reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Drugi miesiąc roku mamy, drugie kreski wysikamy! 🤰🍾🥂

tak, okej.
Chodzi o to chyba, ze ten ubichinol ma jakieś wolne wiązania czy coś i może przyłączyć atom tlenu i na tym polega jego działanie antyoksydacyjne. Mam nadzieje, ze nie pierdziele głupot, b o chemie miałam ostatnio na studiach czyli dawno, i też dawno czytałam artykuł o tym :D
Ja też się zastanawiam, czy nie brać sobie najpierw dawki uderzeniowej, czyli z 3 tabletki, lekarza wiadomo, że o to nie zapytam, bo nie mam takiego, który by miał o tym wiedzę.

reklama
też właśnie do mnie dzisiaj przyszedł ten sam 💪

A są jakieś zalecenia kiedy najlepiej go przyjmować?
Ze względu na to, że koenzym Q10 jest cząsteczką rozpuszczalną w tłuszczach, najlepiej spożywać go w obecności tłuszczu. Wówczas będzie lepiej przyswajalny dla naszego organizmu.

Dotychczas nie ustalono minimalnej lub maksymalnej skutecznej dawki koenzymu Q10. Jednak średnia dawka koenzymu Q10 niezbędna do osiągnięcia terapeutycznego stężenia we krwi (czyli 2 ug/ml) wynosi 200 mg dwa razy na dobę. Dlatego też zaleca się stosowanie koenzymu Q10 w ilości ok. 400 mg/dzień.

Dodatkowo zaleca się przyjmowanie koenzymu Q10 wraz z posiłkiem

Tak jak pisała @LadyCaro ubichinol jest lepszy

Tutaj jest fajnie opisane

Ajjjj... znam ten ból. Ostatnio postanowiłam zająć się moimi nadłamanymi zębami. Portfel pogrążył się w żałobie... zaraz po wyjściu od dentysty zahaczyła mnie pani z Unicefu prosząc o datki comiesięczne 10€ na szczytny cel... Powiedziałam, że właśnie przehulałam czterocyfrową kwotę u dentysty i się nie nadaję do takich rozmów chwilowo... Z ironią odparła, że to chyba zębh ze złota. Żeby chociaż!
Tutaj idealnie pasuje ten mem

Załączniki

• 65CD5364-4E2C-423A-97C2-788152B6BE99.jpeg
    65CD5364-4E2C-423A-97C2-788152B6BE99.jpeg
    77,2 KB · Wyświetleń: 86
Ze względu na to, że koenzym Q10 jest cząsteczką rozpuszczalną w tłuszczach, najlepiej spożywać go w obecności tłuszczu. Wówczas będzie lepiej przyswajalny dla naszego organizmu.

Dotychczas nie ustalono minimalnej lub maksymalnej skutecznej dawki koenzymu Q10. Jednak średnia dawka koenzymu Q10 niezbędna do osiągnięcia terapeutycznego stężenia we krwi (czyli 2 ug/ml) wynosi 200 mg dwa razy na dobę. Dlatego też zaleca się stosowanie koenzymu Q10 w ilości ok. 400 mg/dzień.

Dodatkowo zaleca się przyjmowanie koenzymu Q10 wraz z posiłkiem

Tak jak pisała @LadyCaro ubichinol jest lepszy
bo ja jestem bardzo mądra

Odezwali się z kliniki, bardzo miła Pani zadzwoniła zapytać jak wrażenia i czy mamy jakieś pytania - jako standardowa procedura, nie jako odpowiedź na maila. Zapytałam o to co w mailu i powiedziała, że u mnie w mieście nie robią dwóch części tylko lekarz w razie czego kontaktuje się telefonicznie po wynikach. Powiedziałam, że my na wyniku męża mamy napisane, że mamy skonsultować się z lekarzem i czy to pani doktor do nas zadzwoni, czy ja mam się jakoś umawiać - miła pani zaznaczyła coś, jakąś prośbę o kontakt i ma do mnie lekarka dzwonić - jutro, bo dzisiaj nie pracuje.
Nie jest idealnie, ale jeżeli faktycznie dostaniemy jutro ten telefon, to będę usatysfakcjonowana. Tak jak pisałam, ta lekarka zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie, organizacyjnie było słabe, ale w tej chwili, po tych wynikach, rzeczowy telefon z instrukcją co dalej będzie dla mnie wystarczającym kołem ratunkowym.

reklama
Czyli pewnie nie mają technicznych możliwości w labo, żeby mieć szybko wyniki, a na stronie walą sztampę. Ważne, że jednak nie zostawiają Was samych

Do góry