reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dzieci - badania profilaktyczne, szczepienia, pielęgnacja

reklama
ja woda z wanienki - jak maly w trakcie kapieli lezy na brzuchu )najpierw lezy na plecach a potem na brzuchu) to biore troche wody na reke i przecieram mu buzie

Gdzieś czytałam, że od ok 5-6 miesiąca można dzieciom przemywać już buzię zwykłą wodą z wanienki. Ja jeszcze przemywam przegotowaną, ale już niedługo przestanę.

Ja buzię myję wieczorem w kąpieli, ale potem jeszcze przemywam oczy wodą przegotowaną. Czasem jeszcze w ciągu dnia przemyję buzię zwykłą wodą z kranu.

a nam już drugie podejście do szczepienia nie udało się....:-(
katar - chociaż dr powiedziała,że mały może ma refluks (non stop duuuuzo ulewa)
muszę dokupować bebilon AR (20,00 ZŁ.!!!:wściekła/y:) do pepti i mieszam mu bo bez ar nic by mu do żołądka nie doleciało, tylko wykipiało....:wściekła/y:
i od wczoraj dr postanowiła leczyć go pod kątem refluksu który może powodować ten katar który ma, bo gluty mu nie wiszą tylko ma zapchaną głowę i nic mu nie ścieka, żeby nie frida i moje płuca:szok: to by się chyba udusił...
podobno nieleczony refluks prowadzi do drgawek a wtedy lekarze leczą dziecko na padaczkę a - to nie to!!:baffled:

Simamo żeby leczyć refluks musicie najpierw zrobić usg żołądka, czy mięsień zamykający ścianę żołądka jest na tyle silny żeby spełniać swoją rolę. Może być niedojrzały i wtedy pojawia się problem, a z tego co wiem to jak dziecko przybiera dobrze na wadze to nie podaje sie nic bo leki powoduja niestety więcej złego niż dobrego. My mamy stwierdzony refluks Quinten dostawał leki które nie pomagały i na dzisiejszy dzień nie dostaje juz nic. Bardzo często dzieci piją łapczywie i zebrane powietrze powoduje wypychanie pokarmu wtedy należy spróbować podawać mniejsze porcje a częściej. Pytanie też jakie jest to ulewanie, bo u nas jest chlustanie pod ciśnieniem nawet do 2 godz po jedzeniu.

Oczywiście przy refluksie musisz też ustawic łóżeczko pod kątem, np książki pod jedną stronę łózeczka.

To jest moja opinia, kieruj sie oczywiście tym co powie lekarka, ale jakbyś miała jakies pytania na ten temat chętnnie odpowiem bo my borykamy sie z refluksem już 4 miesiące i 3 tygodnie;-)

reklama
My myjemy przegotowaną a jak jest za gorąca to dodajemy minerałki. My to w ogóle już świrujemy: znów prasuję mu ciuszki, wyparzam butelki. I z nadzieją czekamy aż alergia zniknie.

Do góry