reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dolegliwości

U mnie maluszek tak buszuje w brzuszku że co badanko jest ułożony inaczej zaliczył już pozycję pośladkową i poprzeczną a tym razem był już ułożony główką do dołu ;D
strasznie bym chciała czuć go troche mocniej bo bardzo często muszę się wsłuchiwać :)

Milkshake niestety te sapki to rzecz normalna unikną je tylko te osoby które mają brzuszki bardzo nisko :)

reklama
ja wlasnie najczesciej czuje teraz na gorze, przy pepku i nad. ale 8 sieprnia mam usg, to sie dowiem, w jakiej jest pozycji i kiedy powinna sie przekrecic glowka w dol

No wlasnie tak myslalam ze to bujda z tymi rekami w gorze,ale chcialam sie upewnic. Moja mama i babcia to najchetniej by mnie posadzily na fotelu( koniecznie niewysokim,bo moglabym spasc!) i tak zebym siedziala do konca ciazy...a cala praca obciazyly by mojego mezusia(" bo to taki kawal chlopa!")
 Z tego co mi mowil lekarz to dzidzia moze sie obrucic nawet na krotko przed porodem,ale moja juz lezy glowka w dol, a ja czuje jakby caly czas kopala po prawe i lewej stronie brzuszka i tylko na dole.

Kiedyś moja sąsiadka powiedziała uważam bardzo fajne stwierdzenie: "ciązą to nie patologia tylko fizjologia ;)" i jeśli wszystko jest z dzidziami i nami w porządku to nie można się traktować jak niedołężną, ale tez i nie przesadzać w druga stronę ;)
Mój maluszek ostatnio szaleje po całym brzusiu, ale raczej dominują kopniaczki i boksie w górnej części brzusia ;D

Mariczka tez fika i szaleje ale szczególnie kopie wysoko w okolicach żołądka i żeber... Ciekawe czy już sie przekręciła główka w dól no i czy tak już zostanie?! :) Dzis wizyta... moze i USG będzie to się coś dowiem ;)

U mnie tylko na dole, ale ginka powiedziała że jest OK i nie ma się jeszcze czym martwić bo za 5 minut może być kopniak w żebro

Jeśli się to nie zmieni to będziemy się martwić w 35 tyg,

Boze drogi, chyba umre przez te upały. Juz nie daje rady. Głowa mi pęka  :mad: Kiedy to się skończy ??

Poza tym neurolog zdiagnozował u mnie tzw. zespół cieśni nadgarstka. Prawy nadgarstek mnie tak bolał, ze nie mogłam utrzymac szklanki, zapiąć stanika czy się uczesać. W celu potwierdzenia diagnozy dostałam skierowanie na badanie EMG, ale chyba nie skorzystam, jak przeczytałam na czym ono polega. Tu mozna na ten temat przeczytac: http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,949972.html
Od wczoraj czuje, że tak samo zaczyna mnie boleć lewy nadgarstek  :( Na szczęscie boli znacznie mniej niż prawy i mam nadzieje, ze tak juz zostanie.
Pocieszające jest to, ze ponoć to jest dosyć częsta przypadłość w ciąży i po porodzie zazwyczaj ustępuje.

Mała Mi oooooo :o ja tez bym sie nie zgodzila ::) ... ale tak czytajac Ciebie doszlam do wniosku ze mnie tez od jakiegos czasu boli lewy nadgarstek ::) ... moze u mnie podobnie jak u Ciebie ...

Pewnie MoniQa ze to moze być to. Zespół cieśni nadgarstka jest dość częsty w ciąży. Szczerze mówiąc to dziwiłam się, ze jeszcze zadna z tutejszych mamuś nie skarżyła się na tą dolegliwość. Co prawda ja przez pierwsze 2 tygodnie myśłałam, ze moze źłe spałam i mnie ta ręka boli,bo sobe ją w nocy moze jakoś niefortunnie wykrzywiłam.
Moim pierwszym objawem było mrowienie w palcach, myslałam ze to niedobór magnezu. Zaczęłam brac Mg i mrowienie przeszło. To było juz ze 3 miesiące temu. Nie wiedziałam ze to tak się moze zaczynac, dopiero neurolog mi to ostatnio uświadomił. A nadgarstek mnie boli najbardziej jak ruszam kciukiem.

Mozliwe ze i Ty MoniczQo na to cierpisz tylko nawet o tym nie wiesz.

reklama
Ja miewam przejściowe problemy z lewą dłonią, ale nie pisałam o tym tutaj bo nie przypuszczałam że ma to związek z ciążą. Tylko, że u mnie to nie boli mnie strikte nadgarstek, ale hmm jakby kciuk, staw kciuka, uczucie takie jakby wygięła za mocno kciuk w drugą stronę ::) Zdarzyło mi się to już dwukrotnie, ale mijało samoistnie po jakoś dwóch dniach. Jej żeby tylko to nie przeszło w bardziej zaawansowaną formę, bo to nic miłego :(

Do góry