reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzieci - badania profilaktyczne, szczepienia, pielęgnacja

reklama
Kacperku my podajemy cebion multi - kropelki dla dzieci, kroplimy wprost do buzi - nie wiem czy jest tam wit b6 spytaj w aptece jesli Cie to interesuje. Albo czekaj sprawdze na necie
cyt:
Skład: CEBION MULTI zawiera witaminy: A, D3, E, C, B1, B2, B6, nikotynamid, dekspantenol oraz substancje pomocnicze.

Voila: kup i podawaj kropelki wprost do buzi lub na lyzeczce. Trzeba przechowywac w lodowce.

Aga

tak sie pytam, bo jak ja musiałam na anemie brac zelazo to i przeze mnie kacper nie mogl zrobic kupy.

a jak twoj kacperek? juz masz troche wytchnienia? czy nadal płacze bez ciebie?

Betka pediatra powiedziała mi że nie wolno rozpuszczać. Poza wit B6 mamy podać jeszcze kwas foliowy . Uważasz że można to dodać do picia?

no to niech ona wymysli metode podania,jak taka madra.generalnie to sa witaminy rozpuszczalne w wodzie.przeciez maly nie polknie tabletki,trzeba rozkruszyc.gdyby to byl juz czwarty miesiac,to bys dodala do jakiegos deseru i z glowy,ale mysle,ze w tym przypadku to trzeba skruszyc i rozpuscic.nawet najkorzystniej rozpuscic w malej ilosci wody i podac malemu na lyzeczce-nie bedzie mu smakowac,ale wypije.te witaminy nie sa przeciez o przedluzonym dzialaniu,a tylko takich lekow sie nie dzieli i nie rozkrusza,nie kroi,nie wysypuje z kapsulek itp. ja innej metody podania tych witamin nie wymysle,moze ktos jeszcze sie wypowie?

U nas nie ma problemu z lekarstwami - Infacol wkraplamy Jasiowi przed jedzeniem, witamine D tez mu jakos wkraplamy jedna kropelke dziennie, a witaminy w tabletkach (B2 i B6 bodajze) rozkruszamy i dajemy do mleka :-) No, ale jak dziecko jest karmione piersia to moze to byc problem... :-(

my jak u zgreda dajemy cebion multi, 3 kropelki i 1 vigantolu na łyzeczke, zuzia uwielbia to zlizywac:-)

Ja obcinam (tzn. mąż) na prosto, bo słyszałam, że tak się powinno... A w ogóle mały ma tak delikatne te paznokcie. że nawet jak udrapnie, to jakoś jeszcze krzywdy nie zrobił - ani sobie, ani rodzicom.

kacperku, a ile synek dostaje tego żelaza? (ja podaję strzykawką) Jeśli chodzi o kupy, to u nas są bez zmian, ale mój mały ma powoli zwiększaną dawkę i jest obserwowany pod tym kątem

Jesli chodzi o tabletki (ja podaję kwas foliowy), to nawet nie trzeba rozkruszać - wrzucam do kieliszka, zalewam malusieńką ilością wody i samo się rozpuszcza (podpatrzyłam w szpitalu ;-), bo wcześniej rozkruszałam na łyżeczce, ale wtedy zazwyczaj połowa była gdzieś gubiona)

Mój mały ciągle nie był szczpiony i szybko sie na to nie zanosi :sick: Nie mam pojęcia, jak to jest z tą żóltaczką - skoro nie dostał drugiej dawki na czas, to ta pierwsza w ogóle jeszcze jakoś się liczy, czy trzeba ją powtarzać?

Piotrusiowi też mąż obcina jak mały śpi a pazurki mu rosną niesamowicie szybko ... trzeba pilnować bo potrafi się skubaniec do krwi podrapać no i mamusie też zdarzy się udrapnąć ;-)

reklama
ja tez obcinam na prosto paznokcie ale małemu tak szybciutko rosną że musze mniej więcej co 3 dni ten zabieg wykonywać;-)

Do góry