reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

Pustiszi mmm... pycha! Jutro chyba sobie małą porcję zrobię :-D



Podam wam przepis na moją ulubioną sałatkę!!!


Sałatka z surimi:


paczka 250g paluszków surimi (posiekać na plasterki)
ogórek świeży (daje cały długi albo dwa krótkie)
puszka kukurydzy (no lepiej pół... cała za dużo)
Por (posiekać na drobno)
Majonez,
sól i pieprz do smaku.

Banalna ale jest przepyszna!! Mój maż ją pokochał...
 
reklama
coby za dużo dziś nie myśleć gotuję...gotuję i gotuję i się podzielę tym, co robię:)

SŁODKA KAPUSTA Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ




Mięso pokroić w kostkę na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso na rumiano pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć aż cebula zacznie się złocić.Przełożyć mięso do dużego garnka,podlać szklanką wody i dusić około 20 minut.W tym czasie pokroić kapustę lub jak kto woli poszatkować na szatkownicy.Dodać kapustę do duszonego mięsa,dołożyć liście laurowe,ziele angielskie i przyprawę.Kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni dodać do kapusty wszystko dusić około 40-50 minut.Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

a to do podgryzania wieczorkiem albo jak goście przyjdą

[h=1]Feta w cieście francuskim - dla tych, co lubią szpinak:)[/h]1 opakowanie ciasta francuskiego;
1 feta
4 ząbki czosnku
paczka mrożonego szpinaku

ciasto trzeba rozmrozić, ale żeby się nie rozciapało (od momentu wyjęcia z zamrażarki wystarczy mu 3 godziny w temperaturze pokojowej), szpinak najlepiej wrzucić do zlewu nie otwierając jeszcze torebki i zalać wrzątkiem, po kilku minutach będzie rozmrożony, trzeba go wtedy dobrze odcisnąć na sicie i taką zieloną kuleczkę odciśnietą zmiksować z fetą i wyciśnietym czosnkiem. Najlepiej takimi końcówkami jak do nalesników, bo noże robią za płynną konsystencję a to a być masa do nakładania łyżką.
Ciasto rozwijać w trakcie rozmrażania, ten prostokąt pokroić na kwadraciki mniej więcej o boku 4 albo 5 cm, na każdy nakładać łyzeczką zieloną maź i wszystkie cztery rogi scisnąć razem, w taka kopertkę, po prostu same końcóweczki, żeby zamknąć od góry.
I na blachę i do piekarnika 200 stopni na pół godziny aż się zarumieni.

a do tego DIP robię, który normalnie służy mi do wszystkiego: kabanosów, paluszków, oliwek, chipsów...

Proporcje są mniej więcj takie:
1 feta z mlekovity
1 jogurt naturalny duży, ale casem jest rzadszy niżzwykle i wtedy 3/4 wystarczy
2 wyciśnięte zabki czosnku - takie spore.
Wszystko razem się miksuje na gładko i do lodówki, najlepiej żeby trochę tam postało i się przeżarło.
 
Ostatnia edycja:
Vinga, też mam fazę sałatkową teraz :happy2:
W zeszłym tygodniu chyba 3 razy robiłam taką:
- filet z kurczaka
- słoik selera marynowanego
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- trochę majonezu
- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku

Fileta ugotować i pokroić w drobną kostkę. Selera odsączyć z zalewy, tak samo kukurydzę i ananasa (jeśli ananas jest w plastrach to też pokroić go w kostkę). Dodać składniki w takich proporcjach, żeby było mniej więcej po równo. Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.

A wczoraj pan małżonek zapodał na kolację grzanki z ananasem i serkiem pleśniowym Pycha! Oczywiście poparzyłam podniebienie, ale cóż, warte były tego ;-)
 
reklama
Do góry