reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzienny schemat jedzenia

Jak tak tu Was czytałam, to doszłam do wniosku, że jestem strasznie nieusystematyzowana. Magda ma chyba najbardziej ustalony schemat jak jest z Babcią, bo jak ja jestem w domu, to jakoś nam zawsze coś "wejdzie" w drogę. No i niestety Magda też jest nieprzewidywalna, bo czasem wtedy co powinna jeść, to nie chce a idzie spać i je 2 godziny później. No ale generalnie u nas wygląda to tak:
- 7-7.30 mleko ok. 150 ml
- drzemka ok. 9-10
- deserek ok. 10-11 (w zależności od snu)
- 12-12.30 mleko ok. 120-150 ml
- drzemka ok. 13-15 (tu śpi w miarę najdłużej bo z 1,5 godziny)
- 16-17 mleko ok. 120-150 ml
- drzemka ok. 18
- obiadek ok. 19
- kapiel
- sen od ok. 21
- ostatnie mleko podane przez sen - 23-24 (zależy jak ja idę spać)
No i zgapiłam od Was odzwyczajanie od nocnego jedzenia. Jeszcze niedawno Magda budziła się na papu ok. 4 rano, a teraz jak mi zaczyna jęczeć ok. 5 to wstaję i podaję picie. Na razie soczek, ale stopniowo przejdę na wodę jak już się przyzwyczai do picia w nocy zamiast jedzenia. No i budzi mi się potem dopiero gdzieś 7-7.30. Tak że ja też już praktycznie przesypiam całe noce. Żeby tak jeszcze móc bez przerwy pospać choć do 9tej. Ech, marzenie ściętej głowy.:-:)-D

reklama
Oto nasz już zmodernizowany schemat.

7-8 mleko 150ml
10-11 mleko 180ml
13-15 zupka+zupka z mięskiem ok 200g
16-17 mleko 150ml
19-19.30 sinlac 150ml+owoc
23-24 mleko 210ml

Blanes zapomniałaś ująć w schemacie kiedy Maks je schabowe ;-):-D

A tak serio to mam pytanie jakie owoce i w jakiej postaci (surowe czy gotowane/pieczone) podajesz z kaszką?

Szopka, nie pisałam bo wydawało mi się oczywiste, że je schabowe pomiędzy tymi wszystkimi posiłkami :-D:-D:-D.
Do kaszki daję mu przeważnie pół czasem cały słoiczek jabłka, jabłka z gruszką, lub jabłka z owocami leśnymi. Niedługo zacznę mieszać z bananem zamiast jabłka.

A tak serio to mam pytanie jakie owoce i w jakiej postaci (surowe czy gotowane/pieczone) podajesz z kaszką?

pozwolicie, że się wtrące:-)

my podawaliśmy do SINLACA ze słoiczków (teraz nie podajemy, ponieważ zmieniliśmy schemat i owoce dostaje wcześniej)

oto nasz ulepszony schemat:

7.00 cycek
drzemka
10.00 kaszka ryżowa lub kleik ryżowy na moim mleku z owocami (banan, guszka-świeże, lub jabłko gotowane, lub ze słoiczka - najcześciej mieszam kilka 2,3 owoce, np. świeży banan+ jabłko z morelą ze słoiczka i zawsze dodaję dwie łyżeczki śliwek ze słoiczka - ale się rozpisałam:-D)
spacer
13-14.00 obiad (zupka gotowana ok.200ml/ lub ze słoiczka 125g + 80g zmieszane
drzemka
17.00 cycek
20.00 kaszka Sinlac
spanie
23-24.00 cycek

w nocy różnie, nad tym nadal pracujemy, niestety zęby nam bardzo przeszkadzają:-D

do picia dostaje wode lub herbatkę, ale trudno mi powiedzieć ile wypija a ile wylewa bawiąc sie w picie;-)

Toska to u nas identiko :-)
Tylko że ja podaje na razie goły sinlac i goły słoiczek ( w zasadzie to wchodzi nam tylko pół).
Po 17 mam jeszcze drzemkę bo młody nie wytrzymuje do kąpieli i jest marudny strasznie.
No a w nocy, chulaj dusza....cycek o każdej porze, w każdej pozycji jak tylko młody sobie zażyczy. Nie mam ani siły ani ochoty z nim walczyć.
Niestety ok. 24-1 biorę go do łóżka i dalej film mi się urywa..... cycka daje ale ile je to nie wiem bo zasypiam.
Kiedy to się skończy.......:baffled:

A u nas jest tak:

6 cyc i tak od 7 spanko do 8
9 cyc
10.30-11 drzemka( pół godzinki)
12 cyc
14 spacer(drzemka 30-40 min)
15-16 cyc
18 zupka ( 1 słoiczek)+ herbatka
20 kąpiel i cyc
20.30 spanko( po pół godzinie pobódka, zwylke zasypia po pół godzinie z cycem oczywiście:( )
w nocy są jeszcze zazwyczaj dwie pobódki.
Od stycznia zamiast wieczornego cyca będzie kleik kukurydziany z mleczkiem( bo ja będę w pracy).

u nas
ok 7 cyc i spanko do 8 lub brak spanka
10-11 cyc
12-13 obiadek (ok 200g)
ok 16 cyc lub butla w zależności od sytuacji
ok 17:30 deserek ok 90-100g (chyba że była butla to nie zawsze wejdzie owoc i pomijamy deserek)
19-19:30 cyc + kaszka lub mleko z kleikiem
23-1 cyc
3-4 cyc
te posiłki o 16 i 17 są róźnie, czasem łączy się w jedno cyc+deserek wszystko zależy od pory obiadku
w międzyczasie daję soczki z wodą, bardziej dla rozluźnienia kupki, bo Misiu robi codziennie ale dość często go zapiera i się męczy przybierając kolor buraka ćwikłowego i wyciskając twardy "zajęczy bobek"
jak podajecie picie to podgrzewacie czy w temp pokojowej? Misiek nie chce nic nie podgrzanego chociaż trochę

reklama
pozwolicie, że się wtrące:-)

my podawaliśmy do SINLACA ze słoiczków (teraz nie podajemy, ponieważ zmieniliśmy schemat i owoce dostaje wcześniej)

oto nasz ulepszony schemat:

7.00 cycek
drzemka
10.00 kaszka ryżowa lub kleik ryżowy na moim mleku z owocami (banan, guszka-świeże, lub jabłko gotowane, lub ze słoiczka - najcześciej mieszam kilka 2,3 owoce, np. świeży banan+ jabłko z morelą ze słoiczka i zawsze dodaję dwie łyżeczki śliwek ze słoiczka - ale się rozpisałam:-D)
spacer
13-14.00 obiad (zupka gotowana ok.200ml/ lub ze słoiczka 125g + 80g zmieszane
drzemka
17.00 cycek
20.00 kaszka Sinlac
spanie
23-24.00 cycek

w nocy różnie, nad tym nadal pracujemy, niestety zęby nam bardzo przeszkadzają:-D

do picia dostaje wode lub herbatkę, ale trudno mi powiedzieć ile wypija a ile wylewa bawiąc sie w picie;-)

Bardzo podoba mi sie ten schemat. Nasz wygląda podobnie:-)
8 pobudka i cyc
9-9.30 drzemka
11 kaszka-łyżeczką ok.120ml
11.30-13.30 spacer (spanko ok.1-1.5h)
14 obiadek z mięskiem ok.200ml
15.30 deserek (jabłuszko lub słoiczek)
16-17 spanko (czasem tylko 30min.)
17 cyc
19.30 troszkę kaszki (ok.50ml) i cyc
20 spanko

A w nocy.... MASAKRA cyc co 2, 3 godz. Dlaczego:confused2:

Do góry