reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Baśka, KAŻDY wczesniek powinien byc pod opieką neurologa.
Naurolog powinien sprawdzić czy nie dziecko nie problemów z napięciem mięśniowym i asymetrią - to przede wszystkim.
Pamiętaj, że każdy wcześniak do ukończonego 2 r.ż. powinien byc oceniany wg wieku skorygowanego a nie urodzeniowego.
Córcia Twojej kuzynki ma wiec nie 10 lecz 7,5 mies. Na wstawanie ma jeszcze czas.
Pytanie czy mala obraca się prawidlowo i czy pełza wg prawidłowego wzorca.
Drobniejsza może być, to faktycznie przypadłośc prawkie kazdego wcześniaka.

reklama
35 tc - więc jej wiek korygowany to około 9 miesięcy. Mój synek też z 35 tc, zaczął siadać i wstawać właśnie około 10 miesiąca życia, do tego czasu nie potrafił praktycznie nic, nawet obroty średnio. Ale pod tym względem każde dziecko jest inne, a wcześniaki to już w ogóle mają własny harmonorgam. Z tym, że my chodziliśmy na rehabilitację i myślę, że pomogła. Na pewno warto żeby dziecko widział specjalista. Czy zaraz po urodzeniu mała nie była skierowana do poradni neurologicznej? Zwykle wypisują jak dziecko zaczyna chodzić i nie ma żadnych innych problamów. A co pediatra na to? Choć z doświadczenia wiem, że pediatrzy są mało wyczuleni na tym punkcie, jakbym sama nie powalczyła o skierowanie to do dziś bym słyszała, że jest ok, choć jak synka zobaczyli w poradni rehabilitacyjnej to pytali co synek więcej umie (a oczywiście pokazał 100% swoich możliwości na 8 miesięcy czyli leżenie i brak zainteresowania czymkolwiek).
Jendym słowem - dziecko nie musi umieć tego czy tamtego w wieku 10 miesięcy, ale warto żeby ktoś mu się przyglądał i reagował jeśli będzie taka potrzeba.
A z tym, że wygląda na pół roczku to pod względem ruchowym czy wagi? Właściwie 35 tc to dziecko prawie donoszone, jeśli nie miała hipotrofii to mogła urodzić się z wagą nawet 2,5 kg, więc jeśli znacząco odbiega od siatek centylowych to też warto byłoby poszukać przyczyny.

Ostatnia edycja:
Dziękuję kochane trochę się uspokoiłam ale nie do końca ponieważ z tego co wiem ona z mała nigdzie nie jeżdzi do żadnego specjalisty jedynie co to do pediatry w przychodni:dry:a wygląda na pół roczku z wagi a ruchowo no cóż widziałam ją z jakąś godzinkę i muszę stwierdzić ze mój syn w jej wieku był bardziej ruchliwy nawet jak wiek miał 7 czy ileś tam miesięcy dlatego mnie to zaniepokoiło i napisąłam.cały dzień myślę o tym dziecku ja nie mam doświadczenia bo mam jedno ale naprawdę co do dzieci jestem nadwrażliwa bardzo:baffled:a jeśli chodzi o pediatrę to ta lekarka nie zbyt dobra ja z moim synem do niej chodziłam i zmieniłam ją bo baba kompletnie nie nadaję się do leczenia dzieci.nic nie wiem czy miała jakies skierowanie czy coś bo ja z nia tak wczesniej kontaktu nie miałam większego.

Ostatnia edycja:
Hej, no te mi się wydaje, że z wagą dużo odbiega,ale każde dziecko jest inne. Znam przypadek dziecka urodzonego w 36 tyg (pod koniec, które) ważyło po urodzeniu ok 2500 a teraz ma niecałe 6 mies i wazy 9 kg albo już więcej, a znam i taki, gdzie donoszone dziecko w wieku pół roku ważyło 6,5 kg...i Jedno i drugie mieści się w normie...
Moja ma 8 mies, korygowanych 5 i waży tylko 6 kg, ale startowała z wagą 1000 gram.

Moim zdaniem dziecko twojej kuzynki powinno po wyjściu ze szpitala zostać skierowane do neurologa.

hej dziewczyny mam do was pytanko otóż mój Kacper jest bardzo ruchliwym dzieckiem wręcz nadpobudliwym wchodzi na wszystkie szafki zrzuca karnisze ( nie mam już klamek w oknach bo sam sobie je otwiera:/) w piątek idę do psychologa poradzić się jak mam z młodym postępować ale zaciekawiło mnie to iż dziś jak byłam po skierowanie u lekarza pierwszego kontaktu pani dr powiedziała mi że bardzo dużo dzieci urodzonych przedwcześnie jest nadpobudliwych, ma problemy z koncentracją itd. Jak to jest u waszych maluszków?? czy też wszędzie ich pełno?? Pytam się bo pierwszy raz usłyszałam teorię że przez wcześniejszy poród dziecko może być zbyt ruchliwe,słyszałam już różne komentarze pod swoim adresem że to moja wina że Kacper taki jest że mu za dużo pozwalam albo stosuję złą dietę.

Magdziek, oczywiscie, ze tak jest.
Niestety przedwczesny poród, tony antybiotyków, niedotlenienie , wylewy itd nie pozostaja bez wpływu.
Ślad najczęściej niestety zostaje. Pewna znana pani neurolog stwierdziła jakieś 2 -3 lata temu w wywiadzie telewizyjnym, ze nie zna zadnego wczesniaka bez jakichkolwiek zaburzeń. B mnie to wtedy oburzyło (to jeszcze byl etap negacji u mnie;-) ) atrząc jednak choćby na skrajne i głębokie wczesniaki na naszym forum, to kazde z nich ma jakis problem. Jesli nie wyjdzie we wczesnym dzieciństwie, to objawi sie później w szkole w postaci róznych "dys".

Franiowa mamo dziękuję bardzo za odpowiedź troszkę mnie uspokoiłaś aczkolwiek dalej mam mętlik w głowie mam nadzieję że po wizycie u psychologa coś więcej się wyjaśni zastanawia mnie jeszcze czy w takim przypadku powinnam się też udać na kontrolę do neurologa ?? w sumie i tak mamy się zgłosić ale dopiero za jakieś 6 msc może watro tą wizytę przyśpieszyć??

Nie wiem czy do neurologa. Tak naprawdę potrzebny jest bdb zespół terapeutyczny, który oceni, co jest problemem dziecka. Zaspół a więc m.in pedagog+psycholog. No i najważniejsze potem jest ustalenie programu terapeutycznego, bo sama diagnoza to sztuka dla sztuki. Trzeba wiedziec jak pomóc dziecku.

Franiowa mamo a czy może orientujesz się czy warto iść do tej kliniki wczesnej interwencji psychologicznej w IMiD?? pamiętam że Ty jezdziłaś z Frankiem do instytutu to może wiesz coś na temat tej poradni??

reklama
Akurat psychologa tam nie zaliczaliśmy;-) Ale generalnie mam same dobre doświadczenia z lekarzami z IMiDu:) Spróbuj, co ci szkodzi?..

Do góry