reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziecko płacze przy jedzeniu / nie chce jeść

Witam.

Chciałem zasięgnąć opinii forumowiczów w sprawie mojego 12 dniowego synka.
Od 3 dni maluch strasznie płacze w trakcie i po jedzeniu. Do tego stopnia, że nie chce jeść i na każde karmienie wypija łącznie 20-30 ml mleka. Wcześniej potrafił wypić ponad 2 razy tyle (60-80 ml na karmienie). Po każdym karmieniu maluch zwija się z bólu i nie chce spać.
W związku z tym poszliśmy do pediatry. Pani doktor zaproponowała zmianę mleka z Hipp Combiotic na Hipp Combiotic Comfort (lżejsze na żołądku).
Faktycznie po pierwszym karmieniu problemów z brzuchem na razie nie ma, ale pojawił sie inny. Dziecko kompletnie nie chce jeść pokarmu. Bierze butelke do ust, po czym puszcza. Jak już się zassa, to po 1 - 2 łykach zaczyna strasznie płakać, jakby coś go bolało.

Zastanawiam się co może być powodem czegoś takiego. W czwartek mamy kontrolną wizytę u pediatry, ale w międzyczasie pomyślałem, że nie zaszkodzi posłuchać co tutaj ludzie myślą.

Pozdrawiam.

reklama
Ja bym zmieniła mleko na inne, bo ewidentnie mleczko nie pasuje. A po drugie jak po jedzeniu się pojawia problem to może jest kolka? U nas okazało się, że synek ma nietolerancję laktozy i krople kolaktaza pomogły. Masaże brzuszka stosowałaś?

Może to po prostu kolka? Moja córeczka też przy niej nie chciała nic jeść. Odwracała głowę gdy tylko przystawiałam ją do piersi. Spróbuj kupić kropelki mogę polecić bobotic forte u nas pomogły, żadne inne nie zdały egzaminu. Poczekaj jeszcze parę dni aż ukończy 28 dni i wtedy możesz śmiało podawać. Chyba, że podasz ciut mniejszą dawkę oczywiście po konsultacji z lekarzem. Może są jakieś inne kropelki od urodzenia.

Ostatnia edycja:
Z tego co mi wiadomo właśnie te na nie tolerancję laktozy są od urodzenia. Na pewno one nie zaszkodzą bo maja w składzie wodę glicerynę i enzym laktaza. Jak nie pomogą to tez nie zaszkodzą. Rób może jeszcze masaże brzuszka. Herbatka koperkowa.

reklama
"Kolaktaza może być bezpiecznie stosowana od dnia narodzin.
Kolaktaza powinna być używana tak długo, aż dziecko „wyrośnie”
z niedoboru laktazy, a organizm dziecka zacznie wytwarzać
wystarczającą jej ilość wraz z rozwojem jelit - zwykle około
3.-4. miesiąca życia." Skopiowałam z ulotki kolaktazy, więc zwykle nie oznacza, że jak dziecko skończy 4 mc to muszę odstawić. :)

Do góry