reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Nie ma za co.
Kazda z nas jest na początku bardzo zagubiona i nie wie, w którą stronę pójść.
Spokojnie pytaj o wszystko. Pomożemy jak możemy:)
każda z nas przez to przechodziła.

reklama
Żelazo?

Dziewczyny, zespół złego wchłaniania - nie kojarze, żeby któres z naszych dzieci miało badania w tym kierunku, ale może sie myle?

Majka, gdzie i jakie - opisz wszystko dokładnie pliz.
Co było wskazaniem?

Edit:
ino nie mała waga, bo to chyba wszystkie wczesniaki (te mniejsze) mają.

Ostatnia edycja:
Byliśmy teraz w grudniu na kolejnej kontroli w poradni gastroenterologicznej (Poradnia Gastroenterologiczna dla Dzieci, przy M. Skłodowskiej-Curie) i dostaliśmy skierowanie do szpitala na badania. W naszym przypadku problemem jest to, że Adaś nie rośnie, choć je normalnie - tyle ile dziecko w jego wieku powinno jeść. Był już tuczony Fantomaltem czy oliwą/masłem do każdego posiłku i efekty marne - 3 kg poniżej siatki centylowej.
Usłyszałam, że tak dużej niedowagi nie tłumaczy samo wcześniactwo i hipotrofia. Możliwe, że jest to sprawa ukrytej, nie dającej żadnych objawów poza brakiem przybierania na wadze, alergii pokarmowej, celiakii, problemów metabolicznych. To mają sprawdzić.
Na pewno mają w planach biopsję dwunastnicy, żeby potwierdzić lub wykluczyć celiakię.

Tak z trochę innej strony mi przyszło do głowy - pisałaś na wątku Frania, że u Was wskazaniem do takich badań są możliwe problemy z jelitami. Franek miał ostatnio rotawirusa. Jak my byliśmy na rotawirusa w szpitalu lekarze zasugerowali nam żeby czasowo zmienić mleko modyfikowane na takie z mniejszą zawartością laktozy, bo podobno przy rotawirusie czasem wykształca się wtórna nietolerancja laktozy. Teraz wróciliśmy już do Bebilonu.

Franc wagowo łapie sie na 3 centyl nawet, ino wzrostem głęboko poniżej siatki jest. Ale tu przyczyną może byc niedoczynnośc tarczycy. Zespół złego wchłaniania zasugerowała nasza lekarka, bo Franc ma od samego poczatku problemy z jelitami i kupami. Albo sa takie tłuste, twarde albo sam śluz. Po kazdej infekcji jego jelita bardzo długo dochodza do siebie.
Jesli chodzi o mleko, to wiesz, on ma 2,5 roku już, ciągle jest na modyfikowanym. nadal nie mam odwagi wprowadzić mu krowiego. Zresztą jak, skoro on w nocy ciagle je (niestety). Ale i tu nie mam sumienia odstawiac mu karmien nocnych, bo przy jego wadze piórkowej..o wzroście nie wspomnę.
mały miał juz badania metabliczne w 8 mies, są ok. Niemal rok temu mial panel pokarmowy i wziewny i tu cuda pani, bo dostałam tylko wynik: 1 w pokarmówce, bez wyszególnienia na co. Ale 1 to nieduzo.

Na świętach spotkaliśmy sie z moja kuzynką. jej synek ma 8 mies.
Franc nosi ubranka na 80/86, Kajtuś na 86 cm
jest cięższy od Franka od 1 kg! Wygladali jak rówieśnicy!
Fakt że duży chłopczyk, ale miałam oczy jak 5 zł.
Na zdjęciach tego nie widac, ale z franca naprawde jest drobnica.

Poradnia przy C-Skodowskiej to ta przy szpitalu chirurgicznym dla dzieci?

Nie wiem czy przy szpitalu chirurgicznym - tu mi się najbardziej Traugutta kojarzy, a to w innej części miasta. Ta poradnia jest przy Klinikach, niedaleko Zoo. Jest jeszcze druga we Wrocławiu poradnia gastroenterologiczna dla dzieci - w Szpitalu przy Kamieńskiego (jakbyś potrzebowała namiary to daj znać).

Wiem, że Franek też drobniutki.
Adaś z kolei wzrost jeszcze jako tako, poniżej siatki, ale najgorzej nie jest. Wpisane ma 70 cm, ma trochę więcej, ubranka na 74 cm. A wagowo dużo odstaje i właściwie zawsze odstawał.

Ja też Adasia karmię jeszcze w nocy (piersią), choć lekarze mają na ten temat różne zdanie. Jedni twierdzą, że jak dziecko chce jeść to niech je. Ale w tej właśnie poradni spotkałam się z opinią, że jak dziecko zje w nocy to mniej zje w dzień i że mam nocą nie karmić. Powiem szczerze - ja mam do tej teorii sceptyczne podejście i teraz karmię w nocy bo zauważyłam, że nie ma to najmniejszego wpływu na apetyt Adasia w dzień.

Tak się zastanawiam czy jeśli chodzi o diagnozowanie zespołu złego wchłaniania nie byłoby możliwe wykonanie takich badań bez pobytu szpitalnego? Nie znam się na tym.
U nas na pewno chcą więcej sprawdzić - bo jak na razie Adaś żadnych badań nie miał.

Dziewczyny,

a jak wasze Szkraby przybierały na początku? Bo moja malutka zrobiła w 5 tygodni 1200 gram i usłyszeliśmy od lekarza, że przyrost jest ponadprzeciętny. Mam nadzieję, że malutka nadal będzie tak gonić.

reklama
U Frania była nędza z wagą. 1200 gr na 5 tyg to jak u zdrowych dzieci. Dzieci urodzone o czasie mają chyba norme 1 kg/mies. Do roku tak, potem zwalniaja oczywiście.
Jak Franiu miał pół roku ważył 5 kg z groszami. Na roczek mały ważył bodaj 7800.
A ile wazy teraz Twoja córcia?

Do góry