w autobusie też by była masakra. W jedną stronę mnie niskopodłogowy zabrał, ale powrotna juz takim zwykłym ze schodami jechaliśmy. Chusta jest mega wygodna.

Agnes nasze mamy w tetry sie bawily bo nie mialy wyboru, pampersow albo nie bylo albo dopiero wchodzily i nie bylo przecietniakow stac. Teraz by sie nawet nie zstanawialy.

K8, Dzag, Zylcia, Ewa i reszta doswiadczonych chustomaniaczek dajcie pliz namiary na filmiki z youtuba do wiazania. Ale takie gdzie nie tylko pokaza jak wiazac, bo to z obrazkow wiem, ale jak usadzis i ulozyc dziecia, jak nozki podgiac. Ja wlasnie z tym mam problem, nie umiem Oliviki nozek ulozyc, chyba ja za bardzi "na bacznosc" umoscilam, bo na waszych zdjeciach dzieci maja dupcie wypiete, a mi raczej tak nie wyszlo. Poleccie jakies dobre dobre filmiki PLIZZZZZ!

reklama
kakarolina, a ja się nie do końca zgodzę że pampersy takie zdrowe. Co prawda to tylko przypuszczenia, ale jak dla mnie brzmi to bardzo sensownie- wiecie skąd taka epidemia niepłodności teraz? Bo od czasu kiedy na rynek wchodziły pampersy to minęło już 20-30lat. I lekarze twierdzą że jądra się przegrzewają zwyczajnie w tych pampkach i stąd to się wzięło. W tetrach może i mokro, ale chłodno. Ja co prawda i tak używam pampersów, bo nie wyobrażam sobie prać 20razy dziennie, ale ziarno niepokoju jest, że nas ta cała cywilizacja zabija

Do góry