reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Witajcie mamuśki
Az mi głupio ze wchodzę tutaj jak tylko coś potrzebuje,ale wy mnie zrozumiecie,ze przy noworodku można nie mieć na nic czasu...
Niestety mamy z malutkim problemy:-( Jamie na początku karmienia napina się jakby chciał zrobić kupkę,w środku nocy płacze nam po 2 godz. podkurcza nogi,wręcz wspina się po nas. Ogólnie myślimy ze są to kolki,wzięliśmy go prywatnie do polskiego pediatry i doktor zaleciła mi dietę bezmleczna.Nie mogę tez jeść cielęciny,wołowiny,zero surowych warzyw czy owoców,jedynie gotowane jabłka. I tu pojawia się problem,bo jak dobrze się przyjrzeć to we wszystkim można dopatrzyć się mleka lub laktozy.Jestem już u kresu sil,bo moja dieta stała się tak uboga ze głoduję a tak nie powinno być.
Jakieś pomysły??Ktoś tu pisał,ze mleko można zastąpić mlekiem ryżowym??
Dove ty chyba masz podobna dietę?

reklama
Wierka - laktozy nie wyeliminujesz ze swojego mleka bo ona tam jest i bedzie bo jest produkowane przez gruczoł mlekowy jako podstawowy cukier mleka. Ja dlatego dają małej Delicol czyli laktaze (enzym) pochodzenia roslinnego - bo na 99% ma nietolerancje laktozy, ale ona oprócz kolek objawia sie cuchnacymi, kwaśnymi, strzelajacymi i wodnistymi kupami. Co do eliminacji produktów mlecznych to ma to znaczenie przy podejrzeniu alergii na białka mleka krowiego ale ta objawia sie najczesciej zmianami skórnymi a nie kolkami. Ale jesli jestes na diecie bezmlecznej to możesz mleko ryzowe bądź sojowe, drób, ryby, zupy (bo w niej warzywa sa gotowane), warzywa na parze lub duszone (sa nawet gotowe mieszanki mrożone), dźemy (bo pzretworzone owoce nie uczulają). A próbowałas podawać małemu cos na odgazowanie np. espumisan lub sub simplex? Pij też cherbatki z koprem - tez ułatwiaja odgazowanie. Mam nadzieję, że pomogłam:)

wiesiu - w angielskiej tv widzialam reklame produktu LAKTO - FREE czy tak jakos dla wszystkich ktorzy nie moga mleka i produktow mlecznych mozesz sprobowac

wierka- u nas podobnie jak u ciebie . Ale ja nie przesadzam z dieta. Wyeliminowałam podstawowe produkty : ser, mleko, maslo itp. nadal jem paluszki slodycze i wedliny ( az tak sie zmuszac nie bede, jak sie okaze ze jest alergikem to przechodze wylacznie na formule bo matka glodna to matka zla ;-))
U nas lekarka powiedziala ze to moze byc nie tolerancja mleka krowiego - i to mam wyeliminowac na 2 tyg. Ale nie jest pewna.
Mamy mleko w proszku dla alergikow ale tym to Martwin pluje ( nie dziwie sie bo jest ochydne).
kol. mi na moim szkockim forum napisala tak : cyt:
doveinred jesli chodzi o to co mozesz jesc jesli karmisz piersia dziecko ze skaza bialkowa to ja jako prawie ekspert w tej sprawie ( w koncu prawie rok bylam na diecie bezmlecznej) powiem Ci ze mleko jest w wiekszosci produktow i to takich w jakich sie nawet nie spodziewasz. Tak wiec odpadaja Ci nie tylko takie oczywiste rzeczy jak sery, jogurty czy maslo ale takze margaryna roslinna, wiekszosc wedlin (bo w nich sa proteiny z mleka albo kazeina), wszystkie ciastka i ciasta, nawet paluszki lajkonika maja mleko.... Ale spoko nie bedzie tak zle bo tutaj w Szkocji jest duzy wybor jedzenia dla alergikow nie to co w polsce. W supermarketach masz specjalne polki z jedzeniem free from. Poza tym sa sojowe margaryny do pieczywa, jogurty, sery kozie, mleko sojowe, ryzowe albo owsiane (polecam to ostatnie).
Zawsze jak cos kupujesz musisz sprawdzic czy nie ma tam zadnej pochodnej mleka ani czy nie jest napisane ze produkt moze zawierac sladowe ilosci mleka albo ze zostal wyprodukowany w fabryce gdzie sa produkty mleczne.

potem ma jeszcze czego nie jesc :
cheese
: butttermilk
: butter, margarine
ghee
whey albo jakas pochodna
whey protein
whey sugar
kazdej postaci milk - modified, skimmed, powder, milk solid,
lactose
casein caseinate
: albo jak pisze ze w fabryce uzywa sie mleka a w danym produkcie go nie ma to tez nie mozesz jej dac bo moze byc jakas sladowa ilosc

Vetka- u nas jak juz pisalam, prezy sie boli brzuszek ma gazy i wodniste kupki czasami ze sluzem- ale nie ma na skuze widocznych obiawiw. Mam male kropki na buzi ale takie przypominajace potowki. i jest wlasnie na podejzeniu o nietolerancje mleka krowiego- ale nie jest pewne.

vetka,buziaczek,dove dzięki dziewczyny
mały był dzisiaj spokojniejszy,zobaczymy jaka będzie noc,bo to dopiero 3 dzień mojej diety. Co do gazów,to po przebudzeniu ładnie puszcza baki,ale robi to prawie z płaczem. Tak samo z kupka,prężył się,płakał i dopiero szlo,pediatra mówiła ze to jest normalne,bo noworodki nie wiedza jeszcze co to parcie i dlatego tak się dzieje. Podajemy mu na to Infacol i Colief. Zapomniałam dodać ze dokarmiałam go sztucznie wiec może to przez mleko... teraz jest już tylko na piersi.

wierka- a nie dala ci jakiegos jeszcze mleka dla alergikow? nam dala Nutramigen- ale strasznie smakuje i Mestwin nie chce go pic. Od kolezanki mam Aptamil Pepti i jest lepszy w smaku.

U nas tez wmiare spokojnie, zobaczymy jak noc. Ogolnie to nie jest zle wiec chyba nie ma alergii bo az tak zle to nie jest..nie wiem od czego czasami go boli brzuszek? moze od tego ze: pod wieczor obrzera sie , co chwile chce cyca i poprostu moze to nieregularne karmienie go tak meczy wieczorem. Za dnia nie ma obiawow zadnych. Kupke robi 1 lub 2 razy dziennie ale brudzi czesto troszeczke.

Dziewczyny jak tak czytam o Waszych problemach z ''laktoza i białkami'' to az mi zal i Was i Waszych bobasow,biedne jestescie:(

reklama
Z racji tego, że Wasze pociechy są starsze do mojej Helen i to co u nas się zaczyna u Was minęło albo chociaż wiecie jak sobie z tym radzić....mam pytanie....po jakim czasie stosowania leku na wzdęcia zmieniałyście na inny podejrzewając, że ten pierwszy nie działa???

Wczorajszy wieczor, pierwszy z takich, mała miała wzdęcia, nie ciągle tylko takie ataki z płaczem, prężeniem się, zastosowałam bobotic, nocka spokoojna, ale martwię się jak będzie dziś wieczór:-( nie chcę kupować wszystkich specyfików na zapas a nie wiem kiedy zmienić gdyby bobotic okazał się nieskuteczny....

vetka a Ty medycznie co byś poleciła na te wzdęcia, takie książkowe, zaczynające się w 3 tyg. życia, nie wiążę ich z moją dietą, karmię tylko piersią, kupy ok tylko rzadziej

koncia ty masz chyba doświadczenie z tego co kojarze w zmianie specyfików...po jakim czasie próbowałaś czegoś nowego?

bosa wyjaśniałaś kiedyś różnicę między sab simplex a bobotic...chodziło o zawartość simeticonu? efekt saba można uzyskać zwiększając dawkę bobotica?
Stella miała miesiąc jak to podawałaś? bo w ulotce zalecają od 28 dnia a moja nie ma nawet 3 tyg.....

z góry dziękuję za odpowiedzi

Do góry