reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dolegliwości naszych maluszków - jak sobie z nimi radzić?

Ciemieniuchę najlepiej smarować oliwką z godzinę przed kąpielą (można dodatkowo nałożyć czapeczkę, żeby główka się rozgrzała). W czasie kąpieli trzeba to dokładnie zmyć i później postarać się wyczesać. Po kilku takich zabiegach powinno być ok:-)

reklama
monciaa mamy taki sam problem z kupkami maluszkow, tylko ze ja karmie piersią, dodatkowo piotrus jest strasznie niespokojny, kopie nozkami i malo co spi:( zasypia tylko na spacerze i w ciagu dnia te drzemki sa naprawde krotkie:(:( juz nie wiem co mam robic i co mu podac

witaj w klubie - u nas to samo!

z tego co wygooglałam, to nie jest to samo. Znalazłam też o krwiaku podokostnowym, bo okazuje się, ze tak fachowo to sie nazywa: Krwiak podokostnowy – Wikipedia, wolna encyklopedia

Za uszkami jeszcze są te zmiany, dziś patyczkiem nasączonym oliwką dobrze to naoliwiłam, to samo robię w pachwinkach, tylko już nie patyczkiem. Mam nadzieję, ze za parę dni uda nam się to wygoić

moj synek mial wlasnie tego krwiaczka ale sam sie wchlonal.

u nas tez problemy kupkowe. Bartus dostaje debridad,bobotic i probiotyk dicoflor i tez nie chce zapeszac ale jest lepiej. Wczoraj byly dwie kupki w tym jedna twarda takie bobki ale nie plakal jak robil a druga byla juz klasyczna.

reklama
Jesli chodzi o kupki niemowląt. To fragmnet z książki "Pierwszy rok życia dziecka" H.Murkoff, A.Eisenberg i S. Hathaway. Może komuś się przyda:

lepkie, jakby smoliste, czarne lub ciemnozielone- smółka, pierwszy stolec noworodka

grudkowate, zielonkawożółte lub brązowe- stolce przejściowe, zaczynają się pojawiać trzeciego lub czwartego dnia po narodzinach

ziarenkowate, grudkowate, konstystencją przypominające musztardę; jasnożółte, musztardowe lub intensywnie zielone- prawidłowe stolce dziecka karmionego piersią

o bardziej stałej konsystencji, żółtobrązowe, jasnożółte lub brązowozielone- prawidłowe stolce dziecka karmionego mieszanką

częste wodniste, bardziej zielonkowe niż zazwyczaj- biegunka

twarde, jakby granulkowate; obecność śluzu lub krwi- zaparcie

zielone, ciemnobrązowe lub czarne- od preparatów zawierających żelazo

śluzowate, zielone lub jasnożółte- infekcja wirusowa, np przeziębienie lub zaburzenia żołądkowe

Do góry