reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dzieci - badania profilaktyczne, szczepienia, pielęgnacja

a kiedy ta pierwsza wizyta? Dostanę wezwanie? M az dopiero dzos ma zarejestrowac małego w przychodni, środowiskowej tez jeszcze u nas nie było. kiedy Marianka była pierwszy raz u lekarza?

reklama
Moj Olek mial robione badanie sluchu, a na pierwsza wizyte poszlismy sami bez zadnego skierowania

jakos tak okolo trzeciego tygodnia zycia.wybralas juz lekarza?to zadzwon do przychodni umowic sie na wizyte-dostaniecie recepte na Vigantol (vit.D 3) i jesli sie nie myle,od konca trzeciego tygodnia zycia dziecka sie ja podaje.dzwon,bo widze,ze Łamacz Serc juz skonczyl dwa tygodnie z hakiem.

Dominika tez miała badany słuch w szpitalu,a pierwsza wiztyte mielismy tydzien po wyjsciu ze szpitala-musielismy isc na sczepienie perzeciwko gruzlicy(bo Corka miała za mała mase zeby mozna było ja zaszczepic w pierwszej dobie)

Evvula -zapytaj w szpitalu czy nie możesz z dzieciaczkiem przyjść na to badanie słuchu do szpitala -w końcu mu się należy ;)) To badanie trwa chyba 20 sekund dosłownie. No a jeśli nie zrobią to może pediatra da Ci skierowanie.

Agnieszka

Ja mam to badanie słuchu odnotowane w książeczce zdrowia małego. Położna robiła je przy mnie, rzeczywiście trwa bardzo króciutko.

Nasz mały też miał badanie słuchu w szpitalu (sprzet od WOŚP oczywiście). Mamy powtórzyć po 2 m-ach, ale to już ze skierowaniem od pediatry, no ale ze skierowaniami, jak do tej pory nie miałam żadnego problemu.

Dziecko u lekarza jeszcze nie było, za to lekarz był u niego! U was nie ma czegoś takiego, jak patronażowa wizyta pediatry?
U nas jest tak - przychodzi położna, wypełniam deklarację, w której wybieram przychodnię, potem papiery dostaje pediatra i przychodzi na patronaż. No przecież nie pójdę do przychodni, w której są chorzy, ze zdrowym dzieckiem!

Co do wit. D3, to pierwsze słyszę, abam miała dawać ją 3 tyg. mam dawać i tyle - nie powiedzieli mi jak długo, więc uznałam, ze pewnie długo ;-)

Co do wit. D3, to pierwsze słyszę, abam miała dawać ją 3 tyg. mam dawać i tyle - nie powiedzieli mi jak długo, więc uznałam, ze pewnie długo ;-)

od konca trzeciego tygodnia,a jak dlugo?to chyba zalezy od zarastania sie tego ciemienia duzego na glowce.

reklama
No właśnie a'ptopos komunikowania potrzeb - czy potraficie majowe mamusie odróżniać już różne płacze swoich dzieci?

Mi raczej bez trudu przychodzi "zgadnięcie" kiedy jest głodny, raczej znam też ten płacz, którym dziecko niejako kołysze się do snu. :tak: Nie wiem za to, kiedy mówi "zmień pieluchę" albo "boli mnie" lub "jest mi niewygodnie" :eek:

Do góry