reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

Pustiszi mmm... pycha! Jutro chyba sobie małą porcję zrobię :-D



Podam wam przepis na moją ulubioną sałatkę!!!


Sałatka z surimi:


paczka 250g paluszków surimi (posiekać na plasterki)
ogórek świeży (daje cały długi albo dwa krótkie)
puszka kukurydzy (no lepiej pół... cała za dużo)
Por (posiekać na drobno)
Majonez,
sól i pieprz do smaku.

Banalna ale jest przepyszna!! Mój maż ją pokochał...
 
reklama
coby za dużo dziś nie myśleć gotuję...gotuję i gotuję i się podzielę tym, co robię:)

SŁODKA KAPUSTA Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ




Mięso pokroić w kostkę na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso na rumiano pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć aż cebula zacznie się złocić.Przełożyć mięso do dużego garnka,podlać szklanką wody i dusić około 20 minut.W tym czasie pokroić kapustę lub jak kto woli poszatkować na szatkownicy.Dodać kapustę do duszonego mięsa,dołożyć liście laurowe,ziele angielskie i przyprawę.Kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni dodać do kapusty wszystko dusić około 40-50 minut.Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

a to do podgryzania wieczorkiem albo jak goście przyjdą

[h=1]Feta w cieście francuskim - dla tych, co lubią szpinak:)[/h]1 opakowanie ciasta francuskiego;
1 feta
4 ząbki czosnku
paczka mrożonego szpinaku

ciasto trzeba rozmrozić, ale żeby się nie rozciapało (od momentu wyjęcia z zamrażarki wystarczy mu 3 godziny w temperaturze pokojowej), szpinak najlepiej wrzucić do zlewu nie otwierając jeszcze torebki i zalać wrzątkiem, po kilku minutach będzie rozmrożony, trzeba go wtedy dobrze odcisnąć na sicie i taką zieloną kuleczkę odciśnietą zmiksować z fetą i wyciśnietym czosnkiem. Najlepiej takimi końcówkami jak do nalesników, bo noże robią za płynną konsystencję a to a być masa do nakładania łyżką.
Ciasto rozwijać w trakcie rozmrażania, ten prostokąt pokroić na kwadraciki mniej więcej o boku 4 albo 5 cm, na każdy nakładać łyzeczką zieloną maź i wszystkie cztery rogi scisnąć razem, w taka kopertkę, po prostu same końcóweczki, żeby zamknąć od góry.
I na blachę i do piekarnika 200 stopni na pół godziny aż się zarumieni.

a do tego DIP robię, który normalnie służy mi do wszystkiego: kabanosów, paluszków, oliwek, chipsów...

Proporcje są mniej więcj takie:
1 feta z mlekovity
1 jogurt naturalny duży, ale casem jest rzadszy niżzwykle i wtedy 3/4 wystarczy
2 wyciśnięte zabki czosnku - takie spore.
Wszystko razem się miksuje na gładko i do lodówki, najlepiej żeby trochę tam postało i się przeżarło.
 
Ostatnia edycja:
Vinga, też mam fazę sałatkową teraz :happy2:
W zeszłym tygodniu chyba 3 razy robiłam taką:
- filet z kurczaka
- słoik selera marynowanego
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- trochę majonezu
- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku

Fileta ugotować i pokroić w drobną kostkę. Selera odsączyć z zalewy, tak samo kukurydzę i ananasa (jeśli ananas jest w plastrach to też pokroić go w kostkę). Dodać składniki w takich proporcjach, żeby było mniej więcej po równo. Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.

A wczoraj pan małżonek zapodał na kolację grzanki z ananasem i serkiem pleśniowym Pycha! Oczywiście poparzyłam podniebienie, ale cóż, warte były tego ;-)
 
reklama
Do góry