nice-girl
Fanka BB :)
Sarat - kto w ogóle tak Ci te testy zrobił??? Przecież po 75g mierzy się cukier po 1h i po 2h, bo to jest też ważne czy potem rośnie czy spada. Do tego jak się robi obciążenie to po wypiciu glukozy trzeba siedzieć nieruchomo pod gabinetem i nawet po korytarzu nie chodzić, a jak Ty poszłaś do dziadka w tym czasie to potem właśnie wyszedłtaki wynik niski, bo idąc spaliłaś ten cukier. A lekarz nic nie powiedział na taki niski wynik? Przecież to nie jest normalne. Mi w ciąży najniżej spadł cukier do 46 w środku nocy i tak się źle czułam, że się obudziłam (no i całe szczęście bo nie wiem co by ze mną było), miałam drgawki i w ogóle pół przytomna byłam. A chociaż na czczo Ci robili to badanie? Poproś lekarza, żeby Ci powtórzył to badanie, bo jak chodziłaś w tym czasie to wynik jest sfałszowany. Żeby wynik był miarodajny to trzeba być na czczo, tę glukozę trzeba rozpuścić w niecałej szklance wody, nie może być jej za dużo. Trzeba ten roztwór wypić bodajże w ciągu 5min (nie można go męczyć 15 min) i potem siedzieć na krześle i nigdzie nie chodzić, nic w tym czasie nie jeść i nie pić.
Może pożycz sobie na dzień czy 2 glukometr od dziadka i pomierz sobie cukier i zobaczysz co będzie wychodzić jak będziesz jeść normalnie. 1h po posiłku nie powinien przekraczać 140 (stara norma) lub 120 (nowa bardziej restrykcyjna norma). No i po posiłku przez tę godzinę nie możesz nic podjadać, ani pić nic słodkiego, bo to zafałszuje wynik (nawet herbatę słodzoną). Jeśli po ciastach imieninowych miałaś 120 po 1h to nie jest źle, no bo takie ciasta to i u zdrowego człowieka mogą cukier podnieść ponad normę. Więc się na zapas nie martw, ale wyjaśnij tę sprawę - pomierz sobie sama cukier glukometrem, albo powtórz jeszcze to obciążenie glukozą.
Może pożycz sobie na dzień czy 2 glukometr od dziadka i pomierz sobie cukier i zobaczysz co będzie wychodzić jak będziesz jeść normalnie. 1h po posiłku nie powinien przekraczać 140 (stara norma) lub 120 (nowa bardziej restrykcyjna norma). No i po posiłku przez tę godzinę nie możesz nic podjadać, ani pić nic słodkiego, bo to zafałszuje wynik (nawet herbatę słodzoną). Jeśli po ciastach imieninowych miałaś 120 po 1h to nie jest źle, no bo takie ciasta to i u zdrowego człowieka mogą cukier podnieść ponad normę. Więc się na zapas nie martw, ale wyjaśnij tę sprawę - pomierz sobie sama cukier glukometrem, albo powtórz jeszcze to obciążenie glukozą.
Ostatnia edycja: