reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dzidziusiowe boleści

gdzieś czytałam ze można dawać mleko z piersi w butelce zeby przyzwyczaic do butli na noc a potem mieszać mleko modyfikowane z cyckowym na noc oczywiście, mleko modyfikowane jest treściwsze (tłuściejsze chyba) i dłużej dziecko w nocy prześpi na nim

reklama
emillinka ja też myślałam że modyfikowane jest bardziej syte i przez jakiś czas dawałam małej przed snem sztuczne mleko ale to nic nie pomogło. Mała budziła sie na cyca i tak (tyle samo razy co przedtem) a ostatnio zaczęła mocno ulewać po sztucznym mleku więc znowu wróciliśmy tylko do cyca

Iwonko,mój mały ma uregulowane pory kąpieli,o 19 już daje znac że jest śpiący,ciągnie się za uszka i trze oczka,zasypia ładnie na noc ok 20 i śpi bez przerwy do ok północy,potem musi byc cycuś,długo ciągnie,a potem budzi się dopiero ok 4, 5 na kolejną porcję papu...też ładnie spi do 7-7.30,z tym nie ma problemu,tak samo jak z usypianiem na noc,gorzej w dzień bo musze go bujac w gondolce-ma funkcję kołyski...ale tu zastosuję metodę odkładania do łóżeczka,myślę,ze z czasem się nauczy chociaz napewno oboje się pomęczymy...tylko wrócimy do domu,to się zabieram za robotę;-) Co do balu,to jest 3 lutego i do tego czasu zrobimy experyment:crazy: ....ściągnę mleko do butli i zostawię Olisia na noc z mężem a sama pójde do innego pokoju spać,zobaczymy czy bedzie chciał pić moje mleczko z butli i czy będzie plakał, czy jednak zje i pojdzie spać dalej:unsure: jeśli dalej nie będzie chciał jeść w ten sposób to przyjde do niego a jeśli sie uda,to powtórzymy to znowu następnego dnia i po kolejnym sukcesie odważę się pójśc na bal;-) ...tylko że w tym wypadku Oliś zostanie z 14-letnią siostrą Darka,ale ona ma wprawę w opiece nad małym dzieckiem bo dużo pomaga siostrze ciotecznej przy jej rocznym synku...a w razie czego to w 20 minut będę spowrotem w domu,na szczęście to nie jest aż tak daleko,jakieś 20 km od domu...

dziewczyny ile wasze maleństwa śpią w dzień (tak mniej więcej) bo moja tylko rano pośpi z godzinkę i później do 23 już nie śpi:szok: (czasem uda się na 40 min jeszcze zdrzemnąć). Nie wiem czy to tak jest już z 6 miesięcznymi dzidziusiami czy ona odstaje od normy:eek::laugh2:
Asiu-u nas sprawa drzemek dziennych wygląda tak,że Oli spi ok 10 pół godziny,potem ok 12-13 ok godzinę,chyba,że jesteśmy na spacerku to i 2 godzinki,potem ok 17 do 40 minut i ok 20 zasypia na noc-jak widzisz spi baaardzo dużo,sam się tego domaga,robi się marudny poprostu. Ja jednak myślę że to zależy od dziecka,jedne spią dużo innym wystarcza jedna drzemka w ciągu dnia,a optymalnie wydaje mi sie że powinny być 2 takie drzemki: do południa i popołudniu,ale naprawdę jesli Wiki jest pogodna i nie marudzi,to jej nie zmuszaj na siłę.

Olu i bardzo dobrze wymyślilaś z tym mleczkiem:tak:,trzeba spróbować może akurat będzie ok..jeśli nei z apierwszym razem to za drugim,trzecim ale w końcu Olis się przyzwyczai:-) i będziecie mogli spokojnie wyjśc poszaleć..a i piwko będziesz mogła sobie wypić z czystym sumieniem...:tak:
Wiki zasypia mi na noc kolo19 i śpi bardzo ładnie bo do 4-5 rano potem jest papu i śpi do 6:30-7 to zależy jak długo pobuszuje przy nocnym karmieniu:baffled:..w dzień natomiast to jest z nią róznie przeważnie robi sobie drzemki do 40 minut ..osttanio jej rekord spania to całe 20 minut :szok:hehe..do 15 śpi ze 3 razy a potem za chiny ludowe nei można jej położyć ,dlatego też zasypia dosyć szybciutko na noc...

U nas Nadia zasypia ok 10.30 na pół godzinki i później ok 15tej na 2 lub 1 godzinke.Kąpie o 20 tej potem butla i spanko.

oj to ja widze ze moja mala to spioch bo rano wstaje o 7.30 potem drzemka poltora lub dwu godzinna od 9.00 potem ok 13 znowu godzinka lub dwie potem ok 16-17 godzinka lub 40 minut i na noc zasypia od trzech dni ok 20-20.30

U nas z tymi drzemkami to jest bardzo roznie, ale zazwyczaj godzine rano i jakies 45 min. po poluniu...w zaleznosci od humorku:)

reklama
ja mam taki pożytek z tego że moja idzie spać o 23 że rano śpi do 9:tak: czasami nawet dłużej:-) a że ja lubię sobie pospać rano więc mi to pasuje:laugh2:

Do góry