coby za dużo dziś nie myśleć gotuję...gotuję i gotuję i się podzielę tym, co robię
SŁODKA KAPUSTA Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ
Mięso pokroić w kostkę na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso na rumiano pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć aż cebula zacznie się złocić.Przełożyć mięso do dużego garnka,podlać szklanką wody i dusić około 20 minut.W tym czasie pokroić kapustę lub jak kto woli poszatkować na szatkownicy.Dodać kapustę do duszonego mięsa,dołożyć liście laurowe,ziele angielskie i przyprawę.Kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni dodać do kapusty wszystko dusić około 40-50 minut.Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
a to do podgryzania wieczorkiem albo jak goście przyjdą
[h=1]Feta w cieście francuskim - dla tych, co lubią szpinak
[/h]1 opakowanie ciasta francuskiego;
1 feta
4 ząbki czosnku
paczka mrożonego szpinaku
ciasto trzeba rozmrozić, ale żeby się nie rozciapało (od momentu wyjęcia z zamrażarki wystarczy mu 3 godziny w temperaturze pokojowej), szpinak najlepiej wrzucić do zlewu nie otwierając jeszcze torebki i zalać wrzątkiem, po kilku minutach będzie rozmrożony, trzeba go wtedy dobrze odcisnąć na sicie i taką zieloną kuleczkę odciśnietą zmiksować z fetą i wyciśnietym czosnkiem. Najlepiej takimi końcówkami jak do nalesników, bo noże robią za płynną konsystencję a to a być masa do nakładania łyżką.
Ciasto rozwijać w trakcie rozmrażania, ten prostokąt pokroić na kwadraciki mniej więcej o boku 4 albo 5 cm, na każdy nakładać łyzeczką zieloną maź i wszystkie cztery rogi scisnąć razem, w taka kopertkę, po prostu same końcóweczki, żeby zamknąć od góry.
I na blachę i do piekarnika 200 stopni na pół godziny aż się zarumieni.
a do tego
DIP robię, który normalnie służy mi do wszystkiego: kabanosów, paluszków, oliwek, chipsów...
Proporcje są mniej więcj takie:
1 feta z mlekovity
1 jogurt naturalny duży, ale casem jest rzadszy niżzwykle i wtedy 3/4 wystarczy
2 wyciśnięte zabki czosnku - takie spore.
Wszystko razem się miksuje na gładko i do lodówki, najlepiej żeby trochę tam postało i się przeżarło.