reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

***DZIECI WRZEŚNIÓWEK***

reklama
Melanie dziękuję w imieniu swoim i mamay. Wciąż jej powtarzam, że wygląda na młodą babcię ale Ona wciąż mówi że jest stara baba i marudzi :p :p :p :p A poza tym bardo Ją kocham i jest dla mnie najlepszą przyjaciółką.

Widzę że wypad do kina udał sie. No i mama i córka równo się wystroiły jasne sweterki i różowe portaski. Fajnie ;D ;D

Anianeczko zakochałam się w Antosiu. jest sliczny ;)

Koreczek mój Łukasz też tak lubi piąsteczki. :laugh:

A tak a propo piąsteczek w buźce. Czy Wasze dzieci też sie mocno slinią??? Łukaszowi chyba zacznąwychodzić ząbki bo strasznie się ślini. ::) ::)

Dziewczyny, jeszcze raz Was zegnam i spadam sie pomalu pakowac ;D :D Jak znajde chwilke to moze jeszcze wpadne pozniej, ale moze byc ciezko. Niech sie dzieciaczki pieknie chowaja i do zobaczenia w grudniu ;D

Byłam juz z Mikołajem na tym USG głowki i niestety obawy moje sie potwierdziły mały ma wodniaczka podtwardówkowego w mózgu we wtork ide z tym wynikiem do neurologa i zobaczymy co powie nam lekarz

a dzisiaj ide z małym do lekarz bo ma kaszel i co chwile sie dusi

Aniabania szerokiej drogi, a raczej pasa startowego. Wszystkiego najlepszego dla Natalki i Majeczki. Wypoczywaj mamuśka ile wlezie a szkraby sprzedawaj jak najcześciej komu się da bo zasłużyłaś na odpoczynek podwójnie

Gabi biedulko. Dużo zdrówka dla Mikołajka. Nie znam się na tym wcale. Czy wiesz co to może oznaczać???

gabi to nie wesoła wiadmomość :(
znalazłam o tym cos takiego:

Leczenie wodniaków podtwardówkowych

Z punktu widzenia klinicznej neurologii dziecięcej bardzo istotne są badania Autorów belgijskich, w których omówiono metodę długotrwałego drenażu zewnętrznego. [5] Metodę tę wprowadzono w 1995 roku, ale jak dotąd nie stosowano jej według precyzyjnie ustalonych zasad ani nie oceniono jej skuteczności w odpowiednio dużej grupie dzieci.

Dzięki wprowadzeniu badania MRI możliwe jest dokładne ustalanie rozpoznania różnicowego kolekcji płynowych okołomózgowych. W ich leczeniu całkowicie zrezygnowano z powtarzanych nakłuć podtwardówkowych przez przednie ciemiączko oraz z zabiegów z kraniotomią. W leczeniu wodniaków lub krwiaków podtwardówkowych powszechnie stosuje się połączenie przestrzeni podtwardówkowej z jamą otrzewnową. Leczenie takie niesie co prawda zwiększone ryzyko zakażenia i zaburzeń drożności systemu, ale za to czas hospitalizacji jest krótszy niż w przypadku zastosowania drenażu zewnętrznego.

Autorzy ocenili również wyniki leczenia 31 niemowląt po zastosowaniu drenażu zewnętrznego według opracowanego algorytmu. Zabieg założenia drenażu zewnętrznego wykonywano w znieczuleniu ogólnym po podaniu w jednorazowej dawce cefazoliny (30 mg/kg). W 1. lub 2. dniu po założeniu drenażu wykonywano TK w celu sprawdzenia objętości zbierającego się płynu. Jeżeli objętość drenowanego płynu była mniejsza niż 50 ml/24 h i w ciągu kolejnych dni zawartość w przestrzeni okołomózgowej zmniejszała się, drenaż usuwano. Jeżeli natomiast objętość drenowanego płynu była większa niż 50 ml/24 h, a wodniak podtwardówkowy się zmniejszał, stopniowo ograniczano tempo drenażu, zwiększając wysokość zbiornika płynu o 2 cm dziennie, a następnie go usuwano. Jeśli jednak wodniak się nie zmniejszał, drenaż utrzymywano do czasu zmniejszenia się stężenia białka w płynie mózgowo-rdzeniowym do poziomu 1000 mg/l.

Regularnie wykonywano kontrolne TK. Stałe połączenie między przestrzenią podtwardówkową a jamą otrzewnej zakładano, gdy ilość płynu była znaczna nawet przy wysokim ustawieniu zbiornika (12-15 cm), a obraz w TK nie ulegał zmianie. Połączenie podtwardówkowo-otrzewnowe utrzymywano przez 6-12 miesięcy.

Opisane zasady utrzymywania drenażu są stosowane w wielu ośrodkach, również w naszym kraju, a dzięki ścisłemu przestrzeganiu reżimu postępowania Autorzy badania osiągnęli bardzo korzystne wyniki leczenia i prawidłowy rozwój psychoruchowy u większości dzieci. Konsultacje i leczenie dzieci z wodniakami podtwardówkowymi, a także wodogłowiem, należą do najczęstszych problemów neuropediatrycznych, zwłaszcza gdy występują powikłania po leczeniu operacyjnym.

reklama
Gabi to masz niezły kłopot. Życze Tobie i Mikołajkowi dużo wytrwałości i siły i powodzenia. Jeśli będziesz potrzebowała jakiejkolwiek pomocy, na mnie możesz zawsze liczyć. Wystarczy słowo a pomogę w miarę możliwości.

Do góry