reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

***DZIECI WRZEŚNIÓWEK***

Ale mam z nią mały problem. Zaczęła mnie szczypać i bić po twarzy :baffled:/ Najpierw delikatnie mnie gładzi a po chwili dostaje w oko. Mówię jej że bardzo mi się to nie podoba. Pomaga tylko na chwilę. Przy najbliższej okazji jest to samo :eek:...Czy to taki wiek, czy to złość...tylko na co i na kogo ?
Kinus u nas dochodzi czasem gryzienie podczas tulenia i zadne tlumaczenia nie pomagaja..owszem najpierw skrucha,buziaki dostaje,tuli sie ale po jakims czasie powtorka. A co do szczypania czy bicia po twarzy to tak Jula reaguje jak jest cos nie po jej mysli:-( Pani dr pediatra powiedziala nam ze to jest "normalne" reagowanie dziecka ..bo inaczej nie potrafi powiedziec ze cos nie pasuje i stad sie moga brac takie reakcje jak rzucanie sie na ziemie,szczypanie,drapanie itp,itd..trzeba to przeczekac i spokojnie tlumaczyc ze tak nie wolno:tak: Przeczytalam takze ze czasem dzieci w ten sposob domagaja sie zwrocenia uwagi rodzica na siebie:-(

Moze doswiadczone mamusie wypowiedza sie na ten temat:-) :tak: :-)

reklama
Moja Hanulka zaczęła nucić melodie z teletubisiów :happy:
Tzn. Nuci na Tinky Winki, Dipsy a śpiewa Lala, Po. Jestem w szoku, bo nie fałszuje :szok:. I dobrze wie, że jej teletubiś to Po :happy:

Ale mam z nią mały problem. Zaczęła mnie szczypać i bić po twarzy :baffled:/ Najpierw delikatnie mnie gładzi a po chwili dostaje w oko. Mówię jej że bardzo mi się to nie podoba. Pomaga tylko na chwilę. Przy najbliższej okazji jest to samo :eek:...Czy to taki wiek, czy to złość...tylko na co i na kogo ?

Alez masz umuzykalnione dziecko :tak::-):-) Brawo Haneczka! :-D

A z tym biciem u nas jest bardzo podobnie. Najdziwniejsze jest to, ze dwa uczucia pojawiaja sie niemal w tym samym czasie: milosc, czulosc a zaraz po tym bicie po twarzy (z otwartej). U nas do bicia i gryzienia dochodzi kopanie :szok::szok::szok: Dawid kopie wszystko co napotka na drodze, nawet sciany, drzwi i wykrzykuje przy tym buuuuuuuuu.
A jakim jest pilkarzem, strzela gole do bramki (ktora dostal na Mikolaja). Szkoda tylko, ze na tej bramce sie nie konczy to jego kopanie.

Mam nadzieje, ze z tego wyrosnie, :tak:bo rozmowy (a w zasadzie monolog :-)) i tlumaczenie, ze "nie wolno" nie skutkuja. :no:

A z tym biciem u nas jest bardzo podobnie. Najdziwniejsze jest to, ze dwa uczucia pojawiaja sie niemal w tym samym czasie: milosc, czulosc a zaraz po tym bicie po twarzy (z otwartej).

Mam nadzieje, ze z tego wyrosnie, :tak:bo rozmowy (a w zasadzie monolog :-)) i tlumaczenie, ze "nie wolno" nie skutkuja. :no:

Aguula, mam dokładnie takie obserwacje jak ty i tez mam nadzieje, że wyrośnie z tego...Są momenty, że aż się gotuję na takie zachowanie, bo Hanka potrafi drapac i szczypać bardzo mocno :wściekła/y::baffled:

Gratulacje dla Hani.

Kinus moze jakas piosenkareczka ci rosnie :-)

Widze, ze nasze wrzesniaki sa podobne.

Moja cora tez ostatnio rozki pokazuje.
Mnie jeszcze nie udezyla, ale babci sie dostalo.
Ja tez nie wiem co robic. Zachowuje sie niekiedy (a wlasciwie wtedy kiedy sie denerwuje, czyli wtedy kiedy nie jest po jej mysli) strasznie. Krzyczy, piszczy i placze. I jest to nie do zniesienia. Nie wiem co robic, zeby zmienic to zachowanie. Niekiedy sie boje, ze jak nic nie zrobie to pozniej bedzie jeszcze gorzej.

Hania otwiera szufladę, gdzie są makarony,ryże i chleb. Wyjmuje pieczywo z torebki i karmi Ambra. Próbuje tez otwierać lodówkę ale tu , bogu dzięki drzwi trzymają ;-)...
Karmienie psa to jej hobby. Zawsze o nim pamięta :tak:.

nowe słowo to :

olo czyli olej :happy:

Kinus ale Wasza psinka ma dobrze z Hanulka..glodna nie chodzi:-D ;-):-)

U nas z nowych slow to
kocham, Aga-na moja siostre,na synka mojej siostry Maksia -Mamu(maku),tatoooo z naciskiem na o robi przy tym slodko ustkami wielkie O i wola Jarka ,Elmo i jest cale mnostwo innych wyrazow:-) tanczy i spiewa lalalala Elmo..a dalej to juz po swojemu:-)

Joanno, zazdroszczę Ci tego kocham :tak:.

Hanka nuci melodię "aaa kotki dwa " . Całkiem nieźle jej to wychodzi, bo nawet goście rozpoznają melodię :happy:. Próbuje tez śpiewać "lulajże Jezuniu "...

Juleczka jak cos chce odemnie to wola Mamoooo z duzym naciskiem na O i krzyczy tak za mna dopuki sie nie odezwe i nie stane kolo niej:tak: :-) :-D

reklama
Ciekawy raport... Optymistyczny.

UNICEF opublikował raport na temat sytuacji nieletnich w 21 państwach OECD. Okazało się, że polskie dzieci są zdrowsze, lepiej wykształcone i żyją w szczęśliwszych rodzinach niż brytyjskie czy amerykańskie pociechy.

W raporcie brano pod uwagę sześć kryteriów:

materialny dobrobyt
zdrowie i poczucie bezpieczeństwa
edukację
relacje rodzinne
potencjalne zagrożenia
subiektywne odczucie samych dzieci

Według przedstawicielki UNICEF-u we wszystkich badanych krajach występują jakieś problemy. Najlepiej jednak sytuacja wygląda w krajach północnej Europy - Holandii (4,2 punktu), Szwecji, Danii i Finlandii. Jednocześnie żaden z członków OECD nie zdołał zmieścić się w obrębie trzech pierwszych miejsc we wszystkich sześciu wymienionych wyżej kategoriach.

Najbardziej szokujące są jednak wyniki dotyczące USA (18,0) i Wielkiej Brytanii (18,2). Te dwa kraje okupują ostatnie miejsca na liście! Według badaczy jest to spowodowane dużymi nierównościami społecznymi i brakiem wsparcia rodziny przez państwo.

Główne problemy obu krajów to słabo dostępny system ochrony zdrowia, ograniczona opieka socjalna, alkoholizm i narkomania w rodzinie. Wyniki zaniżył także wysoki odsetek rozbitych związków, częstsze niż w innych państwach były przypadki spożywania przez dzieci posiłków poza domem.

Polska z 12,3 punktu wypadła lepiej niż Wielka Brytania i USA. Gorzej niż u nas jest także w Czechach, Francji, Portugalii, Austii i na Węgrzech. Na 21 państw znaleźliśmy się na 14. miejscu. Co ciekawe w kategorii "potencjalne zagrożenia" zajęliśmy zaszczytną, 2. lokatę - wyprzedziła nas tylko Szwecja. Najgorzej jest u nas z "materialnym dobrobytem" - tu okupujemy koniec listy.

Do góry