reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dzieci - badania profilaktyczne, szczepienia, pielęgnacja

reklama
Kacperku my podajemy cebion multi - kropelki dla dzieci, kroplimy wprost do buzi - nie wiem czy jest tam wit b6 spytaj w aptece jesli Cie to interesuje. Albo czekaj sprawdze na necie
cyt:
Skład: CEBION MULTI zawiera witaminy: A, D3, E, C, B1, B2, B6, nikotynamid, dekspantenol oraz substancje pomocnicze.

Voila: kup i podawaj kropelki wprost do buzi lub na lyzeczce. Trzeba przechowywac w lodowce.

Aga

tak sie pytam, bo jak ja musiałam na anemie brac zelazo to i przeze mnie kacper nie mogl zrobic kupy.

a jak twoj kacperek? juz masz troche wytchnienia? czy nadal płacze bez ciebie?

Betka pediatra powiedziała mi że nie wolno rozpuszczać. Poza wit B6 mamy podać jeszcze kwas foliowy . Uważasz że można to dodać do picia?

no to niech ona wymysli metode podania,jak taka madra.generalnie to sa witaminy rozpuszczalne w wodzie.przeciez maly nie polknie tabletki,trzeba rozkruszyc.gdyby to byl juz czwarty miesiac,to bys dodala do jakiegos deseru i z glowy,ale mysle,ze w tym przypadku to trzeba skruszyc i rozpuscic.nawet najkorzystniej rozpuscic w malej ilosci wody i podac malemu na lyzeczce-nie bedzie mu smakowac,ale wypije.te witaminy nie sa przeciez o przedluzonym dzialaniu,a tylko takich lekow sie nie dzieli i nie rozkrusza,nie kroi,nie wysypuje z kapsulek itp. ja innej metody podania tych witamin nie wymysle,moze ktos jeszcze sie wypowie?

U nas nie ma problemu z lekarstwami - Infacol wkraplamy Jasiowi przed jedzeniem, witamine D tez mu jakos wkraplamy jedna kropelke dziennie, a witaminy w tabletkach (B2 i B6 bodajze) rozkruszamy i dajemy do mleka :-) No, ale jak dziecko jest karmione piersia to moze to byc problem... :-(

my jak u zgreda dajemy cebion multi, 3 kropelki i 1 vigantolu na łyzeczke, zuzia uwielbia to zlizywac:-)

Ja obcinam (tzn. mąż) na prosto, bo słyszałam, że tak się powinno... A w ogóle mały ma tak delikatne te paznokcie. że nawet jak udrapnie, to jakoś jeszcze krzywdy nie zrobił - ani sobie, ani rodzicom.

kacperku, a ile synek dostaje tego żelaza? (ja podaję strzykawką) Jeśli chodzi o kupy, to u nas są bez zmian, ale mój mały ma powoli zwiększaną dawkę i jest obserwowany pod tym kątem

Jesli chodzi o tabletki (ja podaję kwas foliowy), to nawet nie trzeba rozkruszać - wrzucam do kieliszka, zalewam malusieńką ilością wody i samo się rozpuszcza (podpatrzyłam w szpitalu ;-), bo wcześniej rozkruszałam na łyżeczce, ale wtedy zazwyczaj połowa była gdzieś gubiona)

Mój mały ciągle nie był szczpiony i szybko sie na to nie zanosi :sick: Nie mam pojęcia, jak to jest z tą żóltaczką - skoro nie dostał drugiej dawki na czas, to ta pierwsza w ogóle jeszcze jakoś się liczy, czy trzeba ją powtarzać?

Piotrusiowi też mąż obcina jak mały śpi a pazurki mu rosną niesamowicie szybko ... trzeba pilnować bo potrafi się skubaniec do krwi podrapać no i mamusie też zdarzy się udrapnąć ;-)

reklama
ja tez obcinam na prosto paznokcie ale małemu tak szybciutko rosną że musze mniej więcej co 3 dni ten zabieg wykonywać;-)

Do góry