reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dolegliwości naszych maluszków - jak sobie z nimi radzić?

Ciemieniuchę najlepiej smarować oliwką z godzinę przed kąpielą (można dodatkowo nałożyć czapeczkę, żeby główka się rozgrzała). W czasie kąpieli trzeba to dokładnie zmyć i później postarać się wyczesać. Po kilku takich zabiegach powinno być ok:-)

reklama
monciaa mamy taki sam problem z kupkami maluszkow, tylko ze ja karmie piersią, dodatkowo piotrus jest strasznie niespokojny, kopie nozkami i malo co spi:( zasypia tylko na spacerze i w ciagu dnia te drzemki sa naprawde krotkie:(:( juz nie wiem co mam robic i co mu podac

witaj w klubie - u nas to samo!

z tego co wygooglałam, to nie jest to samo. Znalazłam też o krwiaku podokostnowym, bo okazuje się, ze tak fachowo to sie nazywa: Krwiak podokostnowy – Wikipedia, wolna encyklopedia

Za uszkami jeszcze są te zmiany, dziś patyczkiem nasączonym oliwką dobrze to naoliwiłam, to samo robię w pachwinkach, tylko już nie patyczkiem. Mam nadzieję, ze za parę dni uda nam się to wygoić

moj synek mial wlasnie tego krwiaczka ale sam sie wchlonal.

u nas tez problemy kupkowe. Bartus dostaje debridad,bobotic i probiotyk dicoflor i tez nie chce zapeszac ale jest lepiej. Wczoraj byly dwie kupki w tym jedna twarda takie bobki ale nie plakal jak robil a druga byla juz klasyczna.

reklama
Jesli chodzi o kupki niemowląt. To fragmnet z książki "Pierwszy rok życia dziecka" H.Murkoff, A.Eisenberg i S. Hathaway. Może komuś się przyda:

lepkie, jakby smoliste, czarne lub ciemnozielone- smółka, pierwszy stolec noworodka

grudkowate, zielonkawożółte lub brązowe- stolce przejściowe, zaczynają się pojawiać trzeciego lub czwartego dnia po narodzinach

ziarenkowate, grudkowate, konstystencją przypominające musztardę; jasnożółte, musztardowe lub intensywnie zielone- prawidłowe stolce dziecka karmionego piersią

o bardziej stałej konsystencji, żółtobrązowe, jasnożółte lub brązowozielone- prawidłowe stolce dziecka karmionego mieszanką

częste wodniste, bardziej zielonkowe niż zazwyczaj- biegunka

twarde, jakby granulkowate; obecność śluzu lub krwi- zaparcie

zielone, ciemnobrązowe lub czarne- od preparatów zawierających żelazo

śluzowate, zielone lub jasnożółte- infekcja wirusowa, np przeziębienie lub zaburzenia żołądkowe

Do góry