reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

witajcie,

dopiero teraz zauwazylam watek o wczesniaczkach:zawstydzona/y:...i pragnelabym do was dolaczyc...jestem mama wczesniaczka-urodzonego w 30 tc. dzisiaj moj synus skonczyl 3 m-ce i wszystko jest w jak najlepszym porzadku:tak:

reklama
Może tutaj mi ktoś doradzi.
Pisałam już na wątku o mleczkach, ale jeszcze raz się zapytam.
Otóż od miesiąca zaczęłam dokarmiać synka mleczkiem modyfikowanym, najpierw Nan 1, a teraz Nan 2, i od dłuższego czasu mały robi rzadko kupki. Raz na tydzień i w dodatku są bardzo twarde. Ostatnio nawet zauważyłam smużkę krwi i nie wiem jak mu pomóc. Pija codziennie herbatki dostaje też już jedzenie ze słoiczka.
Może za wcześnie podałam mu to mleczko Nan2? A może trzeba iść z tym do pediatry?
Proszę podpowiedzcie mi co mam robić o się zaczynam martwić:-(

Witaj Alexandra:)

Monik, ja Franiowi wprowadzałam wszystkie nowosci zgodnie z wiekiem korygowanym, nie urodzeniowym - takie miałam zalecenie naszej dr z IMiDz. Z kupkami u nas tez był duzy problem, ale to z powodu leków. Ppros fizjoterapeute żeby nauczył Cie masazu brzuszka, proś tez zawsze, żeby małemu fachowo wymasowali brzuszek. Traw to kilka minut. Wypróbuj tez deserku ze śliwek i soczku ze sliwek - działają cuuuuda:)
A mleko wprowadzałas stopniowo?

Dzięki Franiowa Mamo że odpisałaś. Na Ciebie zawsze można liczyć:tak:
Mleczko wprowadzałam stopniowo, zresztą nadal podaję najpierw pierś a potem modyfikowane. Brzuszek małemu masuję otwartą dłonią w stronę wskazówek zegara, tak kiedyś pokazał mi pewien lekarz przy starszej córeczce.
Jutro kupię te śliwkowe przysmaki może one nas poratują;-)

amorzka krwi to moze byc dlatego ze robi twarde kupki i podraznił sobie te okolice...a długo juz pijecie 2 bo moze napoczatek organizm musi sie przyzwyczaic...w sumie to do konca nie wiem co doradzic bo Adasiowi wprowadziłam nan 2 jak mial 4 miesiace i było wszystko ok

Mleczko pije już od miesiąca i tylko jedną puszkę dałam jedynki. Może za szybko przeszłam na dwójkę?
Dzisiaj mały jest bardzo rozdrazniony i sprawia wrażenie że boli go brzuszek. Nie ma apetytu i nie chce pić.
Chyba jednak odwiedzenia jutro pediatrę.

Monik, myślę że nie zaszkodzi odwiedzić z tym lekarza. Mój synek jak był sporo mniejszy też miał zaparcia. Usłyszałam od pediatry, że kupka raz na tydzień to jest jeszcze w granicach normy, ale u nas nie były to bardzo twarde kupki. Odkąd zaczęłam synkowi podawać inne rzeczy niż tylko mleko, co jednocześnie zbiegło się z odstawieniem żelaza, to problem sam zniknął. Śliwki też dobrze działały.
Jeśli chodzi o wprowadzanie nowego mleka to raczej problem nie jest w tym, że za szybko - mój zaczął pić Bebilon 2 jak miał 6 miesięcy i 1 tydzień. Jedno co to może dla dziecka za szybkie okazało się przejście z 1 na 2 (u nas stopniowe wprowadzanie trwało około 3 tygodni).
Wiem, że każde dziecko inaczej reaguje, ale u nas po prostu mleko Nan zupełnie się nie sprawdziło (PreNan). Synek wyraźnie źle się po nim czuł, ulewał, płakał z bólu brzuszka i niestety znów stopniowo musieliśmy wracać do Bebilonu. Może i u Was to jest przyczyną?

Zadzwoniłam wczoraj do siostry a ona zadzwoniła do swojej koleżanki która jest pediatrą i poleciła podawać Lactulosum, mam też wrócić z powrotem na mleczko 1 i jak kupki się unormują to pomału wprowadzać 2. Mówiła że to jeszcze nic strasznego jak kupki są raz na tydzień.
Wczoraj wieczorem dałam Juniorkowi soczek śliwkowy z tym syropkiem na kupkę i NIC:cool:
Czekamy dalej

Może tutaj mi ktoś doradzi.
Pisałam już na wątku o mleczkach, ale jeszcze raz się zapytam.
Otóż od miesiąca zaczęłam dokarmiać synka mleczkiem modyfikowanym, najpierw Nan 1, a teraz Nan 2, i od dłuższego czasu mały robi rzadko kupki. Raz na tydzień i w dodatku są bardzo twarde. Ostatnio nawet zauważyłam smużkę krwi i nie wiem jak mu pomóc. Pija codziennie herbatki dostaje też już jedzenie ze słoiczka.
Może za wcześnie podałam mu to mleczko Nan2? A może trzeba iść z tym do pediatry?
Proszę podpowiedzcie mi co mam robić o się zaczynam martwić:-(

Ja mam wrazenie, ze to alergia. Być moze nie toleruje mm. Spróbuj podać gruszkę.

Mam takie pytanie. Gdzie i za ile można kupić ta dużą piłkę do ćwiczeń ???

reklama
Do góry