reklama
witam!!!
czyli mam byc dobrej mysli że rehabilitacja pomoze?!!
a napiszcie mi jeszcze kiedy wasze malenstwa zaczeli raczkowac,siadac,chodzic?i kiedy zabki mieli.bo moi chłopcy maja 10 miesiecuy i sa na etapie raczkowania imikołaj(bl.2)ma jednego ząbka.
martwie sie tym że to już 10 miesiac a oni praktycznie nic nie umieja.:-(
pozdrawiam
a napiszcie mi jeszcze kiedy wasze malenstwa zaczeli raczkowac,siadac,chodzic?i kiedy zabki mieli.bo moi chłopcy maja 10 miesiecuy i sa na etapie raczkowania imikołaj(bl.2)ma jednego ząbka.
pozdrawiam
Edyta L
Aktywna w BB
Mój syn urodził się w 34 tc. Wogóle nie raczkował. Zaczął chodzić jak miał 13,5 miesiąca. Pierwszy ząbek wyszedłmu jak miał 7 msc.
Moje male zaczely raczkowac kolo 8 miesiaca,siedziec jedna miala 5,5 miesiaca a druga dwa tyg pozniejwitam!!!
pozdrawiam
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
A z chodzeniem to bylo tak ze Klaudia zaczela jak mila 9 miesiecy ale sie przewrocila i uderzyla glowka wiec na jakis czas przestala i zaczela jak miala 11 miesiecy a Wiktoria od razu za Nia
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Pierwszy zabek Klaudi wyszedl dzien przed roczkiem a Wiktorii jak miala 13 miesiecy
Zobaczysz wszystko bedzie dobrze.Kazde dziecko rozwija sie indywidualnie
zabki chlopakom zaczely wychodzic ok 10mz a Maciek zaczoł siadac jak mial 9 raczkowac jak 11,5, a chodzic jak mial poltora roku a Adas mimo ze wczesniejszy wczesniak zaczol siadac tez ok 8-9 miesiac raczkowac ok 10 chodzic ok 10 i biegac juz jak mial 11
Lidka rehabilitacja naprawde pomoze tylko trzeba czasu czasem wydaje ci sie ze nie ma postpow a potem nagle wszystko wychodzi
Lidka rehabilitacja naprawde pomoze tylko trzeba czasu czasem wydaje ci sie ze nie ma postpow a potem nagle wszystko wychodzi
FraniowaMama
mama Natalki i Frania
Lidka, mój Franek miał wzmożone napiecie mięśnowe. Gdy zszedł z maszyn (2,5 mies), to miał podpór jak trzymiesięczne zdrowe dziecko. Tylko to u niego było b niezdrowe..:-( Poza tym miał silną asymetrię ulożeniową "S" - głowa w lewo biodra w prawo. Po miesiącu rehabilitacji (ale tak po bożemy, 4 x dziennie Vojtą) wycofały się problemy z napięciem, pozostała tendencja odgięciowa, która znikła po ok 2-3 tygodniach.
Tydzień temu Franiu skoczył pół roku i...czekam na jakiś spektakularny sukces
Narazie cieszę się, że zaczął b żywo na nas reagować, zrobił się taki b kontaktowy. Czeka go jeszcze 1 operacja - ma b dużą przepuklinę, ona mu nie ułatwia życia... Przez nią odchyla miednicę itd, więc na siadanie pewnie poczekamy jeszcze do operacji.
A jutro zaczynamy rajd po lekarzach - codziennie 1 wizyta. Najbardziej stresuje się przed EEG i neurologiem. Reszta to pryszcz. Trzymajcie kciuki za krasnala;-)
Tydzień temu Franiu skoczył pół roku i...czekam na jakiś spektakularny sukces
A jutro zaczynamy rajd po lekarzach - codziennie 1 wizyta. Najbardziej stresuje się przed EEG i neurologiem. Reszta to pryszcz. Trzymajcie kciuki za krasnala;-)
FraniowaMama
mama Natalki i Frania
Lidka a w ogóle rehabilitujesz chłopców? jak długo? jaką metodą?
Co do zębów - moja córcia urodzona praktycznie o czasie (koniec 37 hbd) zaząbkowała w ostatnim dniu 8 miesiąca. Dokładnie tak jak ja![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Co do zębów - moja córcia urodzona praktycznie o czasie (koniec 37 hbd) zaząbkowała w ostatnim dniu 8 miesiąca. Dokładnie tak jak ja
Paulinek
Styczniowe mamy'08
Witam, zagladam tu czasami, ale bardzo rzadko pisze wiec pewnie nikt mnie nie pamieta.
Moj synek jest wczesniakiem urodzonym w 30 tygodniu. Wtej chwili ma 2 lata i 3 miesiace i rozpoznane wysokie napiecie miesniowe, nadal nie chodzi sam, jedynie przy meblach lub posuwajac zabawke, ale robi to niechetnie woli raczkowac. Rehabilitujemy sie metoda bobath. Za 3 tygodnie mamy badanie i neurolog ma zdecydowac czy podac botox. Czy ktores z Waszych dzieci mialo moze wszczykiwany botox w miesnie?? Jak to wygladalo i jaki dalo efekt?? Bede wdzieczna za kazda odpowiedz.
Moj synek jest wczesniakiem urodzonym w 30 tygodniu. Wtej chwili ma 2 lata i 3 miesiace i rozpoznane wysokie napiecie miesniowe, nadal nie chodzi sam, jedynie przy meblach lub posuwajac zabawke, ale robi to niechetnie woli raczkowac. Rehabilitujemy sie metoda bobath. Za 3 tygodnie mamy badanie i neurolog ma zdecydowac czy podac botox. Czy ktores z Waszych dzieci mialo moze wszczykiwany botox w miesnie?? Jak to wygladalo i jaki dalo efekt?? Bede wdzieczna za kazda odpowiedz.
witam!!!!Lidka a w ogóle rehabilitujesz chłopców? jak długo? jaką metodą?
Co do zębów - moja córcia urodzona praktycznie o czasie (koniec 37 hbd) zaząbkowała w ostatnim dniu 8 miesiąca. Dokładnie tak jak ja![]()
tak oczywiscie chodzimy na rehabilitacje od 2 miesiaca życia u alana(bl.1)jest juz prawie ok zaczoł raczkowac i nawet już sam siada.gorzej jest troszke z mikołajem(bl.2)dalej jeszcze troszke mi sie napina ale to już nie jest to co na poczatku.lekarze mówia ze jest juz dużo lepiej i że widza poprawe.mikołaj powoli przygotowóje sie do raczkowania ale o siedzeniu tak mi sie wydaje ze nie ma jeszcze mowy.
reklama
syl1982wia
SzczęśliwaMamaŁobuzów
Witam po dlugim niepisaniu :-)
Nie pisalam bo zmienialam swoje zycie a teraz od jakiegos czasu mam problem z synkiem.
Jestem tez mama wczesnego dziecka, opisywalam to juz jakis dlugi czas temu w jakim stanie sie urodzil synek, byl tez cwiczony metoda Vojty. 1 pkt Apqar to tak po krotce.
Synek w tym momencie za chwile skonczy 5 lat, mam z nim problem poniewaz gdy sie zdenerwuje od razu wymiotuje lub tez zdazaja sie sytuacje gdy czegos nie chce lub gdy nie chce gdzies isc tez wymiotuje :-( Powiedzcie drogie mamy wczesnych dzieci czy u Was cos takiego tez sie zdarza? nie wiem jak reagowac :-(
Prosze pomozcie drogie mamy...
Nie pisalam bo zmienialam swoje zycie a teraz od jakiegos czasu mam problem z synkiem.
Jestem tez mama wczesnego dziecka, opisywalam to juz jakis dlugi czas temu w jakim stanie sie urodzil synek, byl tez cwiczony metoda Vojty. 1 pkt Apqar to tak po krotce.
Synek w tym momencie za chwile skonczy 5 lat, mam z nim problem poniewaz gdy sie zdenerwuje od razu wymiotuje lub tez zdazaja sie sytuacje gdy czegos nie chce lub gdy nie chce gdzies isc tez wymiotuje :-( Powiedzcie drogie mamy wczesnych dzieci czy u Was cos takiego tez sie zdarza? nie wiem jak reagowac :-(
Prosze pomozcie drogie mamy...
Podziel się: