reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Kunda mam znajome których dzieci też nie wymagały rechabilitacji,ale miały inne problemy np.dermatologiczne,z układem oddechowym i bez niczego dalej mają orzeczenia.Wszystko zależy od lekarza.Nasza pani doktor też nie chciała nam wypełnić wniosku bo i po co przecież mała wyrosła z wcześniactwa ale się uparłam i wystawiła.Zobaczymy co będzie dalej.

reklama
Dziewczyny prosze powiedzcie mi o co chodzi z wzmozonym napieciem miesniowym u wczesniakow, czym sie charakteryzuje i jak rozpoznac. Moj synek bardzo lubi sie przeciagac napinajac przy tym miesnie i wydaje z siebie takie smieszne odglosy jakby burczenia i czesto przy tym odgina silnie glowke do tylu. Nie wiem czy powinnam sie tym martwic pytalam o to lekarza ale on stwierdzil ze wczesniaki tak maja.

Dziewczyny prosze powiedzcie mi o co chodzi z wzmozonym napieciem miesniowym u wczesniakow, czym sie charakteryzuje i jak rozpoznac. Moj synek bardzo lubi sie przeciagac napinajac przy tym miesnie i wydaje z siebie takie smieszne odglosy jakby burczenia i czesto przy tym odgina silnie glowke do tylu. Nie wiem czy powinnam sie tym martwic pytalam o to lekarza ale on stwierdzil ze wczesniaki tak maja.
TYSKA nie tylko wczesniaki mają wzmozone napiecie mięsniowe.Moja córeczka urodziła się w 39 tyg ciąży z wagą 3900,dostała 10 p a mimo to miała to napięcie,wykryte dopiero w 8 m bo nie była z tzw.grupy ryzyka (wczesniactwo,niska waga urodzeniowa,niedotlenienie przy porodzie) i tak jak Twój synek pręzyła się wyginała w literkę C w drugim miesiacu zaczęła się obracać na jedeną stronę właśnie napinając się a ja głupia myslałam ze jest taka silna:crazy::crazy:
Mojej szwagierki synek urodził się w 34 tyg ciąży ma teraz 7 miesięcy nie miał i nie ma żadnych problemów,potroiłjuż swoją wagę urodzeniową a ważyl 2200.
TYŚKA jezeli cokolwiek Cie niepokoi u synka poproś skierowanie do neurologa bo tylko neurolog może postawić własciwą diagnozę.

zgadzam sie z anek m-im wczesniej zaczniecie rehabilitacje tym lepiej.
jeden z moich blizniakow ma napiecie miesniowe,napina sie zaciska dłonie ,prostuje raczki nóżki.chodzimy na rehabilitacje od 2 miesiaca i jest z każdym tygodniem coraz lepiej.
a i zastanów sie nad zmiana pediatry bo jesli ty mówisz lekarzowi że cie cos martwi a on to olewa to nie jest dobrym lekarzem!
pozdrawiam

rozmawialam z pania dyr i eeg biofedbeck wyszlo tak jak normalne i Maciek zostal zakwalifikowany bo terningu zaczynamy pod koniec miesiaca bo niestety wczesniej ja nie moge. W kazdym razie te zmiany sugeruja ze macko moze miec dyslekcje wiec dla mnie ok wole to niz padaczeke
ponadto zostalismy poproszeni o zgode na udostepnienie wizerunku Macka na targach i konferencji dla osob niepelnosprawnych z logopedi wiec sie zgodziłam a co pani tez chce go wziasc na pokaz zajec logopedeycznych...moze cos dobrego z tego wyniknie

Ja wpadam Wam powiedzieć że jedziemy w poniedziałek na turnus rehabilitacyjny do szpitala na 3 tyg:baffled: Z jednej strony sie cieszę a z drugiej: ja chora, Zuza jeszcze na antybiotyku po zapaleniu gardła. na weekend do domu zjechac nie można chociaż w sob i niedziele nie ma zabiegów:sorry2: Ale zobaczymy.
Kunda super że eeg dobre;-)

Kunda, super wieści!:-)

Mamita, gdzie jedziecie na ten turnus?

Dziewczyny, czy
1. badałyście swoim dzieciaczkom poziom TSH i LH po wyjściu ze szpitala?
2. wasze dzieci miały problem z podwyższoną fosfataza zasadową? (Franek ma 650:no:)

W poniedziałek idę z nim do laboratorium szpitalnego na gazometrie (mamy zrobić 2 w odstępie godziny) i tak się zastanawiam, żeby od razu sprawdzić TSH i LH..

reklama

Tyska, WNM rozpoznajesz właśnie po tym, że dziecko się odgina, trzyma "pieknie" głowę w leżeniu na brzuchu (Franek w wieku 0 miał podpór jak dwumiesięczny niemowlak... co oczywiście było patologią), poza tym mój księciuniu wyginał się w piękne S - głowa w rawo do góry, nogi i biodra w lewo. Asymetria ułożeniowa przeszła po 1,5 mies rehabilitacji, nadal walczymy z reklinacją i asymetrią głowy.
Reklinacja głowy jest skutkiem róznicy napięć mięśniowych - wysokiego NM po stronie grzbietowej i niskiego NM po stronie brzusznej, stąd owo odginanie głowy. Rehabilitacja ma za zadanie wyrównać napięcia.
Idź do DOBREGO neurologa. On zaleci odpowiednią rehabilitację.

Do góry