reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Kunda mam znajome których dzieci też nie wymagały rechabilitacji,ale miały inne problemy np.dermatologiczne,z układem oddechowym i bez niczego dalej mają orzeczenia.Wszystko zależy od lekarza.Nasza pani doktor też nie chciała nam wypełnić wniosku bo i po co przecież mała wyrosła z wcześniactwa ale się uparłam i wystawiła.Zobaczymy co będzie dalej.

reklama
Dziewczyny prosze powiedzcie mi o co chodzi z wzmozonym napieciem miesniowym u wczesniakow, czym sie charakteryzuje i jak rozpoznac. Moj synek bardzo lubi sie przeciagac napinajac przy tym miesnie i wydaje z siebie takie smieszne odglosy jakby burczenia i czesto przy tym odgina silnie glowke do tylu. Nie wiem czy powinnam sie tym martwic pytalam o to lekarza ale on stwierdzil ze wczesniaki tak maja.

Dziewczyny prosze powiedzcie mi o co chodzi z wzmozonym napieciem miesniowym u wczesniakow, czym sie charakteryzuje i jak rozpoznac. Moj synek bardzo lubi sie przeciagac napinajac przy tym miesnie i wydaje z siebie takie smieszne odglosy jakby burczenia i czesto przy tym odgina silnie glowke do tylu. Nie wiem czy powinnam sie tym martwic pytalam o to lekarza ale on stwierdzil ze wczesniaki tak maja.
TYSKA nie tylko wczesniaki mają wzmozone napiecie mięsniowe.Moja córeczka urodziła się w 39 tyg ciąży z wagą 3900,dostała 10 p a mimo to miała to napięcie,wykryte dopiero w 8 m bo nie była z tzw.grupy ryzyka (wczesniactwo,niska waga urodzeniowa,niedotlenienie przy porodzie) i tak jak Twój synek pręzyła się wyginała w literkę C w drugim miesiacu zaczęła się obracać na jedeną stronę właśnie napinając się a ja głupia myslałam ze jest taka silna:crazy::crazy:
Mojej szwagierki synek urodził się w 34 tyg ciąży ma teraz 7 miesięcy nie miał i nie ma żadnych problemów,potroiłjuż swoją wagę urodzeniową a ważyl 2200.
TYŚKA jezeli cokolwiek Cie niepokoi u synka poproś skierowanie do neurologa bo tylko neurolog może postawić własciwą diagnozę.

zgadzam sie z anek m-im wczesniej zaczniecie rehabilitacje tym lepiej.
jeden z moich blizniakow ma napiecie miesniowe,napina sie zaciska dłonie ,prostuje raczki nóżki.chodzimy na rehabilitacje od 2 miesiaca i jest z każdym tygodniem coraz lepiej.
a i zastanów sie nad zmiana pediatry bo jesli ty mówisz lekarzowi że cie cos martwi a on to olewa to nie jest dobrym lekarzem!
pozdrawiam

rozmawialam z pania dyr i eeg biofedbeck wyszlo tak jak normalne i Maciek zostal zakwalifikowany bo terningu zaczynamy pod koniec miesiaca bo niestety wczesniej ja nie moge. W kazdym razie te zmiany sugeruja ze macko moze miec dyslekcje wiec dla mnie ok wole to niz padaczeke
ponadto zostalismy poproszeni o zgode na udostepnienie wizerunku Macka na targach i konferencji dla osob niepelnosprawnych z logopedi wiec sie zgodziłam a co pani tez chce go wziasc na pokaz zajec logopedeycznych...moze cos dobrego z tego wyniknie

Ja wpadam Wam powiedzieć że jedziemy w poniedziałek na turnus rehabilitacyjny do szpitala na 3 tyg:baffled: Z jednej strony sie cieszę a z drugiej: ja chora, Zuza jeszcze na antybiotyku po zapaleniu gardła. na weekend do domu zjechac nie można chociaż w sob i niedziele nie ma zabiegów:sorry2: Ale zobaczymy.
Kunda super że eeg dobre;-)

Kunda, super wieści!:-)

Mamita, gdzie jedziecie na ten turnus?

Dziewczyny, czy
1. badałyście swoim dzieciaczkom poziom TSH i LH po wyjściu ze szpitala?
2. wasze dzieci miały problem z podwyższoną fosfataza zasadową? (Franek ma 650:no:)

W poniedziałek idę z nim do laboratorium szpitalnego na gazometrie (mamy zrobić 2 w odstępie godziny) i tak się zastanawiam, żeby od razu sprawdzić TSH i LH..

reklama

Tyska, WNM rozpoznajesz właśnie po tym, że dziecko się odgina, trzyma "pieknie" głowę w leżeniu na brzuchu (Franek w wieku 0 miał podpór jak dwumiesięczny niemowlak... co oczywiście było patologią), poza tym mój księciuniu wyginał się w piękne S - głowa w rawo do góry, nogi i biodra w lewo. Asymetria ułożeniowa przeszła po 1,5 mies rehabilitacji, nadal walczymy z reklinacją i asymetrią głowy.
Reklinacja głowy jest skutkiem róznicy napięć mięśniowych - wysokiego NM po stronie grzbietowej i niskiego NM po stronie brzusznej, stąd owo odginanie głowy. Rehabilitacja ma za zadanie wyrównać napięcia.
Idź do DOBREGO neurologa. On zaleci odpowiednią rehabilitację.

Do góry