reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dziecko u pediatry, szczepionki, badania, kichania

Sprawdzona informacja z witaminą K

Moja córka dostała zaraz po urodzeniu domięśniowo 1 mg witaminy K (Vitacon) i w takim przypadku nie jest konieczne podawanie dodatkowych dawek Vit -K. Co innego gdyby po urodzeniu dostała 0.5 mg, to wtedy zalecane jest podawanie witaminy do ukończenia 3 miesiąca. Informacja sprawdzona u trzech lekarzy i oddziale neonatologicznym szpitala wojewódzkiego w Legnicy.

U nas lekarz na wizycie zalecił stosowanie witaminy K, bo niestety nie popatrzył dokładnie do książeczki :no:. Dla nas dawka 1 mg nic nie mówiła i dopiero przypadkowa wizyta u innego lekarza dała nam do myślenia, bo lekarz strasznie się zdziwił że jeszcze dodatkowo podajemy K.
Wziąłem za telefon i trochę naiwnie zadzwoniłem do kilku lekarzy i na oddział pediatryczny i neonatologiczny, ku mojemu zdziwieniu wszyscy chętnie i bez problemów udzielili mi tej samej odpowiedzi. Dopiero teraz po 2 tygodniach stosowania Vita - K, przerwaliśmy podawanie tej witaminy.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny szczepilyscie juz maluchy na MMR? Nam teraz wypada szczepienie i nie iwem co robic czy znow kupowac te z glaxo czy brac te darmowe, dzwonilam teraz do przyuchodni zeby sie zapytac jakie maja a ona mi mowi ze nie wie..normalnie szok!! Powiedzialam zeby sie dowedziala i ze zadzwonie za chwile, nie chce tych ktore maja rtec jako substancje konserwujaca a niestety takie nasza kochana przychodnia oferuje i chyba wszystkie te ktore znam...tak wiec musialabym isc po recepte i wykupic 'te lepsze' a ich gadkami juz sie nie przejmuje bo zawsze i pielegniarka i lekarka mialy problem z tym ze wykupowalam te zalecane i zreszta same pamietacie jakie byly komentarze...

Dziewczyny szczepilyscie juz maluchy na MMR? Nam teraz wypada szczepienie i nie iwem co robic czy znow kupowac te z glaxo czy brac te darmowe, dzwonilam teraz do przyuchodni zeby sie zapytac jakie maja a ona mi mowi ze nie wie..normalnie szok!! Powiedzialam zeby sie dowedziala i ze zadzwonie za chwile, nie chce tych ktore maja rtec jako substancje konserwujaca a niestety takie nasza kochana przychodnia oferuje i chyba wszystkie te ktore znam...tak wiec musialabym isc po recepte i wykupic 'te lepsze' a ich gadkami juz sie nie przejmuje bo zawsze i pielegniarka i lekarka mialy problem z tym ze wykupowalam te zalecane i zreszta same pamietacie jakie byly komentarze...

Zuzia jest już zaszczepiona i z tego co wiem akurat dla tej szczepionki nie ma żadnej alternatywy
Ja mam zamiar za tydzień zaszczepić Zuzkę na meningokoki a później na pneumo chciałam to zrobić jak będzie starsza ale przez ten staż w domu dziecka boje się że mała może coś złapać zresztą lekarka też mi sugerowała żeby w tej sytuacji zaszczepić jak najszybciej

To jakaś kompletna bzdura rozmawiałam kiedyś o tym z moją ciocią która jest neurologiem dziecięcym po prostu szczepienie mmr2 pokrywa się z okresem kiedy zazwyczaj pojawiają się pierwsze niepokojące symptomy które mogą świadczyć o autyzmie (chociaż czasami można zauważyć coś wcześniej) a wiadomo rodzice w takich sytuacjach szukają "winnego" i stąd ta plotka że mmr2 powoduje autyzm
przyczyny autyzmu są nieznane chociaż są pewne hipotezy ale na pewno nie można powiedzieć że powoduje go szczepionka

Aneczko, u nas szczepili Priorixem. Dopiero teraz zajrzałam do książeczki, wcześniej nie zastanawiałam się nad tym. Ja też nie wierzę w te tezy o autyzmie, bo wiem ze studiów, że to niemożliwe.

luandzia dzieki, zwariowac mozna tym bardziej jak sie jest laikiem w tych sprawach..jak uslyszysz babke ktora stwierdza ze dziecko ma autyzm przez szczepionke to mozna to jeszcze puscic uwadze ale gdy niektorzey lekarze takze twierdza ze ich przeprowadzone badania o tym swiadczom to jest juz troche podejzane...nie wiem co mieliby w tym za interes zeby ludzi szokowac takimi informacjami, chodzi o kase czy co? Jedyne co wiem to ze musze sprawdzic czy mala nie ma alergii na jajko tzn bialko bo ta szczepionka jest na bazie bialka i jezeli cos byloby nie tak to malej nie zaszczepia.

reklama
Do góry