reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dziecko u pediatry, szczepionki, badania, kichania

Teraz doczytałam cały temat i chyba na kolejnej wizycie podpytam dlaczego bierzemy tylko jedną kropelkę vigantolu:confused:
Atruviel d3 i cebion raczej się nie gryzą. Co do żelaza to być może jest jak mówisz, ale żelazo powinno podawać się na czczo czyli u takich maluszków co najmniej 2 godziny po jedzeniu i godzinę przed kolejnym. My tak podajemy już półtora miesiąca i przyznam, że to cholernie ciężko wycyzelować, a podawać to brudzące i plamiące cholerstwo np. w nocy czy w ogóle kiedy śpi to masakra:crazy:
A co do szczepionek to jetem już tak zakręcona, że sama nie wiem co małemu podać. Nam pediatra odradziła rotawirusy tłumacząc, że jak w domu jest ok i warunki są dobre to nie ma takiej potrzeby. Ale mimo to cały czas się nad nimi zastanawiam.Co do meningo i pneumokoków to po pierwsze podaje się 4 dawki czyli ponad 1200zł, a sepse wywołuje ok 30 wirusów, a szczepionki są tylko na dwa: meningo i pneumo, każda płatna osobno i osobno podawana. Tyle, że meningo są dużo bardziej niebezpieczne w tym sensie, że kiedy dziecko już się zarazi, w ciągu 24 godzin następuje zazwyczaj zgon. Ale to są tylko 2 z 30 powodujących tę cholerną sepsę, a takie jest parcie na szczepienie, bo...marketing. Tak jest niestety prawie ze wszystkimi szczepionkami. Mimo to ja też ciągle się zastanawiam co zrobić.
A co do tych obowiązkowych to do tej pory byłam za skojarzoną, jedno ukłucie i po sprawie (hexa- 6 w 1), ale dzisiaj neurolog stwierdziła, że im mniej tym lepiej i nie ma co obciążać dodatkowo organizmu dzieciaczka i żeby podać tylko to obowiązkowe...i teraz zgłupiałam do reszty.

reklama
Mój mały nie ma podawanych żadnych witamin, właściwie nie ma podawanego nic poza mlekiem i wodą
Jak narazie dostał w szpitalu wit. K a w tym tygodniu szczepienie na gruźlicę.
najbliższe szczepienie skojarzone będzie miał za miesiąc

Sorki, ze bez polskich znakow ale pisze Muńkiem na reku.
Carioca dokladnie, i tak zle i tak niedobrze a wybrac cos trzeba. Jak wyliczylam chcac podac pneumo, rotawirus i hexa zaplace jutro cos kolo 700:szok: i tak co 6 tygodni 3 razy plus dodatkowo czwarta dawka pneumo ok.2 latek. I juz pal szesc te kase jakos sie moze wysupla, ale nie daje mi spokoju IPV. W obowiazkowych tego nie ma w pierwszej dawce, jest pozniej, a w skojarzonych jest juz w pierwszej, a słyszalam rowniez od jednego z pediatrow, ze potrafi wywolac powiklania w sensie uaktywnic np porazenie czy autyzm:szok: Ale z drugiej strony im mniej ukłć tym mniejsza podana dawka dodatkowych smieci (tego w czym sie te szczepionki rozpuszcza) i mniej powiklan poszczepiennych no i slyszalam tez ze np hexa jest najczystsza pod tym wzgledem i pentaxim tez jest uznawany za calkiem dobra szczepionke. No i badz tu czlowieku madry, kazdy co innego a Ty musisz podjac taka wazna decyzje, ja szczegolnie sie martwie, bo u wczesniaka moze byc roznie:-(,szczegolnie martwi mnie to polio (IPV) bo jednak Muniek nie jest jeszcze tak dojrzały neurologicznie i dogoni rowniesnikow za jakis czas, a szczepienia zrobic trzeba tylko jakie??? A tak apropos podam wam fajny adres z tabelka i zestawieniem, sa tam tez orientacyjne ceny. Nie wiem jak wkleja się odnosniki do stron wiec napisze po prostu MULTIMED, a to inny tez dosc czytelny (ale jak sie odmyslam strona jest sponsorowana a wrecz chyba stworzona przez gsk wiec wiadomo co beda promowac, ale kalendarz szczepien i tabelka jest bardzo przejrzysta i super daje poglad na to co mamy w ofercie) http://www.szczepienia.pl/mmw/img/kal_normal.gif

reklama
Ja w tej dziedzinie jestem kompletny laik więc się nie spieram, ale słyszałam to z kilku źródeł, ale być może to właśnie taki czasowy zbieg okoliczności, ale porażenie raczej może być powikłaniem poszczepiennym.... no nieważne w każdym razie neurolog i jeden z pediatrów stwierdzili, że lepiej unikać polio w pierwszym szczepieniu i to nie tylko odnosi się do wcześniaków. I to mnie trochę dziwi, bo nasz pediatra z OIOMU mówi zupełnie co innego i twierdzi, że lekarze szczepią swoje dzieci właśnie skojarzonymi uznając je za lepsze...i bądź tu człowieku mądry. No nic jutro idę do rejonowej i zobaczymy, chyba rzucę monetą:baffled:, bo przez to wszystko nie mogę dzisiaj spać, a głowa mi pęka od myślenia i kombinowania co będzie lepsze:-:)no:

Do góry