reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Dzierżoniów Bielawa i okolice

reklama
cześć
trafiłam na was szukając informacji o USG 3d w Dzierżoniowie, link do forum pojawił się jako pierwszy :-)
ja już pisałam wcześniej to moja druga ciąża, długo na nią nie czekałam...trafione w pierwszym jajeczkowaniu po odstawieniu tabl.anty., prawdę mówiąc chciałam jeszcze poszaleć na wakacjach, zaczęłam dietę /nawet z dobrymi rezultatami/ i nie wierzyłam ani nie myślałam że uda nam się tak szybko...a tu nagle okazało się że pierwsze jajeczkowanie i trafione :tak: o starszego synusia staraliśmy się pół roku, więc też dość szybko.
Moim lekarzem prowadzącym ciążę jest Mariola Hanus-Zawadzka, bardzo fajna lekarka, chodziłam do niej na badania kontrolne i stwierdziłam, że troszkę szkoda mi kasy na Zielińskiego, który prowadził moją 1 ciążę. Jakoś nie byłam tak strasznie zadowolona, może właśnie było to spowodowane "mechanicznym" podejściem do pacjentek. Wolę kupić coś synusiowi i wyprawkę dla fasolinki a do lekarza chodzić na NFZ /nie ma różnicy w jakości wykonanych i zlecanych badań a podejście Pani Zawadzkiej do pacjentek jest świetne/.
Termin mam na 24 września 2011....starszego synusia urodziłam 20 września 2004 więc będzie równo 7 lat różnicy.
Marzymy z mężem o córuni...może się udało ale jeśli nie to z kolejnego synusia będziemy się cieszyć równie mocno :-)
Poród planuję w świdnickim Latawcu, synka rodziłam w Dzierżoniowie ale jakoś straciłam zaufanie po usłyszanych i przeczytanych opiniach na temat dzierżoniowskiej porodówki, nie ma już także dr Kolosko na noworodkach, szkoda.

hej Klementyna
No to gratulacje, ze tak szybko Wam się udało. Ja takze zaszlam teraz w ciaze przy pierwszej probie, z reszta przy pierwszej ciazy bylo dokladnie tak samo. Moje kolezanki śmieją się, że moj maz powinien się zgłosic do banku spermy:-)

Moze spotkamy sie na porodowce w Latawcu, ja mam termin na 10 pazdziernika, ale ciazy mnogiej na pewno do tego terminu nie donoszę.
Ja tez marzyłam teraz o coreczce, ale dowiedziawszy się o blizniakach chyba wolalabym dwoch chlopcow. Twoj synek juz chodzi do szkoly? czy od wrzesnia idzie?

Pozdrawiamy:)

Lady_Nataly - spotkanie na porodówce jest całkiem możliwe, pierwszą ciążę przenosiłam o 9 dni, nie wiadomo jak będzie teraz, wiec są dwie opcje spotkania...wcześniej /u Ciebie/ bądź później /u mnie/ :-)
Mam koleżankę, która 4 miesiące temu urodziła bliźnięta, 2 chłopców...przepiękne dzieciaczki. Rodziła w Latawcu i poleca.
Synuś do szkoły pójdzie od września, więc ten wrzesień to będzie dla mnie jak test sprawnościowy :-D do szkoły już zapisany teraz tylko wydawać kasę na wyprawkę do szkoły dla synka i wyprawkę dla Okruszka.

aha, słyszałyście o teście z krwi na rozpoznanie płci dzieciątka??? podobno od 10 tygodnia już można je wykonać i są w prawie 100% dokładne - jeśli urodzi się dziecko innej płci niż podana na wyniku to oddają pieniądze za test. Można kupić test, który wykonuje się z próbki moczu, kosztuje około 150 zł, podobno też pokazuje płeć dziecka....ale w to jakoś nie wierzę, chyba z krwi i przebadane w laboratorium będzie bardziej wiarygodne. Ale to moja opinia.
Kurcze jak ja już bym chciała wiedzieć...już kilka razy podchodziłam do kupna ciuszków, wahałam się co do kolorów, kupiłam białe.

Ostatnia edycja:
To chyba szok, ze ukochane dziecko juz idzie do szkoly, co?:) Czyms konkretnym sie kierowaliscie przy wyborze szkoly? Mam dwoch chlopczykow w bliskiej rodzinie w wieku Twojego synka, jeden idzie do 4 drugi do 10.
Powiedz cos wiecej o tym tescie z krwi na plec dziecka, a najlepiej daj na niego namiary:) Ja chetnie zrobie:)
Ten wrzesien u Ciebie bedzie przelomowy, synek bedzie musial sie odnaleZc w szkole no i nie poczuc sie zaniedbany w domu, wszystko na raz:)

Lady Nataly mówiłam Ci, ze na nasze forum bardzo łatwo trafić. Jesteśmy niezłym źródłem informacji ;)
Ja gdzieś widziałam w necie reklamę testu na płeć - chyba nawet na tym forum... Jakoś nie zwróciłam uwagi bo już wiem,że mam synka ale w Waszym przypadku tez chciałabym już to sprawdzić.

Klementyna - faktycznie bedziesz miała wrzesień pełen wrażeń. A ta pani doktor, do której chodzisz przyjmuje w Bielawie czy w Dzierżoniowie?

podaję link do testów z krwi Testy na płeć dziecka - Ciąża - Jestem w ciąży - Onet.pl Dziecko

i z moczu Intelligender- test prognozujący płeć dziecka znalazłam na allegro sprzedawcę tych testów za 149 zł, napisałam maila do kilku osób, które kupiły ten test i napisały pozytywne komentarze, czy wynik testu potwierdził się z rzeczywistą płcią dziecka, poczekam na odpowiedzi. Jedna z opinii potwierdza wynik testu z płcią dziecka...kurcze może to nie takie słabe wcale te wyniki z moczu....już sama zgłupiałam.

Jest jeszcze amniopunkcja ale wykonuje się ją po 35 r.ż. w celu wykluczenia wad genetycznych i chorób dziecka, wtedy też można ustalić płeć ale tego badania bym się bała, ryzyko poronienia, pęknięcia worka płodowego przedwczesnego porodu itp. nie jest warte tego aby tylko poznać płeć. Chyba, że są wskazania typu wady genetyczne w rodzinie itp. wtedy trzeba.

zapisałam synka do SP 7 na os. Włókniarz, mieszkam niedaleko a do tej szkoły chodził mój mąż. Z synkiem rozmawiam już teraz na temat rodzeństwa, on już teraz mi pomaga sporo, zresztą jak na swój wiek jest bardzo dojrzałym małym facetem, nawet lekkie zakupy typu papier toaletowy, chleb takie naprawdę lekkie to sam chce nieść ze sklepu, żebym się nie męczyła. Normalnie czasami aż mi szczęka opada jak słyszę od własnego dziecka, że mam odpoczywać:tak:

ma-mi - moja lekarka przyjmuje w Dzierżoniowie, w budynku byłej przychodni na ul. Piastowskiej, teraz tam jest Urząd Gminy a na II piętrze jest Centrum Medyczne dr Zawadzkiej. Chodzi do niej bardzo dużo kobiet, bardzo dużo ciężarnych /za każdym razem kiedy byłam na wizycie, teraz czy przed ciążą widywałam po 3-4 ciężarne w poczekalni, nie jest to często spotykane u lekarzy przyjmujących na NFZ/. Zastanawiałam się nad poradnią K przy szpitalu w Dzierżoniowie ale tam przyjmuje za każdym razem inny lekarz więc ciążę prowadzi kilku lekarzy na raz, jakoś nie bardzo to widziałam.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny do tej pory myślałam, że człowiek tak przeżywa pierwszą ciążę a kolejna to już chleb powszedni, ale widzę, że się myliłam :) Każda ciąża to dla kobiety wielkie przeżycie i nie można się doczekać kolejnych informacji na jej temat. Trochę mnie to uspokoiło bo moge sobie przeżywać wszystko do woli i Wy- doświadczone mamuśki, nie uznacie chyba, że jestem stuknięta ;)
Amniopunkcję sobie darujcie bo to rzeczywiście dość inwazyjne badanie, ale ten teścik z moczu jest baaardzo kuszący. Tylko w przypadku Natalii chyba się nie sprawdzi - jeśli jest parka to co wtedy? ;)
Klementyna - "siódemka" to dobra szkoła a teraz będzie wyremontowana to w ogóle super ;-)

Pewnie ze kazda ciaze sie przezywa, ja to chyba nawet bardziej niz pierwszą, bo wiem że jest ostatnia:)
Chyba mnie dalabym 150zl plus koszt przesylki za ten test. Wole sobie kupic dobry laktator:) Nie wiem czy uwierzylabym w ten test tak naprawde. A te testy z kwi sa podobno mniej wiarygodne w II ciazy bo wciaz mamy we krwi komorki naszego pierwszego dziecka. No i nie wiem jak ma sie ten test do ciazy podwojnej:)
Ide zaraz na wielkie lody z bita smietana, nalezy mi sie nagroda, wygralam kolejna sprawe w sadzie:D

reklama
gdybym była pewna, że ten test z moczu faktycznie pokaże płeć dziecka to kupiłabym go, piszą że w USA jest sprzedawany w aptekach więc trudno powiedzieć...poczekam na informację od kupujący na Allegro. Niestety juz 2 Panie nie potwierdziły wiarygodnosci testu z moczu, jeszcze poczekamy na pozostałe 4 opinie.

ma-mi - SP 7 faktycznie remontują ale na razie tylko z zewnątrz, troszkę się przeraziłam jak weszłam do środka bo szkoła chyba nie remontowana od kilkudziesięciu lat. Może do września coś się zmieni?

Pójdę na usg 3d to moze uda mi się podglądnąć moją dziecinkę. Powiedzcie czy Sereda ma usg 3d i 4 d ? i czy normalnie zarejestruje mnie na NFZ? Nie chciałabym aby mnie badał tylko samo usg. Nie mam niestety dobrych doświadczeń z tym lekarzem, w pierwszej ciąży faszerował mnie hormonami bo twierdził, że ciąża jest zagrożona, po konsultacji u 2 innych lekarzy okazało się że hormony są całkowicie niepotrzebne, również leki na podtrzymanie ciąży są do odstawienia, ciąża całkowicie prawidłowa, zresztą ja się czułam super, zero jakichkolwiek objawów zagrożenia, dosłownie nic nawet mdłosci nie miałam. Dobrze, ze poszłam sprawdzic to zagrożenie bo dziwne to dla mnie było - niby ciąża zagrozona a ja całą ciąże do pracy chodziłam i nigdy nie byłam w szpitalu. Zmieniłam lekarza na Zielińskiego i do porodu chodziłam już do niego. Przez te hormony bardzo przytyłam w ciąży /+ 35 kg/, rosłam dosłownie w oczach i poród również był dość ciężki, wywoływany sztucznie po terminie, generalnie nic fajnego :no:

teraz faktycznie jakoś bardziej przeżywam ta ciążę, może dlatego ze wiem już mniej więcej co i jak i jak szybko minie ten fajny czas chodzenia z brzuszkiem :-)
Porodu się nie boję, wszystko jest do przeżycia nawet dość trudne chwile.

Ja to się rozpisuje, co? ale generalnie lubię sobie "pogadać" ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry