reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

jak urodzilam Adasia to Maciek byl juz objety wczesnym wspmaganiem i jak w tam sie dowiedzieli ze nastepny wczesniak to rehabilitantka Macka powiedzial ze jak bede mogla to zebym przyjechala z Adasiem to go zobacza...wiec jak mial ok 6 tyg zabralam go na reh Macka i panie na lewo( bo bez sierowania go ogladnely i powiedzialy gdzie bedzie problem i zeby juz sie zglosic ze skierowaniem ....zreszta im mlodsze dziecko tym latwiej jest pracowac bo jeszcze sobie nie rekompensuje swoich nieumiejetnosci...latwiej wycwiczyc prawidlowe postawy

bo z Mackiem do neurologa trafilam jak mial prawie 3 miesiace bo wtedy dali skierowanie bo nie wiedzialam aby walczyc wczesniej

reklama
Nam kazano na pierwszą wizyte u neurologa stawic sie miesiąc po wyjściu za szpitala. Franiu wtedy miał 1 mies 3 tyg wieku skorygowanego. Dr od razu zadecydowała o odroczeniu szczepień, Vojta juz i tak leciała.

U nas było tak, że gdyby nam szpital nie umówił wizyty tak szybko (miesiąc po wyjściu ze szpitala) to na NFZ mielibyśmy za pół roku. Neurolog nie widziała przeciwwskazań do szczepień. Dla własnego spokoju poszliśmy jeszcze prywatnie do innej pani doktor. Też kazała szczepić. Mamy już za sobą jedną skojarzoną, za 2 tyg jedziemy na drugą dawkę.

czesc dziewczyny :) jestem tu nowa mialam termin na marzec dokladnie na 01.03.2012 (uczestnicze w watku marcowki 2012) coreczka urodzila sie 2 miesiae wczesniej w 31 tygodniu 01.01.2012 z masa 1950 g i 45 cm oddychla sama (wczesnie bralam desawen) wydawalo sie ze wsyztsko z nia dobrze bya w inkubatorku dostawala mala losc tlenu 4 % miala zla morfologie dotaczana krew w 15 dobie zycia wszytsko z nia dobrze silna dziewczynka teraz ma 1,5 miesiaca gowke dzwiga pupcie podnosi ae morfologa znowu spadla :( mialam skierowanie do szpitala bylam wlasnie wczoraj (juz) kolejne badanie krwi i wyszlo ze wynii sie poprawily i niewymaga hospitaizacji ulzylo i strasznie :) mam jej podawa leki witamin i kotrolowac ta morfoogie ;) pisze do was bo mam pierwszy raz doczynieenia z wczsniakiem mam jeszcze jedno dzidzi synka 4,5 ate urodzonego w terminie :) jestem zielona co mnie czeka z wczesniakiem :( oz mi pomozecie ;) narazie m kontrole z nia u pedriary neonatologa i okulisty na koniec marca mam wizyte u larngologa kontrola sluchy tzn widzi i slyszy :) wczoraaj mialam robione usg glowki i brzuszka wsyztsko w porzadku :) jedyne co mnie niepkoi to ta anemia :(

Ostatnia edycja:
Witaj Bożenka:)
Anemia to norma u wczesniaków. Nie wiem czy cie to pocieszy, ale u mojego franka walczyliśmy z nią ok 20 mies
Teraz nie mysl za dużo, planuj max 1-2 mies na przód, i ciesz się:)
Kornelka cudnie dala rade:)

Polecam żelazo dwiwartościowe FerroSanol, przysfaja sie lepiej niz polskie III wartościowe np FerrumLek
do tego oczywiście krwiotwrcze wg zalecień lekarza

Ile transfuzji malutka miała?
Dostawała EPO?

FraniowaMama mala miala tyko jedna w 15 dobie zycia poniej sie ozywila :) w 18 dobie wyszlysmy do domku wsyztsko bylo dobrze do ostatnich badan alee naszczescie te z dzisiaj sie poprawily :) dostaje zelaz kwas foiowy i cebion + czywiscie witamine D juz wiem ze z wczesniakami roznie bywa jeden miesiac dobrze i nagle cos wychodzi na dzien dzisiejszy mala wazy 3320 g :) i 48 cm :) gdyby nie ta morfologia bylo by wszystko dobrze :) ale z drogiej stroy mala wogle niewglada na anemiczne dziecko jest silna ladnie ssa nic sie jej nieulewa niewymiotuje jedyne co to ma wzdecia straszne no i mialysmy problem z kupa ale to przez sztuczne mleko boje sie o nia bo to moja ksiezniczka kochana mautka taka calieczka :) ale ciesze sie e jest jaka jest sama oddychala dawala rade z ssanie oczywisice lepiej ssala po dotoczeniu krewki ale wczsnie i tak niebylo zle

Hej Dziewczyny!
Jestem Mamą wcześniaczka - hipotrofika. Przyjmiecie mnie do dyskusji? :)
Mam prawie 8 tygodniowego synka Mateuszka. Urodził się w 36 tygodniu ciąży, ale miał wiele cech wcześniactwa i na dodatek był za mały w stosunku do wieku ciążowego :( (2300 gr, 41 cm). Troszkę czasu spędził w inkubatorze, a teraz już od ponad miesiąca jest ze mną w domku.
I szczerze mówiąc mam pewne wątpliwości........ I chciałam się Wam trochę pożalić :) a trochę podpytać o opinie Was doświadczonych wcześniaczych Mam :)
Chodzi o to, że pod względem fizycznym Mateuszek rozwija się prawidłowo. Od początku nie miał problemów (dostał 10 pkt) i nie ma ich do teraz. Ładnie przybiera na wadze, rośnie, badaliśmy słuch, wzrok, byliśmy u neurologa. Wszystko super. Martwi mnie jednak jego rozwój "społeczny"...... Zaobserwowałam, że Mateusz patrzy wszędzie tylko nie na mnie :( Choćbym nie wiem jak do niego przemawiała i nie wiem jak go trzymała to i tak preferuje sufit niż Mamę :( Jak to było z Waszymi dzieciaczkami? Kiedy zaczęły przyglądać się twarzom? Bo o naśladowaniu mimiki czy o pierwszym świadomym uśmiechu to już nie wspomnę... :( Dziewczyny, a może jestem Matką - panikarą? Może Mateuszek ma jeszcze czas, żeby zacząć na nas patrzeć? Niedługo będę to konsultować z pediatrą, bo mamy rutynową wizytę, ale chciałam poznać Waszą opinię w tej kwestii. Dziękuję z góry za wszystkie opinie! Pozdrawiam serdecznie!
Marysia

Witamy nową Mamusię wcześniaczka!
Myślę, że najlepiej będzie jak porozmawiasz z pediatrą, ale wydaje mi się, że na razie nie masz się co martwić. Twój synek urodził się w późnym tygodniu ciąży, z bardzo dobrą punktacją, waga trochę mała, ale bez przesady (2500g to już dziecko o normalnej masie, Mateuszek urodził się przed 37 tygodniem ciąży, a są to tygodnie gdy dziecko najbardziej przybiera i pewnie w ten tydzien osiągnąłby tę wagę). Skoro ma niecałe 8 tygodni to ma jeszcze czas, bo jego wiek koryguje się o cały miesiąc.
Mój synek zaczął interesować się zabawkami jak miał około 4 miesięcy a twarzami jeszcze później.

Bardzo dziękuję za odpowiedz :) Zdaję sobie sprawę, że troche panikuję i że mój problem w porównaniu z Waszymi to tak naprawdę pestka. Ale strasznie martwię się o tego mojego szkraba.... Chodzi też o ten "pierwszy raz" tzn jeśli zobaczę, że coś się zmienia w sensie społecznym, to potem będzie mi łatwiej zaakceptować, że Mateuszek rozwija się troszkę wolniej, bo bedę miała świadomość, że wcześniej czy póżniej osiągnie poszczególne umiejętności skoro osiągnął poprzednie. Troszkę zakręciłam wiem :) Chodzi o to, że czułabym się zdecydowanie lepiej gdybym widziała, ze pozytywne zmiany są, już pal licho kiedy nastąpią :)
Majka, bardzo pocieszyło mnie to co napisałaś jak chodzi o zabawki i twarze, bo wszędzie naczytałam się, że dziecko preferuje ludzką twarz i skupia się na niej w pierwszej kolejności i to mnie niezle nastraszyło.....
Bożenka, mogę Ci potwierdzić, że anemia u wcześniaków to norma. Tak mi powiedzieli w szpitalu. Trzeba ją po prostu zaakceptować i dzielnie z nią walczyć.

Ostatnia edycja:
reklama
Bożenko, napisz dokładnie jakie wyniki ma maleństwo - HGB i RBC. Czy lekarz zlecił zbadanie ferrytyny, lub TIBC, UIBC?

Stranalandia, najważniejsze zeby Mateuszek był w stanie skupic wzrok na czymkolwiek. Maluchy widzą inaczej niz my, dlago poczatkowo najłatwiej im skupić wzrok na wzorach czarno-białych (nie widza w kolorze). Zrób prosty eksperyment - dużą kartkę zamaluj w szachownice czarno-białą, albo narysuj gruba czarna spiralę. Jak pisała Majka narazie mały nie musi skupiac wzroku na tobie.
Co wazne - mateuszek miał cięższy start niż jego rówieśnicy. Na pewno przez jakiś czas musisz mu odejmować miesiąc od jego wieku urodzeniowego . Wierzę, że to odejmowanie długo nie potrwa:)
I - ciesz się maleństwem. Po prostu ciesz się. JEST DOBRZE:tak:

Dziewczyny, nie wiem czy już widziałyście - zmiany w wysokości swiadczenia pielęgnacyjnego:
MPiPS: świadczenia pielęgnacyjne wyższe, ale tylko dla rodziców

Do góry