reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dzienny schemat jedzenia

Jak tak tu Was czytałam, to doszłam do wniosku, że jestem strasznie nieusystematyzowana. Magda ma chyba najbardziej ustalony schemat jak jest z Babcią, bo jak ja jestem w domu, to jakoś nam zawsze coś "wejdzie" w drogę. No i niestety Magda też jest nieprzewidywalna, bo czasem wtedy co powinna jeść, to nie chce a idzie spać i je 2 godziny później. No ale generalnie u nas wygląda to tak:
- 7-7.30 mleko ok. 150 ml
- drzemka ok. 9-10
- deserek ok. 10-11 (w zależności od snu)
- 12-12.30 mleko ok. 120-150 ml
- drzemka ok. 13-15 (tu śpi w miarę najdłużej bo z 1,5 godziny)
- 16-17 mleko ok. 120-150 ml
- drzemka ok. 18
- obiadek ok. 19
- kapiel
- sen od ok. 21
- ostatnie mleko podane przez sen - 23-24 (zależy jak ja idę spać)
No i zgapiłam od Was odzwyczajanie od nocnego jedzenia. Jeszcze niedawno Magda budziła się na papu ok. 4 rano, a teraz jak mi zaczyna jęczeć ok. 5 to wstaję i podaję picie. Na razie soczek, ale stopniowo przejdę na wodę jak już się przyzwyczai do picia w nocy zamiast jedzenia. No i budzi mi się potem dopiero gdzieś 7-7.30. Tak że ja też już praktycznie przesypiam całe noce. Żeby tak jeszcze móc bez przerwy pospać choć do 9tej. Ech, marzenie ściętej głowy.:-:)-D

reklama
Oto nasz już zmodernizowany schemat.

7-8 mleko 150ml
10-11 mleko 180ml
13-15 zupka+zupka z mięskiem ok 200g
16-17 mleko 150ml
19-19.30 sinlac 150ml+owoc
23-24 mleko 210ml

Blanes zapomniałaś ująć w schemacie kiedy Maks je schabowe ;-):-D

A tak serio to mam pytanie jakie owoce i w jakiej postaci (surowe czy gotowane/pieczone) podajesz z kaszką?

Szopka, nie pisałam bo wydawało mi się oczywiste, że je schabowe pomiędzy tymi wszystkimi posiłkami :-D:-D:-D.
Do kaszki daję mu przeważnie pół czasem cały słoiczek jabłka, jabłka z gruszką, lub jabłka z owocami leśnymi. Niedługo zacznę mieszać z bananem zamiast jabłka.

A tak serio to mam pytanie jakie owoce i w jakiej postaci (surowe czy gotowane/pieczone) podajesz z kaszką?

pozwolicie, że się wtrące:-)

my podawaliśmy do SINLACA ze słoiczków (teraz nie podajemy, ponieważ zmieniliśmy schemat i owoce dostaje wcześniej)

oto nasz ulepszony schemat:

7.00 cycek
drzemka
10.00 kaszka ryżowa lub kleik ryżowy na moim mleku z owocami (banan, guszka-świeże, lub jabłko gotowane, lub ze słoiczka - najcześciej mieszam kilka 2,3 owoce, np. świeży banan+ jabłko z morelą ze słoiczka i zawsze dodaję dwie łyżeczki śliwek ze słoiczka - ale się rozpisałam:-D)
spacer
13-14.00 obiad (zupka gotowana ok.200ml/ lub ze słoiczka 125g + 80g zmieszane
drzemka
17.00 cycek
20.00 kaszka Sinlac
spanie
23-24.00 cycek

w nocy różnie, nad tym nadal pracujemy, niestety zęby nam bardzo przeszkadzają:-D

do picia dostaje wode lub herbatkę, ale trudno mi powiedzieć ile wypija a ile wylewa bawiąc sie w picie;-)

Toska to u nas identiko :-)
Tylko że ja podaje na razie goły sinlac i goły słoiczek ( w zasadzie to wchodzi nam tylko pół).
Po 17 mam jeszcze drzemkę bo młody nie wytrzymuje do kąpieli i jest marudny strasznie.
No a w nocy, chulaj dusza....cycek o każdej porze, w każdej pozycji jak tylko młody sobie zażyczy. Nie mam ani siły ani ochoty z nim walczyć.
Niestety ok. 24-1 biorę go do łóżka i dalej film mi się urywa..... cycka daje ale ile je to nie wiem bo zasypiam.
Kiedy to się skończy.......:baffled:

A u nas jest tak:

6 cyc i tak od 7 spanko do 8
9 cyc
10.30-11 drzemka( pół godzinki)
12 cyc
14 spacer(drzemka 30-40 min)
15-16 cyc
18 zupka ( 1 słoiczek)+ herbatka
20 kąpiel i cyc
20.30 spanko( po pół godzinie pobódka, zwylke zasypia po pół godzinie z cycem oczywiście:( )
w nocy są jeszcze zazwyczaj dwie pobódki.
Od stycznia zamiast wieczornego cyca będzie kleik kukurydziany z mleczkiem( bo ja będę w pracy).

u nas
ok 7 cyc i spanko do 8 lub brak spanka
10-11 cyc
12-13 obiadek (ok 200g)
ok 16 cyc lub butla w zależności od sytuacji
ok 17:30 deserek ok 90-100g (chyba że była butla to nie zawsze wejdzie owoc i pomijamy deserek)
19-19:30 cyc + kaszka lub mleko z kleikiem
23-1 cyc
3-4 cyc
te posiłki o 16 i 17 są róźnie, czasem łączy się w jedno cyc+deserek wszystko zależy od pory obiadku
w międzyczasie daję soczki z wodą, bardziej dla rozluźnienia kupki, bo Misiu robi codziennie ale dość często go zapiera i się męczy przybierając kolor buraka ćwikłowego i wyciskając twardy "zajęczy bobek"
jak podajecie picie to podgrzewacie czy w temp pokojowej? Misiek nie chce nic nie podgrzanego chociaż trochę

reklama
pozwolicie, że się wtrące:-)

my podawaliśmy do SINLACA ze słoiczków (teraz nie podajemy, ponieważ zmieniliśmy schemat i owoce dostaje wcześniej)

oto nasz ulepszony schemat:

7.00 cycek
drzemka
10.00 kaszka ryżowa lub kleik ryżowy na moim mleku z owocami (banan, guszka-świeże, lub jabłko gotowane, lub ze słoiczka - najcześciej mieszam kilka 2,3 owoce, np. świeży banan+ jabłko z morelą ze słoiczka i zawsze dodaję dwie łyżeczki śliwek ze słoiczka - ale się rozpisałam:-D)
spacer
13-14.00 obiad (zupka gotowana ok.200ml/ lub ze słoiczka 125g + 80g zmieszane
drzemka
17.00 cycek
20.00 kaszka Sinlac
spanie
23-24.00 cycek

w nocy różnie, nad tym nadal pracujemy, niestety zęby nam bardzo przeszkadzają:-D

do picia dostaje wode lub herbatkę, ale trudno mi powiedzieć ile wypija a ile wylewa bawiąc sie w picie;-)

Bardzo podoba mi sie ten schemat. Nasz wygląda podobnie:-)
8 pobudka i cyc
9-9.30 drzemka
11 kaszka-łyżeczką ok.120ml
11.30-13.30 spacer (spanko ok.1-1.5h)
14 obiadek z mięskiem ok.200ml
15.30 deserek (jabłuszko lub słoiczek)
16-17 spanko (czasem tylko 30min.)
17 cyc
19.30 troszkę kaszki (ok.50ml) i cyc
20 spanko

A w nocy.... MASAKRA cyc co 2, 3 godz. Dlaczego:confused2:

Do góry